Ήταν στις 22 Ιουλίου του 2001 όταν έγινε ο προκριματικός των 400μ ελεύθερο ανδρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα, στον οποίο για την Ελλάδα κολυμπούσαν ο τότε 23χρονος Άκης Οικονόμου και ο τότε 21χρονος Σπύρος Γιαννιώτης.
Ο Οικονόμου πέφτει πρώτος στις προκριματικές σειρές, κολυμπάει πιο γρήγορα από ποτέ και επιβραβεύεται με ένα μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ σε 3:51.64, το οποίο του δίνει πολλές ελπίδες για να μπει στον μεγάλο τελικό. Μετά την ολοκλήρωση της σειράς του όμως πρέπει να περιμένει και να παρακολουθήσει στις οθόνες τι θα κάνουν οι αθλητές της τελευταίας προκριματικής σειράς, προκειμένου για να δει αν θα περάσει στον πρώτο παγκόσμιο τελικό της καριέρας του. Τα δευτερόλεπτα δεν περνούν, η αγωνία κορυφώνεται και κάποια στιγμή το χρονόμετρο της τελευταίας σειράς κλείνει. Ο Γιαννιώτης με 3:50.98 κάνει νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 03:50.98 και περνάει με την έβδομη θέση στο μεγάλο τελικό, αφήνοντας στην ένατη θέση το συναθλητή του. Ο Γιαννιώτης στη συνέχεια θα τερματίσει έβδομος με 03:52.09 σε έναν ιστορικό πλέον τελικό 400μ ελεύθερο, στον οποίο ο 19χρονος Αυστραλός Ίαν Θορπ θα διαλύσει για τέταρτη φορά το παγκόσμιο ρεκόρ με 3:40.17. Απολαύστε την παρακάτω:
Ερχόμαστε στο σήμερα:
Εικοσιδύο χρόνια μετά ο Οικονόμου και ο Γιαννιώτης επιστρέφουν στο ίδιο ακριβώς κολυμβητήριο στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, αυτή τη φορά ως υπεύθυνος προπονητής του Εθνικού κλιμακίου κολύμβησης και ως επικεφαλής του open water αντίστοιχα. Μεγάλη η συγκίνηση και για τους δύο όπως συζητούσαν πριν ακόμα έρθουν στο media day της ΚΟΕ, καθώς ήταν σίγουρο ότι με το που έμπαιναν στο Marine Messe θα αναβίωναν αυτές τις έντονες, χαραγμένες στο μυαλό τους στιγμές οι οποίες ήταν ανάμεσα στις πιο σπουδαίες τους στα κολυμβητικά τους χρόνια.
Ο Οικονόμου έχει μαζί του τον Κριστιάν Γκολομέεβ, τον αθλητή με τον οποίο έχουν πορευτεί τα τελευταία δεκατρία χρόνια με μεγάλες επιτυχίες, πανελλήνια ρεκόρ, τρία ευρωπαϊκά μετάλλια και ένα ιστορικό αργυρό μετάλλιο σε παγκόσμιο το 2019. Ο σπουδαίος αθλητής υπό την καθοδήγηση του Οικονόμου ήδη καταφέρει στα 30 του ένα τρομερό στατιστικό: είχε προκριθεί σε τέσσερις διαδοχικούς παγκόσμιους τελικούς και στη Φουκουόκα κυνηγούσε τον πέμπτο. Το επίπεδο στο αγώνισμα είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο και αυτό φαίνεται ήδη από τον προκριματικό.
Στον κρίσιμο ημιτελικό τερματίζει στην τέταρτη θέση της πρώτης προκριματικής σειράς των 50μ ελεύθερο σε χρόνο 21.85, ο οποίος του δίνει ούτε ελπίδες για πρόκρση αλλά γνωρίζει ότι είναι στο όριο. Στο ίδιο μέρος, στην ίδια θέση, τα ίδια λεπτά αγωνίας όπως ο προπονητής του 22 χρόνια πριν…το αποτέλεσμα όμως διαφορετικό! Η δεύτερη προκριματική σειρά πάει σχετικά αργά και ο Γκολομέεβ παίρνει με την έβδομη θέση την πρόκριση στο μεγάλο τελικό του Σαββάτου 29/7, τον πέμπτο διαδοχικό παγκόσμιο τελικό της καριέρας του. Ο αθλητής που τα έδωσε όλα και έφτασε τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από τη μεγάλη διάκριση της συμμετοχής σε παγκόσμιο τελικό έγινε ο προπονητής του αθλητή με τις πέντε διαδοχικές παρουσίες σε τελικούς. Η μοίρα μπορεί να παίξει πολλά παιχνίδια, σε αυτή την περίπτωση όμως, ευτυχώς, η ιστορία δεν… επαναλήφθηκε.