Μία σημαντική αλλαγή, ζωτικής σημασίας που διαφοροποιεί τη φύση του αθλήματος, βρίσκεται στα… σκαριά όσον αφορά τις ηλικίες Κ-16 και Κ-18 στα αγόρια.

Η τεχνική επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας πρότεινε λοιπόν την μείωση των διαστάσεων της πισίνας κατά πέντε μέτρα (25Χ20) για τα προσεχή Παγκόσμια Πρωταθλήματα παίδων και εφήβων, ισοσταθμίζοντας τες με αυτές που ισχύουν και στις κορασίδες/νεανίδες. Ενέργεια που αν τελικά θεσπιστεί θα μπορεί να γίνει πράξη και σε διάφορες άλλες διοργανώσεις. Σημειώνεται δε πως ο αριθμός των αθλητών/τριών θα παραμείνει ίδιος (6+1) και απαράλλακτος αν φυσικά τελεσφορήσει η πρόταση αυτή.

Η εκτελεστική επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αναμένεται να πάρει σύντομα την απόφασή της, η οποία όπως φαίνεται θα είναι θετική. Μια εισήγηση για αλλαγή στους βασικούς κανόνες του αθλήματος προς τη βελτίωση της… φαιάς ουσίας της υδατοσφαίρισης που είναι το θέαμα.

Η σμίκρυνση τη πισίνας στα 25 μέτρα μήκος έχει δοκιμαστεί κατά καιρούς σε διάφορες διοργανώσεις μεταξύ των οποίων και το World league του 2015 με τους αρμόδιους να πιστεύουν πως έχει έρθει η ώρα για μία αλλαγή που θα κάνει γρηγορότερο το ρυθμό του παιχνιδιού, πιο φρενήρη και θα «χάνεται» όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος στο κολύμπι από το ένα τέρμα στο άλλο. Εν αναμονή των τελεσίδικων αποφάσεων λοιπόν.