Το Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδος ανδρών και γυναικών πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Παρασκευή έως και Κυριακή ένα τριήμερο γεμάτο εμπειρίες, συζητήσεις, εικόνες και σίγουρα… πολύ πόλο. Μία διοργάνωση, όπως έγινε φέτος στη Λάρισα χωρίζεται σε ατελείωτες πτυχές, απλές και σύνθετες. Ο κόπος και οι άνθρωποι που δουλεύουν μέσα στον κύκλο μίας τέτοιας διοργάνωσης είναι πάρα μα πάρα πολλοί. Οι αθλητές, οι προπονητές, τα τεχνικό τιμ, η Διοίκηση και οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας και όχι μόνο. Όλα όσα έζησε και κατέγραψε από πρώτο χέρι το #Aquafeed24 το Σαββατοκύριακο που παρήλθε, είμαστε εδώ για να τα καταθέσουμε ένα προς ένα.

Το παρόν άρθρο θα συνεχιστεί ως μία έκθεση ουσιαστικά όλων όσων έλαβαν χώρα τις ημέρες των δύο Final 4 και θα παρουσιαστούν με την εξής κατηγοριοποίηση, αυτή των φακέλων. Οι φάκελοι προβλέπονται πολλοί και ποικίλοι αφού θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί κάθε πτυχή των όσων βιώσαμε.

ΦΑΚΕΛΟΣ 1 – ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ/ΔΙΑΜΟΝΗ/ΣΥΜΒΙΩΣΗ

Η ιδέα της διαμονής όλων των ομάδων της διοργάνωσης, αλλά και των δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο Imperial Grecotel της Λάρισας ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχής. Θα ξεκινήσουμε λέγοντας ότι όσοι επιλήφθηκαν της συγκεκριμένης αποφάσεως είναι άξιοι συγχαρητηρίων και τους τα απονέμουμε. Φυσικά όμως καλούμαστε να εξηγήσουμε και γιατί.

Η συμβίωση των 8 ομάδων που συμμετείχαν στη διοργάνωση στον ίδιο χώρο για δύο τουλάχιστον ημέρες, είναι αρχικά μία κίνηση που αποδίδει ίσο σεβασμό σε όλα εξίσου τα σωματεία και επίσης βοηθά στη σύσφιξη των σχέσεων των αθλητών διαφορετικών ομάδων. Είναι το σημάδι ότι όλοι οι αθλητές δεν έχουν τίποτα απολύτως να χωρίσουν εκτός αγωνιστικού χώρου και πως η διαμονή στον ίδιο χώρο μόνο να βοηθήσει μπορεί ώστε να πάει το άθλημα μπροστά. Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα και φωτεινή εικόνα το να δειπνούν μαζί μετά από μεταξύ τους παιχνίδι παίκτες/τριες διαφορετικών συλλόγων. Πραγματικά μία εικόνα που σφύζει από υγεία και γεννά χαμόγελα.

Το ίδιο το ξενοδοχείο που επιλέχθηκε ήταν επίσης μία πολύ καλή επιλογή από τους διοργανωτές, αφού παρείχε σε όλους τους φιλοξενούμενους του τα πάντα ακόμα και εκτός προγράμματος.

Τέλος η διαμονή των δημοσιογράφων στο ίδιο ξενοδοχείο με τους αθλητές ήταν πάρα πολύ θετικό και για τη δική μας δουλειά, αφού είχαμε την ευκαιρία να «ζήσουμε» από κοντά την καθημερινότητα των αθλητών και των προπονητών σε περίοδο σημαντικών υποχρεώσεων. Φυσικά έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς εκ των πρωταγωνιστών καλύτερα, να συνομιλήσουμε μαζί τους να ανταλλάξουμε απόψεις και σίγουρα να βγούμε και εμείς οι ίδιοι σοφότεροι από αυτή τη σπουδαία εμπειρία. Τέλος, ήταν πολύ σημαντικό για την δουλειά μας αυτή καθ’ αυτή, δηλαδή το ρεπορτάζ μας, αλλά και ιδιαίτερα επιδραστικό και εποικοδομητικό το γεγονός ότι πέρα από τα θετικά σχόλια υπήρξαν εννοείται και οι προτεινόμενες από τους πρωταγωνιστές διορθώσεις για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι σε αυτό που αγαπάμε. Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε τη Διοίκηση της ΚΟΕ, τον πρόεδρο, Κυριάκο Γιαννόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή, Γιάννη Γιαννουρή, για τη φιλοξενία από την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης.

ΦΑΚΕΛΟΣ 2 – ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Η επιλογή του Κολυμβητηρίου Νέας Πολιτείας για τη διεξαγωγή των αγώνων ήταν σίγουρα ένα εκ των ζητημάτων που ξεχώρισαν. Εμείς ως #Aquafeed24 από την πρώτη κιόλας μέρα της άφιξης μας, την Παρασκευή, μεταβήκαμε στο κολυμβητήριο, αφενός για να παρακολουθήσουμε τις προπονήσεις των ομάδων πριν από τους σπουδαίους ημιτελικούς, και αφετέρου για να κάνουμε τη δική μας αυτοψία στο χώρο όπου θα λάμβανε χώρα το Final 4.

Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο, είναι ένα έργο σχετικά καινούργιο για την πόλη της Λάρισας και η τοπική κοινωνία μπορεί να είναι περήφανη για αυτό. Φυσικά και επιδέχεται ορισμένες διορθωτικές κινήσεις σε λεπτομέρειες που θα το κάνουν ακόμα καλύτερο, ωστόσο το πρόσημο δεν παύει να είναι σίγουρα θετικό. Επί προσθέτως θα ήταν πολύ καλό στο μέλλον η πισίνα να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους αθλητές της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, να μπορούν οι τοπικοί σύλλογοι να την αξιοποιούν και να παίρνει ζωή με αυτόν. Μακάρι, να μάθουμε ότι το καλοκαίρι, από το πρωί μέχρι το βράδυ, μικρά παιδιά το επισκέπτωνται και αφορμή να στάθηκε αυτό το διήμερο! Τέλος, ευχής έργον θα ήταν η Λάρισα να φιλοξενήσει και άλλα τέτοια γεγονότα στο μέλλον.

ΦΑΚΕΛΟΣ 3 – ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Όπως προαναφέρθηκε στο φάκελο 1, η δυνατότητα συμβίωσης με τις ομάδες μας έδωσε τη δυνατότητα επικοινωνίας. Έτσι μπορέσαμε να γνωρίσουμε τους προπονητές και των 8 ομάδων, και δικαιωθήκαμε γιατί ο καθένας με τον τρόπο του έδειχνε τη προσωπικότητα του. Αλεξάνταρ Τσίριτς, Κική Λιόση, Αντιγόνη Ρουμπέση, Θεόδωρος Ανδρεάκος, Χέρβο Κόλιανιν, Θοδωρής Βλάχος, Δημήτρης Μάζης και Μάκης Βολτυράκης ήταν όλοι τους υποδειγματικοί, το ίδιο και οι συνεργάτες τους.

Για την τεκμηρίωση της παραπάνω αναφοράς αρκούν μερικά παραδείγματα. Πολλοί από τους κόουτς αρχικά μας χαιρετούσαν καθημερινώς με πραγματικό χαμόγελο χωρίς να δείχνουν σε κανένα σημείο σημάδια…υποχρέωσης. Άλλοι πάλι συζήτησαν μαζί μας για θέματα που τους απασχόλησαν αλλά και εμείς το ίδιο. Αυτά είναι μερικά από όσα όμορφα μας εντυπώθηκαν στο μυαλό και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την αμοιβαία εκτίμηση που αισθανθήκαμε να υπάρχει, καθώς αναγνωρίζουν τον κόπο μας για να υπάρχει το Aquafeed24 και να αποδίδει σε αυτό το επίπεδο.

ΦΑΚΕΛΟΣ 4 – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ/TECHNICAL MEETING

Όπως προαναγγείλαμε το μενού θα περιλαμβάνει κυριολεκτικά όλα τα θέματα στο τραπέζι. Πάμε λοιπόν στο πρώτο χρονικά το οποίο ήταν η Συνέντευξη Τύπου στην οποία φυσικά δώσαμε το «παρών» με ερωτήσεις για τους πρωταγωνιστές. Ξεκινάμε όμως από την δήλωση του Κυριάκου Γιαννόπουλου που έκανε «κρότο» ότι το πόλο είναι το εθνικό μας άθλημα, και ναι σίγουρα συμφωνούμε με αυτή. Στη συνέχεια ήρθε η ώρα των ομάδων να μιλήσουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Και σίγουρα έχουμε να πούμε πως καμία από τις δικές μας δεν έμεινε αναπάντητη, ούτε καν ανεπαρκώς απαντημένη.

Το Σάββατο σε αίθουσα του ξενοδοχείου έλαβε χώρα το technical meeting. Εκεί παραβρέθηκαν προπονητές, εκπρόσωποι της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και διαιτητές. Το συγκεκριμένο meeting είχε βαρύνουσα σημασία αφού εκεί συζητήθηκαν πολύ σοβαρά ζητήματα όπως αυτά του τρόπου σφυρίγματος των διαιτητών, με το πλεονέκτημα οι εκπρόσωποι των ομάδων να έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν το σκεπτικό των ρέφερι αλλά και στους «άρχοντες» των παιχνιδιών να απαντήσουν αναλυτικά και πρόσωπο με πρόσωπο με τους ενδιαφερόμενους για τη μέθοδο και τη λογική των σφυριγμάτων τους. Άλλη μία πρωτοβουλία με άκρως επιτυχή αποτελέσματα για τους λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω. Όλα ανοιχτά, όλα δημόσια, μπροστά σε όλους.

ΦΑΚΕΛΟΣ 5 – ΔΥΟ ΑΝΟΜΟΙΕΣ ΚΟΥΠΕΣ

Η διοργάνωση του Final 4 του Κυπέλλου σε γυναίκες και άνδρες ολοκληρώθηκε με την απονομή του τροπαίου στην ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού μετά τον τελικό με τη Βουλιαγμένη. Αυτό που λίγο μετά παρατηρήθηκε από τις ίδιες τις αθλήτριες και συζητήθηκε ήταν το εξής: η διαφορά του μεγέθους των δύο Κυπέλλων. Το τρόπαιο της ομάδας του Αλεξάνταρ Τσίριτς ήταν μικρότερο από εκείνο που παρέλαβε η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου. Οι δύο κούπες ήταν ίδιου σχεδίου αλλά διαφορετικού ύψους. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ότι το Κύπελλο Ελλάδος Γυναικών είναι μικρότερος τη τάξη θεσμός ενώ είναι ακριβώς ίδιοι.

Είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί με ευκολία και είμαστε σίγουροι ότι θα συμβεί από εδώ και πέρα, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι άπαντες στη Λάρισα τιμούν την ισότητα, με ποικίλους τρόπους.

ΦΑΚΕΛΟΣ 6 – DINODOUBLE

Ο Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς είναι ένας σπουδαίος παίκτης και μία τεράστια προσωπικότητα συνολικά για την ελληνική υδατοσφαίριση. Στον τελικό απέναντι στη Βουλιαγμένη είχε μία κακή στιγμή, και πήρε αποβολή χωρίς αντικατάσταση για βιαιοπραγία προς το Στάθη Καλογερόπουλο. Ο αθλητής του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ομάδας έδειξε αμέσως τη μετάνοια του για την κίνηση του. Στη συνέχεια έσπευσε μαζί με τον προπονητή του να απολογηθεί προς τον Τοπ Σκόρερ της διοργάνωσης για την κίνηση του.

Η πίεση και οι υπερβολικοί σφυγμοί ορισμένες φορές φέρνουν αποτελέσματα αναπάντεχα και μη επιθυμητά. Έχουμε παίξει, έχουμε αθλητικό υπόβαθρο και αυτό μας ωθεί σε αυτή την εξήγηση, γιατί παρατηρούμε ότι όσοι δεν έχουν περάσει από τον αθλητισμό, κρίνουν εύκολα. Ωστόσο λάθη κάνουν όλοι, ακόμα και οι καλύτεροι, ακόμα και σε στιγμές όπως ένας τελικός. Η διαφορά των «μεγάλων» όμως είναι η άμεση αντίληψη του λάθους τους, και η ειλικρινής μεταμέλεια για αυτό. Σε αυτούς τους μεγάλους σίγουρα βρίσκεται και ο Ντίνος Γενηδουνιάς που απέδειξε για άλλη μία φορά πως είναι ένας αθλητής με ήθος και αρχές, πριν σηκώσει την κούπα συγκινημένος μαζί με τον αρχηγό της ομάδας Κωνσταντίνο Μουρίκη.

ΦΑΚΕΛΟΣ 7 – Η ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ

Το αρχαίο ρητό στον τίτλο του φακέλου με το νούμερο 7 είναι ξεκάθαρο. Αυτό το ενστερνίζονται όλα τα σοβαρά και μεγάλα κλαμπ-σύλλογοι και το απέδειξαν και το τριήμερο που μας πέρασε. Ο τρόπος λειτουργείας και οργάνωσης σχεδόν όλων των ομάδων εντός του ξενοδοχείου φανέρωνε τη νοοτροπία και τη σοβαρότητα που αποπνέει η κάθε ομάδα. Μπορεί κάποιος να θεωρεί λεπτομέρειες τέτοια θέματα, ωστόσο στο μεγαλύτερο επίπεδο οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Έτσι ακριβώς κάθε φορά που συναντούσαμε τις ομάδες σε κάποιο γεύμα ή σε κάποιο άλλο χώρο, βλέπαμε πάντα αθλητές και προπονητές με τα διακριτικά της ομάδας, να κυκλοφορούν σε όλους τους χώρους όπου φιλοξενούνταν οι αποστολές με πλείστο σεβασμό και με εικόνα που αρμόζει σε μία ομάδα που θέλει να ονομάζεται «μεγάλη». Όσες ομάδες έπραξαν κατά αυτόν τον τρόπο έδειξαν το παράδειγμα στους υπόλοιπους και «δήλωσαν» με τον τρόπο συμπεριφοράς τους πως το να αποπνέεις σεβασμό χτίζεται όχι μόνο εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και εκτός αυτού. Γιατί η εύρυθμη λειτουργεία μίας ομάδας, εκτός νερού στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να μην είναι απόλυτη διασφάλιση αγωνιστικής επιτυχίας ωστόσο είναι βροντερό σημάδι πως η ομάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο και μπορεί να αποπνέει σεβασμό σε όλους.

ΦΑΚΕΛΟΣ 8 – ΤΑ 2/2 GRAND-GUIGNOL ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 

Η ομάδα του Χέρβο Κόλιανιν ήρθε στο Final 4 της Λάρισας με φιλοδοξίες, έφτασε στη δεύτερη θέση, και χάρισε στο κοινό που παρακολούθησε τα παιχνίδια της δύο απίστευτες αναμετρήσεις. 12-12 και πέναλτι στο ημιτελικό, και επιστροφή από το -6 στον τελικό. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος που αγαπά το άθλημα από έναν ημιτελικό και έναν τελικό; Προφανώς και οι φίλοι του ΝΟΒ ονειρεύονταν την κούπα ωστόσο θα πρέπει να είναι περήφανοι για τις μάχες που δόθηκαν. Εντυπωσιακά γκολ, αποβολές, πάθος και πάρα πολλά άλλα, με κορυφαία τα δύο ματς που παίχτηκαν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα των διαιτητών με το θερμόμετρο να έχει «σπάσει» από την αγωνία.

ΦΑΚΕΛΟΣ 9 – ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε και να σημειώσουμε στις αναμνήσεις μια εξαιρετική διοργάνωση, όπου οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι αθλητές και οι προπονητές την αντιμετώπισαν με σεβασμό, υπέγραψαν αυτόγραφα, φωτογραφήθηκαν και διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο ένα event όπου συμμετείχαν Χρυσοί, Ασημένιοι, Χάλκινοι Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ευρώπης, ο πρωταθλητής και ο κυπελλούχος Ευρώπης στις γυναίκες, η αφρόκρεμα του αθλήματος παγκοσμίως. Μια διοργάνωση όπου οι άνθρωποι της ΚΟΕ δούλεψαν πολύ για να την επιμεληθούν, με έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον από επαγγελματίες του Τύπου που αγαπάνε παθολογικά το σπορ, με την αμέριστη βοήθεια από τους συναδέλφους του Γραφείου Τύπου της ΚΟΕ που μας έλυσαν όλα τα θέματα και φυσικά άπαντες με ένα κοινό σκοπό: Να προωθήσουμε το άθλημα στην τοπική κοινωνία και όλη την Ελλάδα. Η βροχή πήγε να μας τα χαλάσει, αλλά ούτε αυτή τα κατάφερε! Έτσι και αλλιώς, εμείς ως #Aquafeed24, είμαστε ένα με το νερό, αφού όλοι οι αρθρογράφοι μας παίζουν ή έπαιζαν πόλο ή προέρχονται από πολιστικές οικογένειες.

Λάρισα, ευχαριστούμε! Τα Φάιναλ Φορ… μόνο στην περιφέρεια! 

ΥΓ: Ευχαριστούμε όλους όσοι είναι τα μάτια μας στο σκοτάδι… Δεν μας (τους) ξέφυγε τίποτα. Μα, τίποτα!

 

Επιμέλεια: Φραγκάκης Γιώργος