Όπως αρμόζει σε έναν πραγματικά μεγάλο αθλητή που αποτελεί πρότυπο, ο Άνταμ Πίτι, δεν δίστασε για ακόμη μια φορά να τοποθετηθεί για την υπόθεση του Σουουν Γιανγκ που η καριέρα του κρέμεται από μια λεπτή κλωστή και το ψαλίδι το κρατάει το CAS.

O Βρετανός κολυμβητής υποστήριξε δημόσια ότι ο Κινέζος δεν έχει την υποστήριξη του 95 ή 99% της παγκόσμιας κολυμβητικής κοινότητας, ενώ μίλησε με σκληρά λόγια για τον Γιανγκ λέγοντας ότι δεν πιστεύει λέξη που βγαίνει από το στόμα του Κινέζου, ειδικότερα όταν αυτός ξεστομίζει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κολυμβητών, επειδή είχε σπάσει με σφυρί μπουκαλάκι με το αίμα του ύστερα από αιφνιδιαστικό έλεγχο στο σπίτι του το 2018.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης στα 100μ. πρόσθιο τόνισε στο πλαίσιο του International Swimmng League στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, ότι δεν… πουλάει το παραμύθι του Γιανγκ. Το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) άκουσε την περασμένη Παρασκευή την απολογία του Γιανγκ, ο οποίος δήλωσε ότι στέκεται μπροστά στους τρεις δικαστές για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αθλητών, σημειώνοντας ότι πρέπει οι έλεγχοι ντόπινγκ να γίνονται πιο επαγγελματικά και σε υψηλά στάνταρ και όχι όπως στην περίπτωση του, όπως υποστηρίζει φυσικά, όταν οι ελεγκτές δεν του είχαν δείξει ταυτότητα.

Η WADA, από την άλλη, στέκεται απέναντι από τη FINA που δικαίωσε τον Σουν σε πρώτη φάση, καθώς εάν τον τιμωρούσε αυτό θα σήμαινε και το τέλος της καριέρας του Κινέζου κολυμβητή που έχει κατακτήσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.

Ηταν το 2014, δύο χρόνια μετά το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες του Λονδίνου, όταν συνελήφθη να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας και τιμωρήθηκε με τρίμηνο αποκλεισμό. Η τιμωρία εκείνη σήμαινε ότι οποιαδήποτε άλλη παράβαση σχετική με το ντόπινγκ καταγραφόταν θα σήμαινε τον δια βίου αποκλεισμό του κορυφαίου Κινέζου κολυμβητή.

Η παράβαση αυτή ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2018μ όταν ελεγκτές της εταιρείας που είχε προσλάβει η διεθνής ομοσπονδία υγρού στίβου (FINA) ζήτησαν δείγμα αίματος από τον Σουν στο σπίτι του, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα τότε, των «Τάιμς» του Λονδίνου. Πήραν το δείγμα χωρίς να δείξουν κάποια ταυτότητα που να πιστοποιεί ότι ήταν εξουσιοδοτημένοι ελεγκτές, σύμφωνα με την πλευρά του κολυμβητή ο οποίος φέρεται να έσπασε με σφυρί τη γυάλινη φιάλη με το δείγμα. Η απόφαση του CAS θα έρθει στις αρχές του νέο έτους.

Ο Πίτι, από μεριάς του, επισήμανε ότι: «Αυτό είναι ένα μεγάλο αστείο. Πιθανώς οι δικηγόροι τον συμβούλεψαν να πει ότι υπερασπίζεται όλους τους αθλητές. Έχει σίγουρα εξαιρετική υποστήριξη δημόσιων σχέσεων. Δεν πιστεύω λέξη»!

Και εδώ βλέπουμε για ακόμη μια φορά το χάσμα που χωρίζει το ευρύτερο μέρος των κορυφαίων κολυμβητών με τη FINA. Οι μεγάλοι σταρ της κολύμβησης έχουν αποδοκιμάσει έντονα τον Κινέζο, όπως για παράδειγμα ο Μακ Χόρτον και ο Ντάνκαν Σκορ που το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο αποδοκίμασαν τον Σουν και δεν ανέβηκαν μαζί του στο βάθρο.

Χόρτον και Σκοτ έλαβαν συγχαρητήρια από τον Πίτι και τη Λεντέκι τότε, αλλά και υποστήριξη από τον επικεφαλής της USADA, Τρέιβις Τίγκαρτ, ενώ ο Σκοτ έγινε…viral στη Γκουανγκζού όταν ο Σουν του φώναξε μες τη μούρη του: «Είσαι loser, είμαι ο νικητής»!

Οι τρεις σπεσιαλίστες του ελεύθερου είχαν λάβει προειδοποίηση από τη FINA, ωστόσο ο Κορνέλ Μαρκουλέσκου είχε μιλήσει για τους δύο και χωρίς να αναφερθεί στον Κινέζο στη συνέντευξη Τύπου που έκλεισε το Παγκόσμιο το καλοκαίρι.

Παράλληλα, όλο το σύστημα της FINA, δικηγόροι και σία, υποστήριξαν στο CAS τον Κινέζο, αγνοώντας επιδεικτικά το μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας των κορυφαίων αθλητών της…

Σε πλήρη αντίθεση, η International Swimming League που συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο με την παρουσία Γκολομέεβ και Χρήστου, δεν αποδέχεται «ντοπαρισμένα» ρεκόρ, όπως δήλωσε ο αεικίνητος κολυμβητής, Άνταμ Πίτι που δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τον Κινέζο πρωταθλητή.

Facebook Comments