«Η υδατοσφαίριση πάντα ακολουθεί τις αλλαγές και τις αποφάσεις»
Ως προς το ποιόν του αθλήματος; Για να μην… βαφτιστούμε και μηδενιστές ή καταστροφολόγοι, η αλήθεια είναι ότι γενικότερα στην παγκόσμια υδατοσφαίριση υπάρχουν ζητήματα πολλά προς επίλυση. Πρώτο και κύριο η δημιουργία μιας μορφής πολιτισμού και εξοικείωσης με το άθλημα. Και σίγουρα οι συνεχείς αλλαγές στους κανονισμούς όσο κι αν γίνονται για τη βελτίωση ποιοτικά του αθλήματος, είναι τόσο συχνές που το κάνουν δυσνόητο ακόμα και στους ίδιους τους πρωταγωνιστές. πολλώ δε μάλλον στον ουδέτερο. Η Εθνική ομάδα, η εκάστοτε εθνική ομάδα και οι επιτυχίες αυτής αποτελούν κατά Μπίγιατς και Λόντσαρ μία ελπίδα σωτηρίας.
«Είναι ένα από τα βασικά πράγματα. Είναι δύσκολο για μένα να ξέρω τόσο καλά τα προβλήματα μέσα στις ομάδες ή την Ομοσπονδία λόγω της γλώσσας. Όμως ναι, θεωρώ ότι είναι ένα τρόπος για να κάνεις τους ανθρώπους να ασχοληθούν με την υδατοσφαίριση, τα παιδιά να την αγαπήσουν.
Είναι ένα ζήτημα του αθλήματός μας όχι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα. Στην Κροατία έχουμε μεγάλες αλλαγές όχι προς το θετικό δυστυχώς. Είκοσι χρόνια πριν οι πισίνες ήταν γεμάτες και τώρα μέρα με την μέρα τα παιδιά απομακρύνονται από το νερό. Και τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτήν τη φθίνουσα πορεία έχουν όσοι διοικούν και βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για εμάς τους παίκτες είναι μία από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις γιατί είναι δύσκολο να βρούμε τις απαντήσεις», είπε ο διεθνής γκολκίπερ.
« Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το πόλο είναι ό,τι πάντα ακολουθεί τις αλλαγές, τις αποφάσεις. Το streaming για παράδειγμα των αγώνων ή ακόμα και η τηλεοπτική κάλυψη ξεκίνησαν για το μπάσκετ πολύ πιο πίσω. Δεκαπέντε χρόνια πιο παλιά ας πούμε εκεί, πέντε στο δικό μας το σπορ. Με το VAR το ίδιο. Εμφανίστηκε 3-4 χρόνια αργότερα μετά από κάθε άλλο άθλημα. Είμαστε πάντα σε όλα πίσω. Πρέπει να βελτιωθούν όσοι χαράζουν το άθλημα και να έρθουν λίγο πιο κοντά στο κοινό για να κατανοήσουν τι συμβαίνει καλά και τι όχι. Πιστεύω ότι θα βελτιωθεί το άθλημα γενικότερα και στην Ελλάδα όμως η πρόοδος είναι αργή και θα πάρει πολύ χρόνο να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές προς το καλύτερο.» Σαφής και ευθυτενής ο Λούκα Λόντσαρ.
Ως προς το ζήτημα της αλλαγής των κανονισμών, οι απόψεις κάπως διίστανται όπως φαίνεται και παρακάτω. «Δεν μας ρωτάνε όμως αυτό είναι το πρόβλημα, δεν έχουμε λόγο. Αλλάζουν πράγματα και εμείς πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, να ακολουθήσουμε.
Εξαρτάται τον κανονισμό η προσαρμογή μας και όλων σε αυτόν. Αυτή η διαφοροποίηση ας πούμε με το εξάμετρο, σίγουρα χρειαζόμαστε χρόνο σαν γκολκίπερ να προσαρμοστούμε στη νέα τάξη πράγματων. Κάποιες άλλες διαφοροποιήσεις απαιτούν μικρότερο χρόνο προσαρμογής. Εξαρτάται από τη θέση που αγωνίζεσαι και τον εκάστοτε κανονισμό.»
Από την άλλη, ο φουνταριστός του Ολυμπιακού και της Εθνικής Κροατίας, σημείωσε πως: «Ειλικρινά, το πόλο νομίζω ότι είναι καλύτερο, πιο όμορφο και πιο συναρπαστικό πλέον σε σχέση με δέκα χρόνια πίσω για παράδειγμα. Είναι πιο γρήγορο. Συμφωνώ ως προς την αλλαγή κανονισμών και τη συχνότητα με την οποία συμβαίνουν, είναι δύσκολο για όλους. Όμως κατά τη γνώμη μου η ουσία των νέων κανονισμών έχει γίνει για καλό. Πιάνουν τη φιλοσοφία του σπορ. Οι ομάδες σκοράρουν περισσότερο, το άθλημα είναι ταχύτερο και πιο ενδιαφέρον.
Οι δύο τελευταίοι τελικοί Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πήγαν στα πέναλτι. Είναι πιο fun watch. Ποιοτικά αναβαθμίζεται το σπορ και πρέπει να φέρουμε τον κόσμο στις πισίνες. Πρέπει να αγαπήσει την υδατοσφαίριση ο απλός κόσμος. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα».