Η νεαρή αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης και μέλος της Εθνικής ομάδας, Κρυσταλένια Γιαλαμά, μίλησε αποκλειστικά στο Aquafeed24!

Η 17χρονη κολυμβήτρια της καλλιτεχνικής κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης και κατέχει μέχρι στιγμής δύο μετάλλια από διεθνείς διοργανώσεις! Το 2018 κατέκτησε το Χάλκινο στο Μεσογειακό Κύπελλο της Σεβίλλης αγωνιζόμενη στο σόλο, ενώ φέτος (2021) φόρεσε το ασημένιο, ανεβαίνοντας με την ομάδα του Κόμπο στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Παράλληλα, η νεαρή αθλήτρια πήρε για παρθενική φορά «άρωμα» Ολυμπιακών Αγώνων το περασμένο καλοκαίρι στο Τόκιο.

Η Κρύστη Γιαλαμά δίνει για πρώτη φορά συνέντευξη στο Aquafeed24 και την Αλίκη Δουράμπεη

Αρχικά θα θέλαμε να μάθουμε για την προσωπική σου διαδρομή στο άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Με ποια ερεθίσματα ξεκίνησες αυτό το άθλημα; 

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον υγρό στίβο όταν ήμουν 4 ετών με σκοπό να μάθω τα βασικά, δηλαδή απλό κολύμπι. Αργότερα συνειδητοποίησα πως είχα καλή επαφή με το νερό αλλά ήθελα κάτι πιο εντυπωσιακό και σύνθετο οπότε με κέρδισε η καλλιτεχνική κολύμβηση».

Η εθνική ομάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία  το τελευταίο διάστημα. Πώς κρίνεις την δυναμική της ομάδα σας για το άμεσο μέλλον και όχι μόνο. Τι μπορούμε να περιμένουμε από την εθνική ομάδα στις επόμενες διοργανώσεις;

«Έχουμε σημειώσει πολλές επιτυχίες τον τελευταίο καιρό σαν ομάδα. Πλέον, που έχει αλλάξει το προπονητικό δυναμικό αλλά και ο τρόπος προπόνησης, θέλουμε να χτίσουμε μια καινούργια ομάδα που θα είναι ακόμα πιο δυνατή από πέρυσι τόσο στον χώρο της πισίνας όσο και έξω από αυτόν. Στις επόμενες διοργανώσεις περιμένουμε μια βελτιωμένη εικόνα της εθνικής μας ομάδα και συνεχώς υψηλότερες θέσεις τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι τόσο με τον σύλλογο σου Ωρίωνα όσο και με την εθνική ομάδα;

«Προσωπικός μου στόχος για τον σύλλογο μου είναι να τον βοηθήσω να εξελιχθεί περισσότερο ώστε να επιφέρει και καλύτερες επιδόσεις στα πρωταθλήματα. Όσο για την εθνική ομάδα, σαν στόχο έχω την συμμετοχή μου ως βασικό μέλος  στις μεγάλες διοργανώσεις που ακολουθούν με την ομάδα των γυναικών και ίσως κάποια θέση στο βάθρο με την ομάδα των Νεανίδων».

Είναι γνωστό πως για να ανταπεξέλθεις στο συγκεκριμένο άθλημα χρειάζεται να κάνεις πάρα πολλές ώρες προπόνηση καθημερινά. Πιστεύεις ότι υπάρχει η κατάλληλη αναγνώριση για τους κόπους σας ή οι συνθήκες πρέπει να βελτιωθούν;

«Δυστυχώς το άθλημα μας στην Ελλάδα, σε σχέση με αλλά αθλήματα, δεν έχει την αναγνώριση που του αξίζει αν σκεφτεί κανείς τους κόπους, τις ώρες και τις θυσίες που αφιερώνουμε σε αυτό. Σαφώς και οι συνθήκες θα πρέπει να βελτιωθούν ξεκινώντας από πράγματα όπως, για παράδειγμα, η παραχώρηση του κατάλληλου εξοπλισμού για την προπόνηση ή η εύρεση κάποιου χορηγού».

Οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι έρχονται το 2024. Βλέπεις τον εαυτό σου σ’ αυτή την διοργάνωση ;

 «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι ένας από τους μελλοντικούς μου στόχους, πολλώ δε μάλλον μετά από ότι συνέβη στο Τόκιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου φαντάζει απίθανη η συμμετοχή μου στην επόμενη Ολυμπιάδα, με θέληση και προπόνηση όλα είναι δυνατά».

 Το άθλημα που κάνεις είναι ιδιαίτερα λαμπερό αλλά πιστεύεις ότι υπάρχει  η αναγνώριση που πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο ;

«Όπως προανέφερα το άθλημα μας δεν έχει την κατάλληλη αναγνώριση ούτε σε εθνικό ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί την καλλιτεχνική κολύμβηση ένα εντυπωσιακό άθλημα αλλά δεν ασχολείται περαιτέρω με αυτήν. Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού βέβαια αυτό γίνεται σε μικρότερο βαθμό, αλλά στις περισσότερες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) αυτή είναι η πραγματικότητα δυστυχώς».

Συνέντευξη: Αλίκη Δουράμπεη