20 Εθνικές ομάδες που εκπροσωπούν πέντε ηπείρους ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το αγωνιστικό ταξίδι τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων ανδρών που διεξάγεται στο Κουβέιτ, μια χώρα χωρίς παράδοση στο πόλο, η οποία ωστόσο διαθέτει πακτωλό χρημάτων και ως εκ τούτου ανέλαβε έστω και την έσχατη ώρα τη διοργάνωση πέρυσι, παρότι αρχικά αυτή είχε οριστεί να γίνει στην Ελλάδα.
Η μηδαμινή παράδοση της χώρας στο πόλο αναμένεται να μη γεμίσει τις κερκίδες ακόμη και στα τελικά, ωστόσο από 12-20 Δεκεμβρίου οι καλύτερες ομάδες του κόσμου μάχονται για το χρυσό. Το συγκεκριμένο μετάλλιο ωστόσο φυλάσσεται σθεναρά από μια ομάδα η οποία είναι φτιαγμένη και φέτος για να το διατηρήσει στην κατοχή της και αυτή είναι η Ελλάδα!
Ο Τεό Λοράντος γνωρίζει ότι έχει το κορυφαίο ρόστερ της διοργάνωσης, ωστόσο παραμονεύουν ομάδες με καλές μονάδες όπως η Ιταλία που έχει τον Φερέρο και τον Ντι Μαρτίρε (2001), ενώ έχει στον πάγκο της τον σπουδαίο Κάρλο Σίλιπο που επέλεξε στην αποστολή τρεις φουνταριστούς και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι σκέφτεται.
Επίσης, η Ισπανία έχει καλούς παίκτες, όπως ο Ουνάι Αγκίρερ, ο τερματοφύλακας που θεωρείται ο διάδοχος του Ντάνι Πινέδο, ενώ και η Κροατία είναι δυνατή καθώς το ρόστερ της απαρτίζουν παίκτες που προέρχονται από τη Γιούγκ, τη Μλάντοστ και τη Γιαντράν Σπλιτ κατά 7/13, με τον αμυντικό Ζουβέλα, συμπαίκτη του Παπαναστασίου στη Γιούγκ να ξεχωρίζει. Τέλος και η Σερβία θα είναι αξιόλογη με μεγάλη προσοχή να χρειάζεται πάνω στον αριστερόχειρα Μάρκο Ράντοβιτς ο οποίος φέτος προπονείται στον Ερυθρό Αστέρα υπό τις οδηγίες του Ίγκορ Μιλάνοβιτς, ενώ η Ουγγαρία δεν έχει κάποιο μεγάλο αστέρι, όπως η ελληνική ομάδα, ωστόσο διαθέτει ένα σύνολο που εστιάζει στην ταχύτητα.
Όπως και αν έχει, καμία χώρα δεν διαθέτει έναν από τους καλύτερους παίκτες στο Τσάμπιονς Λιγκ και πιο έμπειρο στη διοργάνωση, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, που βρίσκεται σε άλλο λέβελ, αλλά είμαστε τυχεροί που είναι ακόμη… «νιάτο»! Καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει δίδυμο φουνταριστών, όπως αυτό των Κάκαρη του Ολυμπιακού και Νικολαΐδη της Μπρέσια, ούτε παίκτη με την ευχέρεια στο σκοράρισμα και τις εμπειρίες του Κώστα Γκιουβέτση της Βουλιαγμένης, ενώ η ομάδα της Ελλάδας συνδυάζει δύναμη αλλά και ταχύτητα. Στο τέρμα δεν θα ανησυχήσει ποτέ ο Τεό Λοράντος και ο Νίκος Καραμάνης ελέω της παρουσίας του Δαλμάρα και του Μητράκη, ενώ έχουμε αθλητές που βρίσκονται σε ανώτερο επίπεδο από τους αντίστοιχους των άλλων χωρών (Αλαφραγκής, Ρομπόπουλος, Χαλυβόπουλος, Παπαγεωργίου, Καλογερόπουλος, Δίπλαρος) και πρωταγωνιστούν στην Α1 ανδρών με τις ομάδες τους.
Η αποστολή της Ελλάδας: Στέλιος Δαλμάρας, Νίκος Μητράκης (τερματοφύλακες), Ζαννής Αλαφραγκής, Κώστας Γκιουβέτσης, Άγγελος Γωνιωτάκης, Μιχάλης Δίπλαρος, Κώστας Κάκαρης, Στάθης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Νικολαΐδης, Στάθης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Χάρης Ρομπόπουλος, Αριστείδης Χαλυβόπουλος.
Η Εθνική δίνει τον πιο σημαντικό αγώνα της την Πέμπτη στις 14:40 με αντίπαλο την Αυστραλία, μια ομάδα που παίζει μέχρι το τέλος ασχέτως διαφοράς στο σκορ, οπότε είναι ένας αξιόμαχος αντίπαλος.
Όσον αφορά την ιστορία, η Ιταλία προηγείται σε κατακτήσεις παγκόσμιων τίτλων μετρώντας 5 χρυσά, ενώ έχει δύο αργυρά και δύο χάλκινα. Επίσης, η Ουγγαρία έχει τρία χρυσά, τέσσερα αργυρά και έξι χάλκινα.
Τέλος, για να επανέλθουμε στην αρχή και στο γιατί η Ελλάδα θα επιχειρήσει να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της, το καλοκαίρι του 2017 με τον Τεό Λοράντο στον πάγκο η «γαλανόλευκη» καθήλωσε το Βελιγράδι και κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο σε έναν συγκλονιστικό τελικό!
Αφήνοντας κατά μέρος τις μιντιακές υπερβολές που πάντα υπάρχουν, ότι και αν γραφτεί φαίνεται ότι εάν η ομάδα παραμείνει υγιής και χωρίς τραυματισμούς, έχει κατασκευαστεί, ακόμη και σε αυτό το σύντομο διάστημα προετοιμασίας για να μη… νιώθει φόβο! Η Ελλάδα στο προσκήνιο παγκοσμίως και μένει να επιβεβαιώσουν τα παιδιά ότι έχουν τεράστιες δυνατότητες. Όλοι τους φοβούνται πάντως!
Καλή επιτυχία στην Ελλάδα, καθώς και στην Αίγυπτο του Κώστα Βαμβακάρη, ο οποίος για πρώτη φορά θα καθίσει στον πάγκο της αφρικανικής χώρας σε μεγάλη διοργάνωση, αλλά και στον Μάρκο Μάρκογλου που ανέλαβε να αναβαθμίσει το πόλο του Κουβέιτ.
Προϊστορία
Η Ελλάδα μετέχει για 13η φορά σε αντίστοιχη διοργάνωση, όπου έχει συνολικά 95 αγώνες (64 Νίκες, 10 Ισοπαλίες, 21 Ήττες) και 6 Μετάλλια (2 Χρυσά, 2 Αργυρά, 2 Χάλκινα).
Εκατόν είκοσι δύο (122) είναι οι πολίστες μας που έχουν συμμετάσχει και 8 οι Ομοσπονδιακοί τεχνικοί, με τον Τάσο Δούμπα τις περισσότερες (4) και τους Γιάννη Φουντούλη, Γιάννη Θωμάκο να είναι οι πρώτοι σκόρερ μας (33 γκολ).
Η παρουσία της Ελλάδας στα Παγκόσμια πρωταθλήματα Νέων:
*1993 Κάιρο, 4η (Ιάκωβος Κουμής)
*1995 Δουνκέρκη, 2η (Δημήτρης Κουγεβετόπουλος)
*1997 Αβάνα, 3η (Τάκης Μίχαλος)
*1999 Κουβέιτ, 7η (Τάσος Δούμπας)
*2001 Κωνσταντινούπολη, 1η (Τάσος Δούμπας)
*2003 Νάπολι, 4η (Τάσος Δούμπας)
*2005 Μπουένος Άιρες, 6η (Τάσος Δούμπας)
*2007 Λογκ Μπιτς, 9η (Παναγιώτης Τρούλος)
*2009 Σίμπενικ, 2η (Περικλής Δαμάσκος)
*2011 Βόλος, 3η (Περικλής Δαμάσκος)
*2015 Αλμάτι, 4η (Θόδωρος Χατζηθεοδώρου)
*2017 Βελιγράδι, 1η (Τεό Λοράντος)