Η διοργάνωση του Super Final του World League στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και η FINA έμεινε άκρως ικανοποιημένη από τη διοργάνωση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, η οποία έδειξε τι είναι ικανή να κάνει η Ελλάδα, ακόμη και με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας βρέθηκαν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και ένας εξ αυτών είναι ο Μαρκ Κογκάνοφ, ο οποίος κατέχει τη θέση του Vice Chairman of FINA’s Technical Water Polo Committee.
Ο πρώην διαιτητής, που κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν, είναι από τους σημαντικότερους ανθρώπους αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια υδατοσφαίριση και το Aquafeed24 συνομίλησε μαζί του την Κυριακή σε γνωστό παραλιακό εστιατόριο (NALU), εκεί όπου μας έδωσε σημαντικές λεπτομέρειες για την υδατοσφαίριση, αλλά και την προσπάθεια της FINA να εξελίξει το κομμάτι της διαιτησίας.
Ο Μαρκ Κογκάνοφ μας γνωστοποίησε ότι οι διαιτητές με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν όλα τα εφόδια για να προοδεύσουν, καθώς σε κάθε μεγάλη διοργάνωση έχουν τη δυνατότητα να δουν μετά τον αγώνα που σφυρίζουν κάθε φάση ξεχωριστά και να αναλύσουν τις αποφάσεις που πήραν. Ο έλεγχος των διαιτητών με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με ένα προσωπικό VAR, για κάθε φάση λειτουργεί έως τώρα με θεαματικά αποτελέσματα για τους κορυφαίους διαιτητές του αθλήματος.
Παράλληλα, ύστερα από κάθε αναμέτρηση οι διαιτητές ενημερώνονται από τους delegates για τυχόν αμφισβητούμενες φάσεις και αναλύεται από κοινού η κάθε περίσταση του παιχνιδιού. H τεχνολογία είναι πλέον στο πλευρό του αθλήματος.
Ύστερα από όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, επίσης ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα είναι η στήριξη των διαιτητών, καθώς δεν είναι λογικό ένας διαιτητής στο υψηλότερο επίπεδο να λαμβάνει σε κάθε ταξίδι του πενιχρή αμοιβή, να αφήνει τη χώρα του και να επιστρέφει σε αυτή, αλλά και να διευθύνει έναν αγώνα όπου θα κριθεί για τις αποφάσεις του κόντρα σε ακριβοπληρωμένους αθλητές.
Εν ολίγοις, οι διαιτητές είναι αναγκαίο να γίνουν ημι-επαγγελματίες καθώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι έτσι θα ανέβει το κύρος τους, όταν έρχονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις ενώπιον σούπερ σταρ αθλητών που ενδεχομένως λαμβάνουν περισσότερα από 100.000 ευρώ το χρόνο. Οι συγκρίσεις των αμοιβών είναι τέτοιες που προκαλούν έντονες διαφορές στην εικόνα των δύο πλευρών (Διαιτητών και παικτών). Υπάρχουν ομάδες με συμβόλαια άνω του 1.000.000 ενώ οι διαιτητές που θα διασφαλίσουν τις αναμετρήσεις αυτών των ομάδων αμείβονται ελάχιστα. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο και μείζον.