Κοζομπόλη: «Ο αθλητικός κόσμος να γίνει παράδειγμα και για τη δημόσια υγεία»!

by Aquafeed 24

Στην Τηλεημερίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) με θέμα τον ελληνικό Αθλητισμό στην εποχή της πανδημίας του covid – 19, που πραγματοποιήθηκε στις 18/12, συμμετείχε η πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Βούλα Κοζομπόλη

Ανάμεσα στους πολλούς ομιλητές ήταν ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο ΓΓ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, η αντιπρόεδρος του ΣΕΑΥ, Αλεξάνδρα Ασημάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Εύη Μωραϊτίδου και ο πρόεδρος του ΣΕΠΥ, Λευτέρης Βούρος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Υδατοσφαίρισης Μιχάλης Σκαλοχωρίτης, όσον αφορά τον Υγρό Στίβο.

Με αφορμή αυτό το εγχείρημα, το Aquafeed24, επικοινώνησε με την πρώην αρχηγό της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών, τόσο για να μάθει τις τοποθετήσεις στην τηλεημερίδα, όσο και για να ζητήσει την άποψή της για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αθλητικό κόσμο το τελευταίο διάστημα και δη τον χώρο του Υγρού Στίβου, που όλοι υπηρετούμε. Μια γυναίκα που δραστηριοποιείται έντονα και συγκαταλέγεται στα κορυφαία ελληνικά ονόματα στον παγκόσμιο υγρό στίβο και ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια υδατοσφαίριση. Μην ξεχνάτε ότι αποτελεί μέλος της Επιτροπής αθλητών FINA και LEN και μέλος της τεχνικής επιτροπής υδατοσφαίρισης της FINA.

Αναλυτικά:

«Στην τοποθέτηση μου ξεκίνησα τονίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι το υγιές κύτταρο της κοινωνίας μας και ότι οι αθλητές, που έπειτα γίνονται πρωταθλητές, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε είναι η πειθαρχεία. Το να πειθαρχούμε είναι σημαντικό και δεν καταλαβαίνω, γιατί από τη στιγμή που το καλοκαίρι έγιναν όλα τα πρωταθλήματα, συν της ΚΟΕ και το κολυμβητικό με 1000+ αθλητές, γιατί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός παραμένει κλειστός, ενώ σε όλη την Ευρώπη διεξάγονται κανονικά διοργανώσεις και μάλιστα σε χώρες με πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Εν συνεχεία, στάθηκα στον διαχωρισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών, όχι μόνο στο πόλο, αλλά και στο ποδόσφαιρο και στο βόλεϊ. Ως γυναίκα και ως αθλήτρια το θεωρώ απαράδεκτο.

Επισήμανα ότι ειδικότερα οι γυναικείες ομάδες υδατοσφαίρισης που έχουν ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έπρεπε από την πρώτη ημέρα να έχουν ξεκινήσει προπόνηση και ας αγωνίζονται τον Φεβρουάριο, γιατί στο πόλο και μια εβδομάδα να μείνεις εκτός νερού, ο χρόνος επαναπροσαρμογής είναι πολύ μεγάλος.

Αυτή τη στιγμή, ο Εθνικός Πειραιώς και ο ΝΟ Λάρισας αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα γιατί έκριναν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να προπονηθούν, όπως θα έπρεπε και να παίξουν επί ίσοις όροις με τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Ακόμη, επανέλαβα όσα είχα υπογραμμίσει στην πρώτη καραντίνα, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει κατανοητά. Ο πολίστας και ο κολυμβητής δεν μπορούν να προπονηθούν εκτός νερού, η προπόνηση και η φυσική τους κατάσταση γίνεται στην πισίνα, διαφορετικά δεν δουλεύουν σωστά.

Έκανα, επίσης, μια αναφορά στο ότι οι αθλητές μας δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα του κράτους, οι παράγοντες που πληρώνουν έχουν οι ίδιοι οικονομικά ζητήματα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ξένοι παίκτες έχουν αρχίσει να φεύγουν, γιατί δεν αμείβονται, ούτε και προπονούνται, επομένως μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος καταστρέφει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και δεν ξέρω τι θα βρούμε όταν τελικά επανέλθουμε σε αγωνιστικούς και προπονητικούς ρυθμούς».

Ζητήσαμε ένα πιο αναλυτικό σχόλιο για το θέμα της απόσυρσης του Εθνικού και του ΝΟ Λάρισας:

«Ο Εθνικός και η Λάρισα βρέθηκαν σε αδιέξοδο, έχουν μείνει εκτός 1,5 μήνα και παρακαλούσαν για να κάνουν προπόνηση, όπως παρόμοια και ο Ολυμπιακός με τη Βουλιαγμένη. Είναι μια δίκαιη απόφαση το να αποσυρθούν από την Ευρωλίγκα, καθώς μην ξεχνάμε πως οι ομάδες δεν μπορούν πια να σηκώσουν το βάρος οικονομικά, με κλειστές ακαδημίες. Οι παράγοντες είναι σε δεινή θέση όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους, πόσω μάλλον για να πληρώσουν ένα μεγάλο ποσό για να συμμετέχουν και να ταξιδέψουν για ευρωπαϊκά παιχνίδια. Με τέτοια αποχή από τις προπονήσεις, οι πιθανότητες διάκρισης ήταν κατά πολύ μειωμένες, οπότε ποιος ο λόγος να μην αποσυρθούν; Έχοντας υπάρξει αθλήτρια για πολλά χρόνια γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο, χρειάζεται πολλαπλάσιος χρόνος για να επανέλθεις σωματικά και μάλιστα κινδυνεύεις να τραυματιστείς».

Για το αν θα επηρεάσει τις εθνικές ομάδες πόλο, ενόψει Προολυμπιακών, το απαγορευτικό στα εγχώρια πρωταθλήματα:

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις εθνικές ομάδες, σε έναν μήνα οι γυναίκες ταξιδεύουν στην Τεργέστη για το Προολυμπιακό, ναι μεν προπονούνται εξ αρχής, αλλά δεν ξέρω στο τέλος τι αντίκτυπο θα έχει όλο αυτό, καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μας, κάνουν μόνο προπόνηση, χωρίς τη δυνατότητα φιλικών με άλλες ομάδες και χωρίς επίσημους αγώνες με τις ομάδες τους στις εγχώριες διοργανώσεις. Ουγγαρία, Ιταλία, διεξάγουν κανονικά τα πρωταθλήματα, για παράδειγμα.

Ευελπιστώ να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο όλο αυτό, τον Γενάρη για τις γυναίκες και τον Φεβρουάριο για τους άνδρες, αλλά εύχομαι ότι δεν θα επηρεάσει σε αγωνιστικό ρυθμό και ότι θα παρουσιαστούμε σωστά προετοιμασμένοι».

Η Βούλα Κοζομπόλη είναι επίσης μέλος της επιτροπής Αθλητών της FINA και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής υδατοσφαίρισης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και συμμετέχει στην re-writing committee rules. Ποιο είναι το έργο της συγκεκριμένης υπό-επιτροπής;

«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό που συμμετέχω στη συγκεκριμένη υπό επιτροπή (re-writing committee rules), σκοπός της οποίας δεν είναι να αλλάξει τους κανονισμούς, αλλά τους ξαναγράψουμε για να γίνουν πιο ξεκάθαροι, καθώς γνωρίζουμε ότι πολλές φορές έναν κανονισμό ο καθένας τον μεταφράζει διαφορετικά, πόσω μάλλον οι απλοί θεατές.

Επίσης, η επιτροπή θέλει να εξετάσει διάφορες ασάφειες που υπάρχουν και στους κανονισμούς και στο manual, αρκετές επαναλήψεις, χρειάζεται επίσης προσθήκη ορισμών όπως σε άλλα αθλήματα, που εμείς στο πόλο δεν έχουμε. Είμαστε μια ομάδα με σπουδαία ονόματα, όπως για παράδειγμα ο Erik Van Heijnigen, ο Ντένες Κέμενι, ο Γιάννης Γιαννουρής, ο Μάνουελ Ιμπέρν, ο Μαρκ Γκογκάνοφ, ο Μπόρις Μαργκέτα, ο Μπιλ Σόου και ο Ντον Κάμερον.

Ο καθένας έχει διαφορετικές αρμοδιότητες και υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά είναι κάτι πολύ σημαντικό για το άθλημα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Για τη φημολογούμενη μείωση των παικτών στο πόλο στο Παρίσι:

«Όσον αφορά τη φήμη για μείωση των παικτών στο Παρίσι, δεν πιστεύω ότι θα γίνει και δεν πρέπει να φοβόμαστε κάτι. Να θυμίσω ότι για το Τόκιο ο αριθμός ήταν μειωμένος σε 11 παίκτες ανά ομάδα, αλλά με προσπάθεια της FINA και της Technical Water Polo Committee καταφέραμε να τους κάνουμε 12, έστω και την τελευταία στιγμή. Αν, λοιπόν, δεν γίνουν 13 στο μέλλον, θεωρώ ότι θα σταθεροποιηθεί ο αριθμός στους 12 παίκτες. Δεν έχω ακούσει κάτι για μείωση».

Τέλος, ζητήσαμε από την πρόεδρο της ΕΣΟΑ, ένα γενικότερο σχόλιο για την δραματική κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό:

«Γενικότερα, είμαι υπέρ της σταδιακής άρσης της απαγόρευσης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όλοι μας έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πειθαρχήσουμε. Η κυβέρνηση και η επιτροπή λοιμωξιολόγων πρέπει να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους του αθλητισμού ως παράδειγμα προς μίμηση. Το κακό που γίνεται όσο παραμένουμε κλειστοί είναι ανυπολόγιστο».

Ορέστης Κανελλόπουλος

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA