Η πρώτη γεύση των επικείμενων αλλαγών στις διοργανώσεις της LEN είχε ήδη γίνει γνωστή λίγο μετά την αποστολή του #AQF24 στο Βελιγράδι. Πλέον έφτασε η ώρα της επισημοποίησης τους. Το σύστημα διεξαγωγής θα αλλάξει, νέα διοργάνωση θα προστεθεί και γενικώς πολλά νέα πράγματα πρόκειται να δούμε από εδώ και στο εξής.

Πάμε όμως να κάνουμε έναν διαχωρισμό βήμα βήμα και κομμάτι κομμάτι ώστε να μην μπερδευτούμε.

Τις δύο προηγούμενες σεζόν με εξαίρεση το 2020/21 λόγω του Covid, οι 4 ομάδες που αποκλείονταν από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League «περνούσαν» στο Euro Cup. Από του χρόνου οι ομάδες που αποκλείονται από τα προκριματικά του και δεύτερου γύρου επίσης «περνούν» στο Euro Cup ή στη νέα διοργάνωση το Challenger Cup.

Όσον αφορά την επόμενη φάση του Champions League το σύστημα παραμένει ίδιο αφού οι ομάδες θα είναι 16 (12 κάτοχοι wild card και 4 μέσω των προκριματικών) και θα χωριστούν σε δύο ομίλους των 8. Από εκεί θα προκριθούν 8 ομάδες, 4 και 4 από κάθε όμιλο, για να οδηγηθούν στην τελική φάση του Final 8.

Αυτό το οποίο θα διαφοροποιηθεί όμως είναι το ίδιο το Final 8. Για αρχή από τη σεζόν 2022/23 ο χρόνος διεξαγωγής του θα είναι 4 και όχι 3 ημέρες. Οι τέσσερις ομάδες που θα διεκδικούν τις θέσεις των μεταλλίων θα έχουν μία μέρα ξεκούρασης.

Το Euro Cup αναμένεται να αποτελείται από δύο προκριματικούς γύρους και στην συνέχεια τέσσερις νοκ άουτ, Φάση των 16, προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός.

Από κάθε χώρα επιτρέπεται να συμμετέχουν έως και 5 ομάδες στις διοργανώσεις της LEN. Όμως για τις χώρες που κάποιες ομάδα διαθέτει wild card ο αριθμός αυτός αλλάζει σε 6 ομάδες.

*Δείτε τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές ομάδες

Όσον αφορά τη LEN Euroleague των γυναικών θα μετονομαστεί σε LEN Women’s Champions League, ενώ το LEN Trophy μετονομάζεται σε LEN Women’s Euro Cup.

 

Αναλυτικά ο τρόπος διεξαγωγής όλων των διασυλλογικών διοργανώσεων της LEN σε άνδρες και γυναίκες:

 

LEN CHAMPIONS LEAGUE 

Οι ομάδες που διαθέταν wild card τις ανανέωσαν για ακόμη μία σεζόν: Προ Ρεκο(Ιταλία), Νόβι Μπέογκραντ (Σερβία), Φερεντσβάρος (Ουγγαρία), Μπαρτσελονέτα (Ισπανία), Αννόβερο (Γερμανία), Μαργέιγ (Γαλλία), Γιουγκ (Κροατία). ), Ολυμπιακός (Ελλάδα), Ραντνίτσκι (Σερβία), Σπαντάου 04 (Γερμανία), Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία), Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία).

Η Novi Beograd προκρίνεται απευθείας για το Final Eight ως οικοδεσπότης του Final 8.

Σύμφωνα με την κατάταξη του εθνικού πρωταθλήματος, δύο σύλλογοι ανά χώρα μπορούν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Όσον αφορά τις δέκα χώρες με κατόχους wild card, τρεις σύλλογοι μπορούν να εισέλθουν στο Champions League (συμπεριλαμβανομένων των κατόχων μπαλαντέρ).

 

Πρώτος προκριματικός γύρος

Τουρνουά με 4 – 6 συλλόγους ανά γκρουπ.

Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα προκριθούν στον 2ο γύρο προκριματικών του LEN Champions League.

Εάν τέσσερις σύλλογοι παίξουν στον όμιλο, οι σύλλογοι που κατατάσσονται στην 3η και 4η θέση θα προκριθούν στο LEN Challenger Cup.

Εάν ο όμιλος έχει 5 ή 6 συλλόγους, η 5η και η 6η ομάδα του ομίλου προκρίνεται για το LEN Challenger Cup και οι σύλλογοι που κατατάσσονται στην 3η και 4η θέση προκρίνονται στον 2ο γύρο προκριματικών του LEN Euro Cup.

(Η Τεχνική Επιτροπή Υδατοσφαίρισης της LEN μπορεί να αλλάξει το σύστημα ανάλογα με τον αριθμό των σωματείων που συμμετέχουν)*

Προκριματικός γύρος 2

Τουρνουά σε σύστημα 4 γκρουπ.

Οι σύλλογοι που κατατάχθηκαν στην 1η και 2η θέση προκρίνονται στον 3ο γύρο προκριματικών του LEN Champions League.

Όλοι οι άλλοι σύλλογοι προκρίνονται στον 2ο γύρο των προκριματικών του LEN Euro Cup.

Προκριματικός γύρος 3
Οι αγώνες μεταξύ συλλόγων κατετάγησαν 1ος και 2ος στους ομίλους του 2ου γύρου θα γίνουν με αναμετρήσεις εντός και εκτός έδρας.

Οι τέσσερις νικητές προκρίνονται στους ομίλους του top 16 του Champions League.

Οι τέσσερις ηττημένοι προκρίνονται στους στο top 16 του LEN Euro Cup.

Φάση ομίλων τοπ 16

Η φόρμουλα διεξαγωγής των αγώνων είναι η ίδια με τις προηγούμενες  σεζόν. Οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των οκτώ. Θα παίξουν με σύστημα «μέσα-έξω» σε 14 αγωνιστικές.

Οι τέσσερις πρώτοι από κάθε όμιλο θα προκριθούν στους Final Eight. Εάν ο οικοδεσπότης του F8 δεν είναι μεταξύ των τεσσάρων πρώτων του ομίλου, τότε μόνο οι σύλλογοι που βρίσκονται στην 1η – 3η θέση σε αυτόν τον όμιλο θα προκριθούν στο F8.

Final 8

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε 4 ημέρες, όχι σε 3 όπως ήταν μέχρι φέτος το καλοκαίρι. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες θα έχουν ρεπό μεταξύ των ημιτελικών και των αγώνων μεταλλίων.

Ημέρα 1 – Προημιτελικοί, Ημέρα 2 – Ημιτελικοί, Ημέρα 3 – Τελικοί 5η – 6η και 7η-8η θέση, 4η ημέρα – Τελικοί 3η-4η και 1η-2η θέση

 

LEN EURO CUP

Από κάθε χωρα μπορούν να συμμετέχουν έως και 3 σύλλογοι στο LEN Euro Cup (ένας παραπάνω από πριν).

Προκριματικός γύρος 1
Όλοι οι σύλλογοι που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση θα παίξουν με το σύστημα του τουρνουά σε 4 ομίλους.

Οι δύο τελευταίοι σύλλογοι που κατατάσσονται σε κάθε όμιλο θα συνεχίσουν τη σεζόν στο LEN Challenger Cup. Όλοι οι άλλοι σύλλογοι θα προκριθούν στον 2ο προκριματικό γύρο του Euro Cup.

(Η Τεχνική Επιτροπή Υδατοσφαίρισης της LEN μπορεί να αλλάξει το σύστημα παιχνιδιού σύμφωνα με τον αριθμό των συλλόγων που έχουν εγγραφεί στο LEN Euro Cup).

Προκριματικός γύρος 2
Εκτός από τους συλλόγους από τον Προκριματικό Γύρο 1, οι σύλλογοι που αποκλείστηκαν από τους Προκριματικούς Γύρους 1 και 2 του Champions League θα συμμετάσχουν σε αυτό το στάδιο.

Τα τουρνουά αυτό θα διεξαχθεί σε 8 ομίλους.

Οι σύλλογοι κατετάγησαν στην 1η θέση και τέσσερις σύλλογοι από αυτούς που κατετάγησαν στη 2η θέση με τον καλύτερο συντελεστή προκρίνονται στη φάση του TOP 16.

LEN CHALLENGER CUP

Προκριματικός Γύρος
Οι σύλλογοι που προκρίθηκαν από τον 1ο γύρο προκριματικών του Champions League και τον γύρο 1 προκριματικών του LEN Euro Cup θα προκριθούν στους ομίλους. Θα εφαρμοστεί το σύστημα του τουρνουά.

Στην περίπτωση 4 ομίλων, οι σύλλογοι που κατατάσσονται στην 1η και 2η θέση σε κάθε όμιλο θα προκριθούν στα προημιτελικά (οι 1οι θα παίξουν εναντίον της 2ης θέσης στα προημιτελικά)

Σε περίπτωση 2 ομίλων, οι 4 καλύτερες ομάδες θα προκριθούν στα προημιτελικά.

(Η Τεχνική Επιτροπή Υδατοσφαίρισης της LEN μπορεί να αλλάξει το σύστημα ανάλογα με τον αριθμό των συλλόγων που προκρίθηκαν για τη διοργάνωση)

Γύροι νοκ άουτ
Οι προημιτελικοί (8 ομάδες), οι ημιτελικοί (4 ομάδες) και ο τελικός (2 ομάδες) θα διεξαχθούν με το σύστημα αγώνων εντός-εκτός έδρας.

 

LEN WOMEN’S CHAMPIONS LEAGUE

Πρώτη φάση ομίλων

Κάθε χώρα μπορεί να συμμετάσχει με 4 συλλόγους στον διαγωνισμό.

Οι σύλλογοι που θα συμμετέχουν θα χωριστούν σε 4 ομίλους. Οι όμιλοι θα παιχτούν round robin.

Οι σύλλογοι που κατατάσσονται στην 1η, 2η και 3η θέση σε κάθε όμιλο θα προκριθούν στον 2ο Προκριματικό Γύρο.

Όλοι οι άλλοι σύλλογοι θα συνεχίσουν τη σεζόν στον προκριματικό γύρο του Euro Cup γυναικών της LEN.

Οι τέσσερις σύλλογοι που συμμετείχαν στο προηγούμενο Final Four της Euro League (Champions League) προκρίνονται απευθείας στον Προκριματικό Γύρο 2 εάν είναι οι εθνικοί πρωταθλητές. Διαφορετικά, τη θέση τους θα πάρουν οι πρωταθλητές των χωρών από τις οποίες ήρθαν οι σύλλογοι που έπαιξαν την προηγούμενη διοργάνωση του Final Four.

(Η Τεχνική Επιτροπή Υδατοσφαίρισης της LEN μπορεί να αλλάξει το σύστημα σύμφωνα με τον αριθμό των Ομίλων που έχουν εγγραφεί στο Champions League)

Προκριματικός γύρος 2

Οι 16 σύλλογοι (4 από την προηγούμενη έκδοση του Φάιναλ Φορ της Euro League, ή οι πρωταθλητές των χωρών τους, και 12 από τον Προκριματικό Γύρο I) θα χωριστούν σε 4 ομίλους των 4 συλλόγων.

Τα τουρνουά θα παίζονται σε σύστημα round-robin, όλοι θα παίξουν με όλους.

Οι σύλλογοι που βρίσκονται στην 1η και 2η θέση θα προκριθούν στους Προημιτελικούς του LEN Women’s Champions League.

Οι σύλλογοι που βρίσκονται στην 3η και 4η θέση προκρίνονται στον προκριματικό γύρο του Euro Cup.

Προημιτελικά
Τα παιχνίδια μεταξύ των συλλόγων προκρίθηκαν από τον Προκριματικό Γύρο 2 εντός και εκτός έδρας.

Οι νικητές προκρίνονται στο Final Four.

Φάιναλ Φορ
Το Final Four θα διεξαχθεί σε 3 ημέρες.

Ημέρα 1 – Ημιτελικοί Ημέρα 2 – Ημέρα αργίας. 3η μέρα – Τελικός

 

LEN WOMEN’S EURO CUP

Προκριματικός Γύρος Ομίλων
Όλοι οι σύλλογοι που προκρίθηκαν (αποκλείστηκαν) από τον 1ο και 2ο γύρο προκριματικών του Len Women’s Champions League θα χωριστούν στους 4 ομίλους που θα παιχτούν στα τουρνουά.

Τα σωματεία που κατατάσσονται στην 1η και 2η θέση σε κάθε όμιλο θα προκριθούν στα Προημιτελικά.

(Η Τεχνική Επιτροπή Υδατοσφαίρισης της LEN μπορεί να αλλάξει το σύστημα σύμφωνα με τον αριθμό των Ομίλων που προκρίθηκαν για το διαγωνισμό)

Νοκ άουτ γύροι (προημιτελικοί, ημιτελικοί, τελικός)

Προημιτελικοί:
Οι αγώνες θα γίνουν μεταξύ συλλόγων κατετάγησαν 1ος και 2ος στους ομίλους στον Προκριματικό Γύρο σε εντός και εκτός έδρας αναμετρήσεις. Οι νικητές προκρίνονται στους ημιτελικούς.

Οι ημιτελικοί και ο τελικός θα διεξαχθούν με σύστημα εντός-εκτός έδρας αναμέτρησης, καθώς και οι προημιτελικοί.

Όλοι οι προκριματικοί γύροι σε τρεις ημέρες

Σε όλους τους αγώνες LEN European Club Competitions 2022/2023, οι προκριματικοί γύροι θα διαρκέσουν για 3 αγωνιστικές ημέρες:

Τουρνουά με 4 συλλόγους – Κάθε μέρα 1 γύρος

Τουρνουά με 5 συλλόγους – Πρώτες δύο μέρες 2 γύροι την ημέρα, τρίτη μέρα 1 γύρος

Τουρνουά με 6 συλλόγους – Πρώτες δύο μέρες 2 γύροι την ημέρα, τρίτη μέρα 1 γύρος

Τουρνουά με 7 συλλόγους – Δύο υπο-ομάδες στο Τουρνουά (4 Σύλλογοι και 3 Σύλλογοι). Μετά το σύστημα Round Robin σε κάθε υποομάδα, οι αγώνες για την τελική κατάταξη θα διεξαχθούν μεταξύ των συλλόγων από διαφορετικούς υποομίλους (A1-B1, A2-B2, A3-B3). Την πρώτη μέρα θα διεξαχθεί 1 γύρος, τη δεύτερη μέρα 2 γύροι και την τρίτη θα διεξαχθούν οι αγώνες κατάταξης.