Μαυρωτάς: «Με αυτή τη διάταξη οι αθλητές επιδόσεων δεν θα εγκαταλείπουν τις σπουδές τους»!

by Aquafeed 24

Με το άρθρο 34 παρ. 3 του νόμου 4777/2021 (ΦΕΚ Α’ 25, 17/02/2021) του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε πρόσφατα, διευκολύνονται οι αθλητές – φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ταυτόχρονα με την αθλητική τους καριέρα.

Η εν λόγω διάταξη, που προέκυψε έπειτα από άριστη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αναφέρει ότι «οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία, καθώς και οι αθλητές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και

–    για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων

–    ή αγωνίζονται σε ομάδες των δυο ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα

–    ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

–    ή συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς Αγώνες και Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών,
δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής.

Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών».
Η παραπάνω ρύθμιση σε συνδυασμό με την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου, η οποία αναφέρει ότι «η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα» επιμηκύνει επαρκώς τον χρόνο φοίτησης των αθλητών και τους επιτρέπει απερίσπαστα να σπουδάζουν και να αθλούνται ταυτόχρονα σε ανώτατο επίπεδο.

Σε δηλώσεις του στο gazzetta.gr, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, επεξήγησε: 

«Με το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ μπαίνει ένα χρονικό απώτατο όριο φοίτησης για τους φοιτητές. Αυτό είναι φυσιολογικό να δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια στους αθλητές  επιδόσεων που παράλληλα με τις σπουδές αφιερώνουν πολλές ώρες την ημέρα σε προπονήσεις και αγώνες, γιατί συνήθως χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Με τη διάταξη που προτείναμε και άμεσα υιοθέτησε και το υπουργείο παιδείας δίνεται οι δυνατότητα σε αθλητές, οι οποίοι αγωνίζονται σε κάποιο επίπεδο, να μπορούν -όπως υπάρχει πρόβλεψη και για τους εργαζόμενους φοιτητές – να διευκολύνονται στη φοίτησή τους, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν σπουδές και αθλητική καριέρα. Η διευκόλυνση αυτή έχει να κάνει με το να μπορούν να διπλασιάσουν τον χρόνο σπουδών τους για όσο εξακολουθούν να αθλούνται σε υψηλό επίπεδο.

Η πρόβλεψη αυτή ισχύει για αθλητές που είναι μέλη εθνικών ομάδων, με συμμετοχή σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και καταλαμβάνουν 1η-8η θέση σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δύο πρώτων κατηγοριών (Α1, Α2) ομαδικών αθλημάτων.

Για κάθε χρονιά που συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν οι αθλητές αυτοί να επιλέγουν να ακολουθήσουν μερική φοίτηση, δηλαδή να δηλώνουν τα μισά μαθήματα κάθε εξάμηνο το οποίο και θα μετράει για μισό εξάμηνο στον χρόνο φοίτησης. Αν, δε, κάποιος έχει συμμετοχή σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, αρκεί η μία συμμετοχή στη διάρκεια της φοίτησης για να εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα. Έτσι, για παράδειγμα, σε μία 4ετή Σχολή φοίτησης με 50 μαθήματα θα μπορεί ο κάθε φοιτητής αυτά τα 50 μαθήματα να τα ολοκληρώσει έως και σε 12 χρόνια αντί για 6 χρόνια – αρκεί όλα αυτά τα χρόνια να είναι αθλητικά δραστήριος με τα κριτήρια που περιέγραψα πιο πάνω».

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA