Κάποιος να μας πει τι ισχύει με τους ξένους παίκτες

by Aquafeed 24

Με τη δημοσίευση της Γενικής Προκήρυξης Υδατοσφαίρισης γεννήθηκε για δεύτερη διαδοχική σεζόν η απορία τι ισχύει με τους ξένους/ξένες αθλητές που θα αγωνίζονται στην Α1 ανδρών και Α1 γυναικών.

Παρότι οι απαντήσεις είναι δεδομένες και δεν τίθεται θέμα ανησυχίας ως προς τις ομάδες που διαθέτουν κοινοτικούς ή μη κοινοτικούς παίκτες στο ρόστερ τους, η Γενική Προκήρυξη Υδατοσφαίρισης 2018-2019 αναφέρει ότι:

«Από τους νομίμως εγγεγραμμένους αλλοδαπούς μη Έλληνες
και κοινοτικούς αθλητές που βρίσκονται στη δύναμη του
σωματείου, μόνο μέχρι ένας ή μια μπορούν να
χρησιμοποιούνται σε κάθε επίσημο αγώνα
πρωταθλήματος ή κυπέλλου που διοργανώνεται από την
Κ.Ο.Ε».

Αντίθετα, η Ειδική Προκήρυξη Υδατοσφαίρισης για την Α1 γυναικών λέει τα εξής: 

«Σε κάθε αγώνα του Πρωταθλήματος, το κάθε σωματείο μπορεί από τις εγγεγραμμένες στην δύναμή
του, να χρησιμοποιήσει σε κάθε αγώνα, μέχρι το πολύ δύο (2) μη Ελληνίδες αθλήτριες, που μπορεί να
είναι κοινοτική ή και μη κοινοτική».

Αντίστοιχα, για την Α1 ανδρών αναφέρεται το εξής στην Ειδική Προκήρυξη: 

«Σε κάθε αγώνα του Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου, το κάθε σωματείο μπορεί από τους εγγεγραμμένους
στο ρόστερ του, να χρησιμοποιήσει σε κάθε αγωνιστική, μέχρι το πολύ Δύο (2) μη Έλληνες αθλητές –
τριες, οι οποίοι μπορεί να είναι Κοινοτικοί ή και μη Κοινοτικοί».

Με βάση του ότι η Γενική προκήρυξη υπερισχύει της Ειδικής, όπως ενημερωθήκαμε, αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που διαθέτουν δύο αλλοδαπούς   αθλητές ή δύο αλλοδαπές αθλήτριες δικαιούνται να χρησιμοποιούν μόνο τον έναν/μια στα παιχνίδια του πρωταθλήματος ή του Κυπέλλου. Άλλωστε, δεν υπάρχει λόγος να διαφοροποιείται ως προς το συγκεκριμένο κομμάτι η Γενική από την Ειδική, από τη στιγμή που αλλοδαποί αθλητές επιτρέπονται μόνο στην Α1 ανδρών και Α1 γυναικών σε καμία άλλη κατηγορία ή ηλικιακό πρωτάθλημα. 

Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός στις γυναίκες δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τη Γκόφερς (Αυστραλία) και τη Μπάκλινγκ (Αυστραλία), η Βουλιαγμένη ταυτόχρονα τη Τζόνσον (ΗΠΑ) και τη Ράνεϊ (ΗΠΑ) και ο Εθνικός τη ΜακΚί (Καναδάς) και τη Μπάξτερ (Αυστραλία) ή ο ΓΣ Περιστερίου τον Σπούνερ (Καναδάς) και τον Γκάρντιγιαν (Καναδάς). Το ίδιο και η Βουλιαγμένη που έχει δύο Κροάτες (Μπάσιτς και Μπούχα) ή ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός που έχει επίσης Κροάτες (Πάβιτς, Ομπράντοβιτς, Μπούσλιε) στο ρόστερ του.

Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει και δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, απλώς είναι μια απροσεξία που έγινε στην επίσημη γενική προκήρυξη υδατοσφαίρισης και φέτος, καθώς τα σωματεία έχουν δικαίωμα χρήσης του σημείου που αναφέρεται στην Ειδική Προκήρυξη.

Παρότι λοιπόν το Δ.Σ της ΚΟΕ έχει εγκρίνει τη συμμετοχή δύο ξένων (κοινοτικών ή μη κοινοτικών), αυτό δεν άλλαξε ποτέ στη Γενική Προκήρυξη που δημοσιεύθηκε φέτος και φάνηκε ότι έχει γίνει αντιγραφή-επικόλληση. Απλώς να πούμε ότι η απόφαση της ΚΟΕ για τον δεύτερο ξένο πάρθηκε στις 24/10/2015 και έκτοτε δεν έχει αλλάξει σε καμία από τις Γενικές Προκηρύξεις που έχουν δημοσιευθεί, κάτι που πιστοποιείται εύκολα αν ανατρέξει κανείς σε αυτές.

 

 

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA