Ο Ρώσος Ολυμπιονίκης του Τόκιο Εβγκένι Ριλόφ φόρεσε το «Ζ» και η FINA εξετάζει κυρώσεις!

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

Ο Ολυμπιονίκης στο ύπτιο Εβγκένι Ριλόφ αντιμετωπίζει βαρύτατες κυρώσεις αφού εμφανίστηκε στη σκηνή στη συγκέντρωση του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την Παρασκευή με το φιλοπολεμικό σύμβολο «Z» στο σακάκι του.

Οι Times αναφέρουν σήμερα ότι ο 25χρονος μπορεί σύντομα να κληθεί να λογοδοτήσει αφού η FINA όρισε χθες το βράδυ μια πειθαρχική επιτροπή για να εξετάσει το βίντεο του Rylov να παρελαύνει με γυμναστές, αθλητές καλλιτεχνικού πατινάζ και άλλους αθλητές ως υποστηρικτές του εγχειρήματος του Ρώσου προέδρου Πούτιν στο στάδιο Λουζνίκι.

Ο Ριλόφ, ο οποίος κέρδισε τα 100 μέτρα και τα 200 μέτρα ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πέρυσι, έχασε τη χορηγία του από τη  Speedo τη Δευτέρα. Μια επιτροπή της FINA θα αποφασίσει τώρα εάν ο Rylov παραβίασε τους κανόνες και το σύνταγμα της κολύμβησης και ποιες κυρώσεις είναι σχετικές με την πράξη του.

Πιθανές κυρώσεις

Στην περίπτωση που η επιτροπή της FINA διαπιστώσει ότι η πράξη του Ριλόφ αποτελεί δυσφήμηση για το άθλημα, μεταξύ των κατηγοριών που επιδίδονται στη FINA, ο Rylov μπορεί να αντιμετωπίσει τη συνέπεια της υποστήριξης του Πούτιν που πιθανόν να του στερήσει την ευκαιρία να αγωνιστεί για να υπερασπιστεί την πρωτιά του.

Οι κυρώσεις μπορεί να εκτείνονται από μια προειδοποίηση έως την αναστολή από το άθλημα για το άτομο, ενώ ομοσπονδίες και ολόκληρα έθνη μπορούν επίσης να τιμωρηθούν σύμφωνα με τους Ολυμπιακούς και διεθνείς κανόνες ομοσπονδίας.

Σε αυτό το σημείο, ο Παγκόσμιος τίτλος του Rylov θα τεθεί εν αμφιβόλω και για διαφορετικούς λόγους. Τα ηγετικά στελέχη της FINA συναντώνται σήμερα στη γενική σύνοδο, όπου η απαγόρευση που πολλοί ενδιαφερόμενοι ζήτησαν από τη ρυθμιστική αρχή να επιβάλει στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συνεργό του Πούτιν στον πόλεμο με την Ουκρανία, είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη.

Η FINA έχει εισαγάγει έναν καταστατικό νόμο ως πρώτο βήμα για να διασφαλίσει ότι η ρυθμιστική αρχή έχει στέρεες νομικές βάσεις για την επιβολή συγκεκριμένων απαγορεύσεων σε έθνη σε διάφορες περιστάσεις.

Η FINA ψήφισε ένα νέο καταστατικό που παρέχει γρήγορη διαδρομή γύρω από τις τρέχουσες διατάξεις. Διαβάζει:

BL 13.18 Διεξαγωγή Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων FINA και Αγώνων FINA σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το Γραφείο της FINA είναι εξουσιοδοτημένο να διατυπώνει όλους τους κανόνες και κανονισμούς για τη διεξαγωγή των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων της FINA και των αγώνων της FINA χωρίς να εφαρμόζει την προειδοποίηση ενός έτους που προβλέπεται στον Κανόνα GR 9.1.3 της FINA.

Σύνταγμα της FINA
Ο Brent Nowicki, πρώην νομικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και νυν εκτελεστικός διευθυντής της FINA, είπε στο SOS ότι ο νέος κανονισμός «δημιουργεί μια ισχυρή βάση για το Προεδρείο να αναλάβει τώρα άμεση δράση για την υποστήριξη των αθλητών μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.” Αυτός πρόσθεσε:

«Η ευημερία των αθλητών παραμένει η προτεραιότητά μας και αυτός ο καταστατικός νόμος δίνει στη FINA τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αξιολόγηση του εκάστοτε κινδύνου και να λάβει μέτρα εάν η ασφάλεια των αθλητών μας βρίσκεται σε κίνδυνο ή απειλείται η διεξαγωγή των αγώνων μας».

Ο Ράιλοφ εμφανίστηκε ανάμεσα σε αθλητές γυμναστικής και καλλιτεχνικού πατινάζ φέροντας το σύμβολο «Ζ» που φορούσε ο Ρώσος Ιβάν Κούλιακ στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυμναστικής στη Ντόχα πριν από δύο εβδομάδες. Κέρδισε το χρυσό από τον Ουκρανό Illia Kovtun. Ο Kuliak αντιμετωπίζει επίσης κυρώσεις. Η ακρόασή του δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Το “Z” έχει γίνει σύμβολο υπέρ του πολέμου από τότε που ζωγραφίστηκε σε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που εισέβαλαν στην Ουκρανία. Ραμμένο στα αθλητικά μπουφάν όλων των αθλητών στο ράλι του Πούτιν. Έχει απαγορευτεί στο Καζακστάν και το Κιργιστάν.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στο συλλαλητήριο είπαν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης στη Μόσχα ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να παρευρεθούν αφού τα λεωφορεία έφτασαν στους χώρους εργασίας τους για να τους μεταφέρουν στο στάδιο, όπου τους έδωσαν σημαίες.

Είναι άγνωστο εάν ο Rylov εξαναγκάστηκε με αυτόν τον τρόπο. Ο κολυμβητής, γιος του πρώην ποδοσφαιριστή Μιχαήλ Ρίλοφ, είναι λοχίας της αστυνομίας της περιφέρειας της Μόσχας.

Εκτός από την πιθανή κύρωση του κολυμβητή, η FINA έχει επίσης κανόνες που μπορούν να οδηγήσουν σε κυρώσεις ολόκληρων εθνών, που εκτείνονται μέχρι την απόσυρση της αναγνώρισης και την ιδιότητα μέλους.

 

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA