Ο Νίκος Ξυλούρης απαντά και επεξηγεί όλες τις τροποποιήσεις του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κολύμβησης μέσω του AQF24!

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Με αφορμή την επιστολή που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία και υπογραφόταν από αρκετούς κολυμβητές, κολυμβήτριες και μέλη της Εθνικής Ομάδας, σχετικά με την συγχώνευση του Εθνικού Πρωταθλήματος Κολύμβησης (OPEN) και την τροποποίηση του αγωνιστικού προγράμματός του λόγω των εκλογών (21 Μαΐου) – το Aquafeed24 αναζήτησε επεξηγήσεις στα ζητήματα που έθεσαν οι αθλητές, αφού κοινοποίησε με την σειρά του την επιστολή.

Υπενθυμίζουμε ότι στα αιτήματά τους προς την Ομοσπονδία και τα σωματεία, οι αθλητές τόνιζαν ότι είναι αναγκαία η προσθήκη μίας ημέρας στο αγωνιστικό πρόγραμμα δηλαδή από 18-20 Μαΐου, να επεκταθεί σε 17-20/05, καθώς και να μειωθεί το ανώτατο όριο συμμετοχής αγωνισμάτων για κάθε κολυμβητή/κολυμβήτρια από τέσσερα σε τρία.

Διερευνώντας περισσότερο το θέμα, το Aquafeed24 επικοινώνησε με τον Νίκο Ξυλούρη – μέλος του ΔΣ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και εκπρόσωπος της στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο οποίος εξήγησε τις αποφάσεις της ΚΟΕ για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα OPEN και τις τροποποιήσεις, ενώ απάντησε αναλυτικά στα αιτήματα της επιστολής των αθλητών, την οποία στήριξε επίσημα και ο ΣΕΠΚΥΣΚΚ.

«Η ομοσπονδία – όπως σε κάθε αγώνες που διοργανώνει η ίδια που είναι τα Πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά και οι απλές ημερίδες – πάντα βάζει κάποιες προϋποθέσεις και όσον αφορά το κομμάτι των αγωνισμάτων, ορίζει πάντα τον μέγιστο αριθμό αγωνισμάτων ανά αθλητή και δεν υποχρεώνει σχετικά με το πόσα αγωνίσματα θα «πέσει» ο κάθε αθλητής, αλλά είναι υποχρεωμένη να ορίζει το μέγιστο. Άλλοι αθλητές κολυμπάνε δύο, άλλοι κολυμπάνε τρία άλλοι κολυμπάνε τέσσερα. Τα τέσσερα αγωνίσματα ήταν πάγια απαίτηση των προπονητών – από παλιά που τα θέλανε – γιατί υπάρχουν πολλοί αθλητές που κολυμπάνε έχοντας και 3 και 4 και 5 καλά αγωνίσματα και θέλαν να έχουν τη δυνατότητα σε ένα πρωτάθλημα να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στα αγωνίσματα τους. Φέτος έχουμε τη διαφοροποίηση ότι το πρωτάθλημα λόγω των εκλογών θα γίνει σε τρεις ημέρες με μια τροποποίηση στο πρόγραμμα, η οποία θα βοηθήσει τους αθλητές να κολυμπήσουν με λιγότερα αγωνίσματα, Και ορίζουμε πάλι σαν μέγιστο αριθμό τα τέσσερα αγωνίσματα. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που οι αγώνες αυτοί είναι καθαρά σωματειακοί, το κάθε σωματείο, η διοίκηση και οι προπονητές μπορούν να επιλέξουν τα αγωνίσματα που θα κολυμπήσουν οι αθλητές τους. Εμείς σαν ομοσπονδία δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που να απευθύνεται μόνο στους κορυφαίους αθλητές. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε όλους τους αθλητές που θα συμμετέχουν και να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους. Γι’ αυτό και πάντα δίνουμε τη δυνατότητα να κολυμπήσουν και παραπάνω αγωνίσματα».

«Άρα στο δια ταύτα, εμείς στην προκήρυξη ορίζουμε ότι ένας αθλητής μέχρι και τέσσερα αγωνίσματα, το πόσα θα κολυμπήσει είναι καθαρά στην ευχέρεια του ίδιου, του προπονητή του και του σωματείου του. Σε αυτό εμείς δεν μπορούμε – δεν παρεμβαίνουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι».

Σχετικά με την επιστολή των αθλητών και αθλητριών:

«Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό ήταν μια απόφαση συγκεκριμένων αθλητών, όπως υπογράφουν κιόλας. Νομίζω ότι θα έπρεπε πρώτα να συνεννοηθούν με τα σωματεία τους γιατί.
Γιατί επαναλαμβάνω πως αυτό είναι θέμα με τα σωματεία πάνω από όλα το πώς θα αγωνιστούν. Εννοείται ότι και η Ομοσπονδία πρέπει να ενημερώνεται, αλλά ο κύριος αποστολέας θα έπρεπε είναι τα ίδια τους τα σωματεία. Η Ομοσπονδία δεν κάνει δηλώσεις αγωνισμάτων, δεν δηλώνει τους αθλητές και πως θα κολυμπήσουν. Η Ομοσπονδία μόνο ορίζει τις προϋποθέσεις. Εμείς προσπαθούμε να δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες σε όλους τους αθλητές. Σίγουρα κάποιοι θα επιβαρυνθούν, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Αλλά αυτό γίνεται πάντα σε όλους τους αγώνες, σε όλα τα πρωταθλήματα. Στο κομμάτι τώρα του πρωταθλήματος δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να πάμε σε τρεις μέρες. Γι’ αυτό και κάναμε κάποιες παρεμβάσεις μέσα στο πρόγραμμα να είναι πιο εύκολο. Ούτε μπορούσαμε να πάμε πιο πίσω γιατί είναι καθημερινές και οι αγώνες που γίνονται στα μέσα της εβδομάδας είναι πολύ δύσκολη η διεξαγωγή τους, για πολλούς λόγους».

Το αίτημα για μια μέρα παραπάνω …
«Μια μέρα παραπάνω θα επιβάρυνε πάρα πολύ τα σωματεία που θα μετακινηθούν. Μια διανυκτέρευση παραπάνω πλέον, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση με τα ξενοδοχεία και τη διαθεσιμότητα τους αλλά και τις τιμές τους – είναι πολύ ακριβή Οπότε και δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε τα σωματεία με μια μέρα και δεν θέλαμε να έχουμε και προβλήματα με τη διαδικασία των αγώνων. Με τους κριτές – χρονομέτρες που είναι εργαζόμενοι άνθρωποι. Υπάρχουν πολλά που δυσκολεύουν μέσα στη χρονιά να γίνεται μέσα στην εβδομάδα ένα πρωτάθλημα, οπότε προσπαθήσαμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για να γίνει ένα σωστό πρωτάθλημα.

«Ο μεγάλος στόχος της χρονιάς για τους κορυφαίους μας αθλητές, φέτος δεν είναι το πρωτάθλημα, είναι το Ακρόπολις – ξεκάθαρα. Και είναι το Ακρόπολις γιατί εκτός από πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι και η τελευταία ευκαιρία για την Φουκουόκα. Άρα όλοι μας πρωτοκλασάτοι αθλητές, δυο εβδομάδες πριν το Πρωτάθλημα θα είναι στο πικ τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν – όσοι δεν το έχουν κάνει – το όριο για τη Φουκουόκα. Τώρα, όσον αφορά το πρωτάθλημα, ανέκαθεν είναι μια διοργάνωση όπου δεν μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, γιατί είτε γίνει σε τρεις μέρες και γίνει σε τέσσερις οι αθλητές – και κυρίως οι πρωτοκλασάτοι – κολυμπάνε πάρα πολλά αγωνίσματα. Γιατί είναι οι σκυταλοδρομίες των σωματείων που επιβαρύνουν πάρα πολύ. Οι σκυταλοδρομίες πλέον σε σχέση με παλιά είναι πέντε, δεν είναι 3 όπως ήταν παλιά. Άρα έχουν επιπλέον επιβάρυνση, οπότε ανέκαθεν το πρωτάθλημα ήταν ένας αγώνας που δεν ήταν ο ιδανικός για να βγουν πολύ καλά αποτελέσματα. Όσον αφορά το πρωτάθλημα, μετράει σαν πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί είναι πανελλήνιο και τα εγχώρια πρωταθλήματα μετράνε πάντα για την παγκόσμια Ομοσπονδία, αλλά από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω, μεγάλος στόχος είναι το Ακρόπολις, όπου εκεί θα κλείσει και η ομάδα για τον ίδιο σκοπό».

«Όπως είπα και πριν και όπως γνωρίζουμε καλά, όλοι οι κολυμβητές μας προετοιμάζονται για το Ακρόπολις που είναι μια διοργάνωση η οποία είναι στοχευμένη για υψηλές επιδόσεις. Άρα στο Ακρόπολις περιμένουμε τις μεγάλες επιδόσεις. Περιμένουμε κάποια όρια ακόμα για τη Φουκουόκα. Περιμένουμε όρια για τους Ολυμπιακούς γιατί το Ακρόπολις είναι αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς. Θα έχουμε πολύ μεγάλα ονόματα στο Ακρόπολις – ήδη έχουμε».

Σίγουρα θα έρθει ο Μάικλ Άντριου, από τη Νότια Αφρική θα έρθει επίσης o Matt Sates και ακόμα και η Tatjana Schoemaker, που είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο στα 200 πρόσθιο, ο Έρικ Πέρσον που ήταν 2ος στο Παγκόσμιο στα 200μ του 2022. Δεν θέλω να πω άλλα, αλλά ναι, έχουμε πάρα πολύ καλές συμμετοχές και θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην επίτευξη των στόχων. Οπότε θέλω να πιστεύω ότι στο Ακρόπολις δεν θα δούμε μόνο όρια για Φουκουόκα, αλλά θα δούμε κυρίως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα είναι και τα πρώτα. Γιατί μέχρι στιγμής – επειδή τώρα ξεκίνησε η διαδικασία πρόκρισης (τον Μάρτιο), και επειδή δεν έχουν αγωνιστεί οι αθλητές μας σε μεγάλους αγώνες θα είναι ο πρώτος μεγάλος αγώνας που θα ξεκινήσουμε να έχουμε όρια και προκρίσεις. Το πρωτάθλημα δεν είναι ιδανικό – ποτέ δεν ήταν η ιδανική διοργάνωση για τους λόγους που είπα πριν, αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Θα είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και οι αθλητές αλλά και τα σωματεία έχουν μεγάλη αγωνία για τα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι και εκεί θα έχουμε καλές επιδόσεις εννοείται, άλλωστε είναι και πολύ κοντά στο Ακρόπολις και οι κολυμβητές θα είναι ήδη σε πολύ καλή κατάσταση και μετά μπαίνουμε στην τελική ευθεία, διότι ακολουθούν πολλές και σημαντικές διοργανώσεις. Έχουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων που είναι ο μεγάλος στόχος των νεαρότερων αθλητών, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 που γίνεται για πρώτη φορά και διεξάγεται στο Δουβλίνο τον Αύγουστο, όπου έχουμε ήδη πολλά όρια και θα υπάρξουν κι άλλα, θα έχουμε μεγάλη αποστολή και είναι και μεγάλος στόχος για εμάς – για διακρίσεις. Φυσικά, έχουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων και την πολύ σημαντική διοργάνωση και τιμή για εμάς να φιλοξενούμε, το World Cup – το οποίο έρχεται στο ΟΑΚΑ 13-15 Οκτωβρίου. Οπότε και εκεί θα έχουμε τεράστια συμμετοχή από το εξωτερικό, είναι μεγάλη επιτυχία για εμάς που αναλάβαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο της κολύμβησης και είμαστε έτοιμοι και αναβαθμισμένοι, έχοντας ήδη την εμπειρία του Ακρόπολις – μια διοργάνωση η οποία βασίστηκε σε πρότυπα Παγκοσμίου Κυπέλλου, με πολύ υψηλές προδιαγραφές. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε και εκεί πολλές προκρίσεις και για το Παγκόσμιο της Ντόχα που είναι τον Φεβρουάριο του 2024, αλλά και τους ΟΑ, οπότε είναι μια πολύ μεγάλη χρονιά, δύσκολη για τους αθλητές με πολύ μικρά διαστήματα ξεκούρασης»!

 

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA