Ι. Συναδινός: «Ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε και της Ελλάδας η ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων μέσω του αθλητισμού»

by Aquafeed 24

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι ο φορέας υλοποίησης και επίβλεψης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ ASPIRE” (Activity, Sport and Play for the inclusion of Refugees in Europe) με κύριο στόχο την προσφορά κατάλληλων ευκαιριών στους πρόσφυγες με «όχημα» των αθλητισμό.

Στην πρώτη Εκπαιδευτική Ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ASPIRE, ο γγ Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, εξήγησε: «Οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη μέσα κυρίως από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες χώρες του Νότου προκάλεσαν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να βάλει ψηλά στην ατζέντα την αξιοποίηση του αθλητισμού ως μέσο ενσωμάτωσης και ομαλής κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών. Βεβαίως, για να γίνει αυτό χρειάστηκαν να γίνουν παρεμβάσεις από τις χώρες και από τη δική μας, οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση». Και έστειλε ηχηρό μήνυμα: «Η διαφορετικότητα στον αθλητισμό δεν χρειάζεται υπεράσπιση. Ο λόγος είναι ότι εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού αντιμετωπίζουμε την πολιτισμική διαφορά ως μια θετική δύναμη που θα ενισχύει τον σεβασμό προς κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία αλλά και την οικονομική κατάσταση του καθενός».

Αναλυτικά, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εκπρόσωποι τόσο σημαντικών αθλητικών φορέων έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASPIRE και την συμπόρευσή τους σε μια κοινή προσπάθεια, η οποία δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στους φορείς του αθλητισμού και των διεθνών θεσμικών οργάνων και οργανισμών. Στόχος όλων μας είναι η πρόσβαση και η ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να στείλουμε ένα μήνυμα που συμβάλει στην αντιμετώπιση και την καταπολέμηση κατ’ αρχάς του ρατσισμού που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη μέσα κυρίως από τη χώρα μας, αλλά και από άλλες χώρες του Νότου προκάλεσαν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να βάλει ψηλά στην ατζέντα την αξιοποίηση του αθλητισμού ως μέσο ενσωμάτωσης και ομαλής κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών. Βεβαίως, για να γίνει αυτό χρειάστηκαν να γίνουν παρεμβάσεις από τις χώρες και από τη δική μας, οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Μπορώ να σας μεταφέρω ένα προσωπικό βίωμα που είχα στην Ειδομένη στην κορύφωση της κρίσης, όταν είχαμε 14.000 ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Τότε με πρωτοβουλία του υπουργείου και την συμβολή των εθνικών αθλητικών κέντρων, μαζέψαμε χρήματα και προσφέραμε δύο φορτηγά νερό και μερικές εκατοντάδες μπάλες στα παιδιά. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η δίψα για παιχνίδι των παιδιών, που εκείνη την εποχή κοιμόντουσαν στις λάσπες, ήταν εξίσου μεγάλη.

Άλλο ένα προσωπικό βίωμα που είχα ήταν στο κέντρο φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, όπου εκεί με την συμβολή και της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων, του Δήμου αλλά και αθλητικών φορέων, τα παιδιά διοργανώνουν εσωτερικούς αγώνες, τουρνουά με ομάδες που έχουν μικτή σύνθεση ώστε να μπορούν να μαθαίνουν τον πολιτισμό ο ένας του άλλου και να επικοινωνούν. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς μέσω του αθλητισμού οι αθλητικοί φορείς εκεί στο νησί προσπαθούν να ενσωματώσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους στην κοινωνία.

Στόχος μας είναι μέσω αυτού του προγράμματος αλλά και μέσω των παρεμβάσεων της ΓΓΑ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα μείνουν στη χώρα μας από μία ημέρα έως και για πάντα -αν αυτό προβλέπεται- να μάθουν να συμβιώνουν μέσα από τον αθλητισμό ειρηνικά και δημιουργικά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τις επόμενες ημέρες θα περάσει και η σχετική τροπολογία στη Βουλή και δεδομένου ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών, εμείς βάζουμε προτεραιότητα να γίνει κοινή πεποίθηση όλων πώς η διαφορετικότητα στον αθλητισμό δεν χρειάζεται υπεράσπιση. Ο λόγος είναι ότι εμείς οι άνθρωποι του αθλητισμού αντιμετωπίζουμε την πολιτισμική διαφορά ως μια θετική δύναμη που θα ενισχύει τον σεβασμό προς κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία αλλά και την οικονομική κατάσταση του καθενός».

Εκτός από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, και τον  γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. Αναστασία Γκούφα, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Κλαούντια Σαμαρά και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Πέτρος Μάστακας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA