Ο δις Χρυσός Ολυμπιονίκης και διαιτητής Ράιμουντ Φόντορ στο Aquafeed24!

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Ο δύο φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ανδρών πόλο της Ουγγαρίας, Ράιμουντ Φόντορ μίλησε αποκλειστικά στο Aquafeed24 για την στροφή του στην… διαιτησία του αθλήματος!

Ο κορυφαίος Ούγγρος πρώην-παίκτης υδατοσφαίρισης, Ράιμουντ Φόντορ, βρέθηκε στο Πόρτο για τα Προκριματικά της Ευρωλίγκας Γυναικών, όχι μόνον ως θεατής, αλλά και ως… διαιτητής!

Έχοντας κατακτήσει αμέτρητα Χρυσά μετάλλια με την Εθνική Ουγγαρίας, σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποκορύφωμα τις 2 φορές που στέφθηκε Χρυσός Ολυμπιονίκης (Σίδνεϋ 2000, Αθήνα 2004), ο Φόντορ θέλησε να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες… «υπηρεσίες» του στο άθλημα που τόσο αγαπάμε, από άλλο πόστο!

Ο πλέον διεθνής Ούγγρος διαιτητής, Ράιμουντ Φόντορ, μίλησε αποκλειστικά στο Aquafeed24 και τον Ορέστη Κανελλόπουλο για το «μονοπάτι» που τον οδήγησε στην διαιτησία, την εξέλιξη της υδατοσφαίρισης μέσα από τους κανονισμούς, την σημασία των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη του αθλήματος και τις προσωπικές του εμπειρίες στην μακρόχρονη παρουσία του εντός και εκτός νερού!

«Η αλήθεια είναι ότι φτάνοντας στο τέλος της αθλητικής μου καριέρας είχα μεγάλη περιέργεια για το επάγγελμα του διαιτητή στο άθλημά μας. Ωστόσο όταν ξεκίνησα την πορεία αυτή, το 2013, η διαιτησία αποτελούσε απλά ένα χόμπι για μένα… Μάλιστα το 2012 ήταν η χρονιά που πέτυχα στην αντίστοιχη εξέταση (διαιτητών) στην Ουγγαρία. Όταν αποσύρθηκα από την ενεργό δράση, είχα πολύ ελεύθερο χρόνο και γι’ αυτό επέλεξα να στραφώ στην διαιτησία, αν και δεν το αντιμετώπιζα επαγγελματικά… ήταν ψυχαγωγία και απόλαυση για μένα! Ήθελα πάση θυσία να διατηρήσω την επαφή μου με το πόλο και το νερό, οπότε πήρα αρχικά αυτή την απόφαση και βήμα-βήμα εξελίχθηκα. Ύστερα, το 2015 πήρα την επίσημη άδεια της FINA και έτσι το 2017 βρέθηκα στο World League Γυναικών στην Σανγκάη! Πιστεύω ότι έχω δείξει θετικά αποτελέσματα στην θέση του ρέφερι έως τώρα και έχω λάβει ικανοποιητικά σχόλια από τους κριτές κλπ. Η πορεία μου στην διαιτησία δεν περιλαμβάνει μόνο πολλά ταξίδια και γνωριμίες… η κριτική που δέχομαι από προπονητές, παίκτες, κριτές και υπεύθυνους είναι πολύτιμη για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράιμουντ Φόντορ και συνέχισε λέγοντας:

«Σε αυτό το σημείο που βρίσκομαι, έχω ακόμα αρκετό κουράγιο για να συνεχίσω, πάντα με την νοοτροπία: βήμα-βήμα. Θα αποτελούσε, επίσης, μεγάλη τιμή για μένα να βρεθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και να διαιτητεύω! Ελπίζω να πραγματοποιηθεί και αυτός ο στόχος μου, αν και η ζήτηση στην Ουγγαρία για την συγκεκριμένη αποστολή είναι πολύ μεγάλη. Ως παίκτης, όλη μου την ζωή ανταγωνιζόμουν τους καλύτερους και έφτασα στην κορυφή των Ολυμπιακών αγώνων… το ίδιο θα προσπαθήσω και ως διαιτητής»!

Για τις διαφορές των κανονισμών που έχουν προκύψει ανά τα χρόνια, από τότε που ο Ράιμουντ Φόντορ βρισκόταν στην ενεργό δράση, έως σήμερα, επεσήμανε: 

«Το τελευταίο μου επίσημο παιχνίδι ως παίκτης ήταν το 2014 και μπορώ να πω ότι είχα αρχίσει να παρατηρώ την διαφορά των κανονισμών από τότε, από τις τελευταίες μου σεζόν. Το άθλημα εξελίσσεται και πιστεύω βασίζεται περισσότερο πλέον στην σωματική επαφή, ενώ στο κλείσιμο της καριέρας μου, θα παρακολουθούσε κανείς περισσότερα παιχνίδια που χαρακτηρίζονταν από τακτική-στρατηγική και τεχνική. Η γνώμη μου είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες εστιάζουν περισσότερο στην δύναμη και την σωματική επαφή… πάντα βέβαια θα υπάρχει και η τεχνική μαζί με την τακτική σε ένα παιχνίδι. Όλα αυτά σε σχέση με την δική μου εποχή. Σε γενικότερο πλαίσιο πρέπει να παραδεχτούμε, ότι ένας καλός και ποιοτικός αγώνας υδατοσφαίρισης δεν προκύπτει μόνο από δύο καλές ομάδες, χρειάζεται πάντα και καλούς- έμπειρους διαιτητές. Εννοείται πως σε έναν αγώνα με έντονες μάχες, που οι παίκτες παλεύουν πέρα από το “κανονικό”, εάν οι διαιτητές δεν είναι έμπειροι, η κατάσταση είναι επικίνδυνη»…

Κλείνοντας, ο πρώην διεθνής παίκτης και νυν διαιτητής τόνισε:

«Πάντα θα αγαπώ και θα στηρίζω το άθλημά μου, με κάθε τρόπο. Ωστόσο, δεν μπορώ να κρύψω τον φόβο μου για το μέλλον της υδατοσφαίρισης. Ναι, θα είμαστε παρόντες στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και 2028 (Παρίσι και Λος Άντζελες)… από εκεί και πέρα θα πρέπει να σκεφτούν οι αρμόδιοι, άμεσα και σοβαρά, το μέλλον και την ανάπτυξη του αθλήματος. Όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες που έχουν εισαχθεί στο πόλο, εννοείται πως είναι πολύτιμες και βοηθούν, όχι μόνον εμάς τους διαιτητές να δούμε τα λάθη μας, αλλά και τους κριτές και τους προπονητές των ομάδων! Με αυτόν τον τρόπο το “προϊόν” μας είναι πιο αξιόπιστο και θα πρέπει να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα ακρίβειας των υπόλοιπων σπορ, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ. Το πρώτο βήμα για εμάς είναι να μπορούμε να ξαναβλέπουμε έναν αγώνα και να γινόμαστε καλύτεροι στην δουλειά μας ως ρέφερι, το οποίο ευτυχώς πλέον είναι εφικτό. Πρέπει να υπάρχει επανέλεγχος και αποτελεσματικότητα! Να δίνουμε όλοι οι συντελεστές μιας αναμέτρησης το 100% μας! Προσωπικά, όχι μόνο ως διαιτητής, αλλά και ως άνθρωπος επιδιώκω τον μαξιμαλισμό. Γι’ αυτό και σε κάθε αγώνα μου μέχρι σήμερα, είτε εντός είτε εκτός νερού, δίνω το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μου! Τέλος, μπορεί ως παίκτης να μην παραπονέθηκα ποτέ σε κάποιον ρέφερι για την απόφασή του, ωστόσο κατανοώ πλέον κάθε τέτοια συγκυρία και η αλήθεια είναι ότι ενδόμυχα “τσεκάρω” πρώτα τον εαυτό μου και την απόφασή μου και πράττω αναλόγως»!

Fodor Rajmund

Συνέντευξη: Ορέστης Κανελλόπουλος / Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαλαχτάρη

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA