Καλλιτεχνική: Νέα πρωτοβουλία της European Aquatics για ενίσχυση της καλλιτεχνικής κολύμβησης
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ομοσπονδίες της Portugal, της Turkey και της Bulgaria θα λάβουν οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ η καθεμία, προκειμένου να αναπτύξουν και να προετοιμάσουν εθνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στα ομαδικά αγωνίσματα του Παρισιού (31 Ιουλίου – 5 Αυγούστου).
Γιατί δημιουργήθηκε το πρόγραμμα
Η European Aquatics διαπίστωσε πως, παρότι αρκετές χώρες συμμετέχουν σε σόλο και ντουέτο, οι συμμετοχές στα:
- Team Free
- Team Technical
- Team Acrobatic
παραμένουν περιορισμένες.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθούν βιώσιμες Εθνικές ομάδες με συνέχεια και προοπτική, που θα λειτουργήσουν ως βάση ανάπτυξης του αθλήματος.
Μακροπρόθεσμη φιλοσοφία
Η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο το Παρίσι 2026.
Η λογική του προγράμματος είναι:
- Δημιουργία μόνιμων εθνικών ομάδων
- Ανάπτυξη νέας γενιάς αθλητριών
- Μεταφορά τεχνογνωσίας
- Ενίσχυση του ανταγωνισμού στην Ευρώπη
Όπως επισημαίνεται, οι ομάδες αυτές καλούνται να λειτουργήσουν σχεδόν ως «οικογένειες», μεταφέροντας εμπειρία και χτίζοντας κληρονομιά στο άθλημα.
Πώς επελέγησαν οι τρεις χώρες
Η επιλογή βασίστηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια:
- Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων Αθήνα 2025
- Αριθμό junior και elite αθλητών
- Οργανωτική δραστηριότητα και δέσμευση ανάπτυξης
- Αξιολόγηση μέσω ειδικού ερωτηματολογίου
Μοντέλο που μπορεί να αλλάξει το άθλημα
Η πρωτοβουλία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες χώρες, ενώ η European Aquatics εξετάζει ήδη τεχνική υποστήριξη και σε επιπλέον ομοσπονδίες.
Πρόκειται για μια κίνηση που δεν στοχεύει μόνο στην αύξηση συμμετοχών, αλλά στη διεύρυνση του χάρτη της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής κολύμβησης.



