Ήταν 5 Ιανουαρίου του 2018, ημέρα που διεξήχθη η 11η αγωνιστική της Α1 Υδατοσφαίριση ανδρών. Πέρασε στην ιστορία αφού για πρώτη φορά αγώνα πρωταθλήματος ανδρών διηύθυναν δυο γυναίκες, η Ναταλία Μαρκοπούλου και η Μαρία Δασκαλοπούλου, η Μαρία Δασκαλοπούλου και η Ναταλία Μαρκοπούλου. Μέχρι τότε, είχαν σφυρίξει σε Α1 γυναικών, και έκαναν ένα ακόμα μεγάλο άλμα στη διαιτητική τους καριέρα αφού ορίστηκαν να διευθύνουν την αναμέτρηση του πρωταθλητή Ολυμπιακού στο κολυμβητήριο του Πειραιά απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης, για την τελευταία αγωνιστική του α’ γύρου. Ένα άλμα για εκείνες, ένα ακόμα μεγαλύτερο για το χώρο…
Από τότε, κύλησε νερό στο αυλάκι. Το δίδυμο είτε μαζί είτε χωριστά, συνέχισε και συνεχίζει να «σφυρίζει» σε όλα τα πρωταθλήματα, από τα ηλικιακά μέχρι την Α1. Σταδιακά, πέρασε και τα σύνορα καθώς επιλέγονται σε μεγάλες διοργανώσεις. Είναι σίγουρα δυο κομβικές παρουσίες στην Υδατοσφαίριση, και σήμερα μας…αποκαλύπτονται μέσα από την ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
- Διαιτητίνες και στην Υδατοσφαίριση λοιπόν τα τελευταία χρόνια: «έσπασε» ακόμα ένα ανδρικό οχυρό;
- ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Το ανδρικό “οχηρό” δεν έσπασε ακόμη, καθώς οι γυναίκες διαιτητές είναι πολύ λίγες στο άθλημά μας. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι όλοι οι συμβαλλόμενοι μας αντιμετωπίζουν ισάξια. Μας αξιολογούν ως διαιτητές και όχι ως γυναίκες».
- ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Σε ευρωπαϊκό κ παγκόσμιο επίπεδο η γυναικεία παρουσία στην διαιτησία προϋπήρχε. Από την στιγμή λοιπόν που η ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση επίσης πρωταγωνιστεί πολλά χρόνια τώρα σε διεθνή επίπεδο, ήταν θέμα χρόνου να υπάρξουν και γυναίκες διαιτητές από την Ελλάδα και φυσικά να είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία τους!».
- Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτό τον χώρο;
- Μ.Δ.: «Ήμουν αθλήτρια υδατοσφαίρισης για πολλά χρόνια στην Α1 γυναικών και στην εθνική ομάδα. Όταν αποφάσισα να αποσυρθώ από την Α1 έπαιξα σε ομάδες της Α2 γυναικών. Μετά από 22 χρόνια ως αθλήτρια υδατοσφαίρισης (και ήδη νωρίτερα 8 χρόνια ως κολυμβήτρια) ένιωσα πως ό,τι είχα να πάρω σαν αθλήτρια το είχα πάρει πλέον. Πρωταθλήματα, διεθνείς διοργανώσεις, μετάλλια, πριμ, σπουδές, διορισμός. Ωστόσο, το πόλο για εμένα είναι τρόπος ζωής, ήθελα να μείνω στο χώρο. Οπότε αποφάσισα να αλλάξω ρόλο και να προσφέρω στη διαιτησία».
- Ν.Μ.: «Ήμουν αθλήτρια της υδατοσφαίρισης και όταν ήρθε η ώρα να σταματήσω λόγω της αγάπης μου για το πόλο ήθελα να έχω έναν ενεργό ρόλο στον χώρο αυτόν και να μην απομακρυνθώ. Με παρότρυνση του αείμνηστου Λάκη Τσαντά που έψαχνε από καιρό γυναίκες για να ασχοληθούν με την διαιτησία αποφάσισα να το προσπαθήσω και τελικά να ασχοληθώ με αυτήν».
- Ποιες είναι οι αντιδράσεις από την εξέδρα και παίκτες/τριες;
- Μ.Δ.: «Πάντα κάποιος θα παραπονεθεί για κάποια διαιτητική απόφαση και είναι λογικό. Είναι μέσα στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ σαν άνθρωπος είναι όταν άνθρωποι από την εξέδρα και ιδιαίτερα οι γονείς σε ηλικιακά πρωταθλήματα, παρεκτρέπονται. Αποτελούν αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά τους».
- Ν.Μ.: «Οι αντιδράσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαιτησίας καθώς μιλάμε για ένα άθλημα επαφής όπου το νερό δεν βοηθάει και αναμφίβολα είναι και από τα πιο δύσκολα αθλήματα από άποψη εφαρμογής των κανονισμών. Πιστεύω όμως ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει αποδοχή και οι αντιδράσεις είναι στα φυσιολογικά πλαίσια του αθλήματος».
- Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή στη διάρκεια ενός αγώνα;
- Μ.Δ: «Προσπαθώ να την ξεχάσω. Αλλά πάντα μαθαίνουμε από τα λάθη μας».
- Ν.Μ.: «Κάθε παιχνίδι κρύβει μία «δύσκολη στιγμή» ή έχει τον δικό του βαθμό δυσκολίας! Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια δύσκολη που να ξεπερνάει τα όρια της ανοχής και να φτάνει στα όρια του αντιαθλητικού. Σίγουρα κάθε φορά που πρέπει να εφαρμοστεί ο πειθαρχικός έλεγχος και να αποβληθεί κάποιος αθλητής ή παράγοντας ομάδας είναι μία δύσκολη στιγμή για όλους».
- Το καλύτερο κοπλιμέντο που έχετε δεχτεί;
- Μ.Δ.: «Να σου δίνει συγχαρητήρια η ηττημένη ομάδα. Αυτό είναι επιτυχία!».
- Ν.Μ.: «Κατά την άποψή μου το καλύτερο κοπλιμέντο είναι όταν μετά από ένα παιχνίδι αντιλαμβάνεσαι και εισπράττεις την αποδοχή και ικανοποίηση κυρίως των παιχτών αλλά κ παραγόντων – προπονητών της κάθε ομάδας».
- Ποια θεωρείτε κορυφαία στιγμή στην καριέρα σας;
- Μ.Δ.: «Ο πρώτος μου τελικός σε διεθνές επίπεδο, το 2018 στους Μεσογειακούς αγώνες στην Ταραγόνα μεταξύ των εθνικών ομάδων γυναικών Ιταλίας και Ισπανίας. Έπειτα, η συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών στο Σπλιτ».
- Ν.Μ.: «Κορυφαίες στιγμές μου είναι κάθε τελικός τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Οι τέσσερις τελικοί Ευρώπης σε ευρωπαϊκά νέων Γυναικών και Νεανίδων Euro League και Len Trophy γυναικών είναι στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ και σίγουρα η φετινή μου συμμετοχή ως ουδέτερη διαιτητής στο Super Final World League γυναικών στην Τενερίφη ήταν μία ιδιαίτερη τιμή για εμένα που μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσω την Ελλάδα μας σε αυτή την διοργάνωση».
- Ποιός είναι ο στόχος σας στη διαιτησία;
- Μ.Δ.: «Να βελτιωθώ σε τέτοιο επίπεδο που να μην επηρεάζω με τις αποφάσεις μου το παιχνίδι. Να ελαχιστοποιήσω τα λάθη μου. Στόχος ζωής η συμμετοχή μου ως διαιτητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες».
- Ν.Μ.: «Να χτίσω σκαλοπάτι σκαλοπάτι μία καριέρα όσο πιο ψηλά γίνεται τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο! Μην ξεχνάμε ότι και εμείς οι διαιτητές με την συμμετοχή μας αντιπροσωπεύουμε την χώρα μας στις διοργανώσεις και γι αυτό ο στόχος μου είναι πάντα να κάνω την Ελλάδα περήφανη όπου και αν βρίσκομαι και να την αντιπροσωπεύω επάξια».
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΡΙΕΡΑ
Η ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ξεκίνησε επίσημα με τη διαιτησία το 2017 όταν συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στις λίστες διεθνών διαιτητών. Έχει συμμετάσχει σε αγώνες World League, σε δυο παγκόσμια πρωταθλήματα κοριτσιών Κ19, στους Μεσογειακούς αγώνες το 2018 όπου διαιτήτευσε τον πρώτο της τελικό γυναικών (Ιταλία-Ισπανία). Το 2019 συμμετείχε στην Πανεπιστημιάδα στη Νάπολι, όπου είχε έναν ακόμα τελικό γυναικών (Ιταλία-Ουγγαρία). Φέτος (2022) συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κοριτσιών Κ19 στο Ισραήλ και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών στο Σπλιτ. Πρόσφατα «σφύριξε» σε αγώνες Champions League των γυναικών.
Η ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ έχει λάβει μέρος στις ακόλουθες διοργανώσεις:
– 2017 Euro League γυναικών στην Μεσίνα.
– 2017 Βαλκανικοί αγώνες παίδων – κορασίδων στο Μπουργκάς.
– 2017 Final Four Len Trophy στη Βουδαπέστη (έπαιξε και στον τελικό).
– 2017 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νεανίδων στο Νόβι Σαντ (έπαιξε και στον τελικό).
– 2017 Euro league γυναικών (προκριματικός γύρος) στην Ουτρέχτη.
– 2018 Europa Cup top- 8 γυναικών στην Ολλανδία.
– 2018 Final Four Euro League γυναικών στο Κίρισι (έπαιξε και στον τελικό).
– 2018 Διεθνές τουρνουά «Illa de Portogalete».
– 2018 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 γυναικών στην Πορτογαλία (έπαιξε και στον τελικό).
– 2019 Euro League προκριματικός γύρος γυναικών στη Βαρκελώνη.
– 2019 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U15 (προκριματικός γύρος) στη Τιφλίδα.
– 2019 Euro League ημιτελικά γυναικών στην Κατάνια.
– 2019 Final- 4 Len Trophy γυναικών στο Κίρισι.
– 2021 Euro League προημιτελικά στη Βουδαπέστη.
– 2021 Final- 4 Len Trophy στη Βαρκελώνη.
– 2021 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 στο Σίμπενικ.
– 2021 Euro League προκριματικός γύρος στην Όστια.
– 2021 Euro League προκριματικός γύρος στη Σαμπαντέλ.
– 2022 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών U18 στο Βελιγράδι.
– 2022 Super Final World League γυναικών στην Τενερίφη.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ
Η ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, έχει τελειώσει το ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τμήμα επιστήμης διατροφής-διαιτολογίας. Στη φυσικοθεραπεία έχει κάνει εξειδίκευση στο manual therapy, ενώ το 2020 ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό της με τίτλο «Δημόσια Υγεία».
Στην πισίνα πήγε πρώτη φορά σε ηλικία 5 χρονών και συνέχισε ως κολυμβήτρια μέχρι τα 14 της, όπου και ξεκίνησε να παίζει υδατοσφαίριση. Ένα χρόνο αργότερα ήταν ήδη μέλος της γυναικείας ομάδας του Εθνικού Πειραιά, με την οποία κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Ελλάδος. Η κορυφαία στιγμή της ως αθλήτρια ήταν το χρυσό μετάλλιο που πανηγύρισε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κοριτσιών Κ19. Το 1997 η εθνική μας ομάδα έφερε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, με την εθνική ομάδα έχει και δυο ασημένια μετάλλια σε ισάριθμα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Κ19.
Τα τελευταία δυο χρόνια είναι Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Διαιτητών Υδατοσφαίρισης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η θέση αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα, από τον πρόεδρο του ΣΕΔΥ κ. Σκαλοχωρίτη. Θεωρώ ότι ο σύνδεσμος μας πλέον έχει αναβαθμιστεί. Έχουμε κάνει πολύ καλή και οργανωμένη δουλειά για την εξέλιξη των διαιτητών μας, και των συνθηκών κάτω από τις οποίες παρέχουν τα μέλη μας τις υπηρεσίες τους στο χώρο και του αθλήματος μας γενικότερα».
Η ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στις 08/02/1982 στο Αγρίνιο, είναι παντρεμένη και έχει αποκτήσει ένα αγόρι που είναι σήμερα τριών ετών. Διετέλεσε αθλήτρια Κολύμβησης από το 1992-1997 και Υδατοσφαίρισης από το 1997-2013 με αγώνες στην Α1 και Α2 κατηγορία. Στη συνέχεια: Προπονήτρια τμημάτων υποδομών υγρού στίβου (κολύμβησης – υδατοσφαίρισης) από το 2007 έως 2010, διαιτητής υδατοσφαίρισης (2014 έως σήμερα), διεθνής διαιτητής υδατοσφαίρισης (από το 2017 έως σήμερα). Από το 2010 εργάζεται στο δημόσιο τομέα, και από το 2010 επίσης είναι κάτοχος άδειας διαιτησίας σχολής υδατοσφαίρισης. Πτυχιούχος φυσικής αγωγής και αθλητισμού Καποδιστριακού Αθηνών (ΤΕΦΑΑ), φοιτήτρια μεταπτυχιακού προγράμματος «Άσκηση και ποιότητα ζωής- Φυσική δραστηριότητα και αθλητική αναψυχή» στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μιλάει αγγλικά και ισπανικά, και εργάστηκε εθελοντικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας το 1997, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου το 2000 στην Αθήνα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.
Πηγή: kor.org.gr