Ας γνωρίσουμε καλύτερα την καλλιτεχνική κολύμβηση και τις πρωταγωνίστριές της… 

Από τον Αύγουστο του 2017, όπου και το άθλημα μετονομάστηκε από συγχρονισμένη κολύμβηση σε καλλιτεχνική κολύμβηση, περάσαμε σε μια νέα εποχή, σε μια νέα θεαματικότερη αλλά και απαιτητικότερη μορφή του αθλήματος. Περισσότερες φιγούρες, εντυπωσιακές εναλλαγές στο νερό, μεγαλύτερη ποικιλία στις χορογραφίες και τις ακροβατικές κινήσεις είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που εισήλθαν στο «καλλιτεχνικότερο» παρόν που πλέον δεν εστιάζει μόνο στον συγχρονισμό.

Η επιλογή θεματικών χορογραφιών και προγραμμάτων είναι ένα από τα νέα δεδομένα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της καλλιτεχνικής κολύμβησης, στρέφοντας μεγάλο «βάρος» της ρουτίνας στον τομέα της μουσικής. «Στα αργά μουσικά
κομμάτια, οι αθλήτριες θα πρέπει να δείξουν χάρη, πλαστικότητα και ευλυγισία στις
κινήσεις τους και να συμπεριλάβουν ασκήσεις με γλίστρημα στο νερό. Στα μουσικά
κομμάτια με γρήγορη ταχύτητα ρυθμού, οι αθλήτριες θα πρέπει να συμπεριλάβουν
στο πρόγραμμά τους γρήγορες αλλαγές φιγούρων και μεταφορών από τη μία βασική
θέση στην άλλη, απότομες κινήσεις και εκρηκτικά πετάγματα με τον κορμό και
με τα πόδια». Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως η νέα αυτή εποχή της καλλιτεχνικής κολύμβησης έχει αυξήσει κατακόρυφα το θέαμα, αλλά και την δυσκολία των αγωνισμάτων. Μιλάμε φυσικά για ένα εκ των απαιτητικότερων αθλημάτων που συνδυάζει κολύμβηση, χορό και γυμναστική, αφού αποτελείται από μια μίξη διαφόρων κολυμβητικών στυλ, στοιχείων μπαλέτου και ρυθμικής.

Ερχόμενοι στο σήμερα, η Ελλάδα και ο ελληνικός υγρός στίβος φαίνεται να προσαρμόστηκε ιδιαίτερα καλά στα νέα αυτά δεδομένα της καλλιτεχνικής κολύμβησης τα τελευταία πέντε χρόνια. Απόδειξη αυτού; Η μακροπρόθεσμη επιτυχία! Η δυναμική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2021, η εξίσου εντυπωσιακή συγκομιδή στο FINA World Series Artistic Swimming της Αθήνας τον περασμένο Μάιο και φυσικά, η εξαιρετική και ιστορικά καλύτερη εμφάνιση της Εθνικής μας ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης στα τέλη Ιουνίου. Η σκληρή δουλειά και η μεθοδική προπόνηση όλων των Ελληνίδων αθλητριών απέδωσε και όπως όλα δείχνουν… θα συνεχίσει να αποδίδει!

Η Σοφία Μαλκογεώργου – μέλος της Εθνικής ομάδας για περισσότερα από 8 χρόνια – είναι η πλέον καταλληλότερη για να μας εξηγήσει μέσα από την δική της ματιά, εμπειρία και καθημερινότητα, τις αντιξοότητες μια Πρωταθλήτριας στην καλλιτεχνική κολύμβηση, τις προκλήσεις του υγρού στίβου σε αυτά τα αγωνίσματα, καθώς και την σημασία της διαρκούς προσπάθειας και επιμονής, ώστε να φτάσει και να παραμείνει κανείς στο υψηλότερο επίπεδο.

Μόλις στα 24 της χρόνια, η Σοφία έχει συμμετάσχει σε 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2015, 2017, 2022) με πιο πρόσφατο αυτό της Βουδαπέστης. Αποτελώντας βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια, αγωνίζεται πλέον τόσο στα ομαδικά αγωνίσματα (τεχνικό, ομαδικό, Highlights και Κόμπο), ενώ στην Ουγγαρία κατέκτησε την 6η θέση του κόσμου στο τεχνικό ντουέτο, μαζί με την Ευαγγελία Πλατανιώτη. Με τις συναθλήτριές της στο αγώνισμα του Κόμπο έφτασε μια ανάσα από το παγκόσμιο βάθρο, σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τελικό όπου ολοκλήρωσαν στην 4η θέση με 88,2000 βαθμούς.

Οι ιστορικές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από την επίδοση μας στο παγκόσμιο τόσο στο ντουέτο όσο και στα ομαδικά. Καταφέραμε να κατακτήσουμε τις υψηλότερες θέσεις ως τώρα όπως την 4η θέση στο Κόμπο, την 5η στο τεχνικό ομαδικό και την 6η στο ντουέτο.
Το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης αποτελεί για μένα ξεχωριστή εμπειρία, διότι τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις προσπάθειες μας και την σκληρή δουλειά που κάνουμε στην εθνική ομάδα. Θα το χαρακτήριζα ως την καλύτερη εμπειρία από τα συνολικά 3 παγκόσμια που έχω λάβει μέρος. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη που συνεργάζομαι με την Ευαγγελία στο ντουέτο και την ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια και εμπιστοσύνη που μου δείχνει», μας τόνισε η Σοφία Μαλκογεώργου, ενώ ολόκληρη η ελληνική κοινότητα του υγρού στίβου έκτοτε, κάνει λόγο και συγχαίρει τα κορίτσια της Εθνικής μας ομάδας για την ιστορικά πιο επιτυχημένη εμφάνιση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Όμως, πριν φτάσουμε στο 2022 και την συμμετοχή της Σοφίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, πάμε να δούμε τι προηγήθηκε για την 24χρονη κολυμβήτρια της καλλιτεχνικής. Πέραν της περιόδου της πανδημίας και του περιορισμού, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα διάστημα αποχής από την Εθνική ομάδα – ένα σχεδόν σύνηθες φαινόμενο που συναντάται σε πολλούς αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι φτάνουν πολύ συχνά στα σωματικά και πνευματικά όρια τους. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η Σοφία επέστρεψε δυνατότερη και οι κόποι της ανταμείφθηκαν! «Η επιστροφή μου σε αυτό το επίπεδο δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, διότι τόσο κατά το διάστημα της πανδημίας όσο και το υπόλοιπο διάστημα που απείχα από την εθνική ομάδα δεν σταμάτησα να προπονούμαι και να προσπαθώ να βρίσκομαι στο υψηλότερο επίπεδο. Βασικός παράγοντας για την εν λόγω προσπάθεια αποτέλεσε η αγάπη μου για το άθλημα, η βοήθεια των προπονητηριών μου στην εθνική ομάδα τις οποίες και ευχαριστώ πολύ (Αναστασία Γκούτσεβα, Βαρβάρα Λιθαδιώτη, Χριστίνα Θαλασσινίδου και Ιφινόη Δαββέτα) αλλά και η αμέριστη στήριξη των δικών μου ανθρώπων».

Όπως σε όλα τα αγωνίσματα του πρωταθλητισμού έτσι και στην καλλιτεχνική κολύμβηση, οι λύπες είναι περισσότερες από τις χαρές, τονίζει η Σοφία μιλώντας για την προσωπική της εμπειρία και την πορεία της έως τώρα.

«Οι χαρές και οι λύπες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πρωταθλητισμού και ιδιαίτερα οι λύπες πολύ περισσότερες από τις χαρές.
Επειδή η καλλιτεχνική κολύμβηση είναι ένα άθλημα με πολλές ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις χρειάζεται σθένος για να τις αντιμετωπίσεις αλλά και πολλή επιμονή. Ήταν αρκετές οι φορές που βρέθηκα να φτάνω τα όρια μου και να θέλω να τα παρατήσω όμως εκεί βοήθησαν πολύ η οικογένεια μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα που με στηρίζουν καθημερινά και τους ευχαριστώ πολύ».

Τι είναι αυτό όμως που δίνει κίνητρο και ώθηση στην Σοφία Μαλκογεώργου να συνεχίσει να προπονείται και να θέτει νέους στόχους; Η απάντηση φαίνεται απλή, αλλά δεν είναι… «Η αγάπη μου για το άθλημα και η πίστη μου ότι η συνεχής προσπάθεια στο τέλος θα αποφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα είναι αυτά που με κρατάνε και μου δίνουν όρεξη να συνεχίσω. Το όνειρο μου από τότε που άρχισα τον πρωταθλητισμό είναι να λάβω μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες και κάθε φορά που είμαι καταβεβλημένη ψυχολογικά η σωματικά θυμάμαι το στόχο και το όνειρο μου αυτό». Ίσως σας φανεί αρκετά συνηθισμένη η απάντηση, όμως κάθε άλλο παρά «κλισέ» θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται. Ο πρωταθλητισμός δεν είναι για όλους. Όχι σε επίπεδο αποκλεισμού, αλλά σε επίπεδο απαιτήσεων και τρόπου ζωής. Έτσι λοιπόν και η πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ναι – αποτελεί κατόρθωμα για πάρα πολλούς αθλητές και αθλήτριες, πολλώ δε μάλλον όταν οι ίδιοι φτάνουν στους κορυφαίους του είδους τους και χαρακτηρίζονται Ολυμπιονίκες. Και η Σοφία, έχει όλα τα φόντα για να φτάσει τόσο ψηλά!

Θα αναρωτηθεί κανείς, υπάρχει ελεύθερος χρόνος στην καθημερινότητα μιας διεθνούς κολυμβήτριας όπως η Σοφία; Η ίδια μας απαντά, ότι οι πολύωρες προπονήσεις καθημερινά δεν τις αφήνουν ιδιαίτερα χρονικά περιθώρια για να ασχοληθεί με κάποιο χόμπι, ωστόσο βασικός στόχος της κάθε ημέρας είναι τόσο η ξεκούραση – αποθεραπεία, όσο και οι αναζωογονητικές αποδράσεις από την πόλη. «Στην πραγματικότητα δεν μένει αρκετός ελεύθερος χρόνος λόγω των πολύωρων προπονήσεων που έχουμε καθημερινά. Ωστόσο, φροντίζω να ξεκουράζομαι και να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν όπως το να κάνω μικρές αποδράσεις εκτός Αθήνας με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Επίσης με ηρεμεί πολύ το να βρίσκομαι κοντά στην θάλασσα».

Για τους «φίλους» της αθλητικής ψυχολογίας, σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι πολύ σύνηθες να βλέπουμε αθλητές και αθλήτριες να αναπτύσσουν κάποια «ρουτίνα» πριν τον αγώνα ή το πρόγραμμά τους. Ρουτίνα φυσικά, δεν εννοούμε την χορογραφία που επρόκειτο να εκτελέσει – στην συγκεκριμένη περίπτωση – η Σοφία, αλλά ένα σύνολο κινήσεων ή συνηθειών που βοηθούν στο να αποβληθεί το άγχος και να επέλθει η απαραίτητη συγκέντρωση. Σας παραπέμπουμε νοητά στον ιδιαίτερα δημοφιλή τενίστα, Ραφαέλ Ναδάλ και τις χαρακτηριστικές κινήσεις που κάνει εντελώς μηχανικά και αυτόματα, πριν από κάθε σερβίς.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ρουτίνα πριν τον κάθε αγώνα. Φροντίζω να έχω κοιμηθεί καλά την προηγούμενη ημέρα και την ημέρα του αγώνα δίνω πολύ σημασία στο εκάστοτε ζέσταμα που θα κάνουμε. Λίγα λεπτά πριν πέσω στο νερό με βοηθάει το να ακούω μουσική και να σκέφτομαι την χορογραφία με κλειστά τα μάτια».

Έπειτα λοιπόν, από πολλές διακρίσεις και επιτυχίες, όπως το Χρυσό μετάλλιο με την ομάδα του Highlights στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο του 2015, ένα ακόμα Χρυσό με το Κόμπο στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο και μαζί την 6η θέση στο τεχνικό ντουέτο στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, η Σοφία Μαλκογεώργου δεν γινόταν να… λείπει από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα OPEN που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Η 24χρονη διεθνής αποτελεί αθλήτρια της ΑΕΚ σε εγχώριο επίπεδο, όπου και κατέκτησε στο τεχνικό ομαδικό ένα ιστορικό χρυσό με την «Ένωση»!

«Παρότι η ΑΕΚ είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος στην καλλιτεχνική κολύμβηση και φέτος πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση σε πανελλήνιο πρωτάθλημα θεωρώ πως έγινε ένα δυναμικό ξεκίνημα τόσο με το χρυσό μετάλλιο που πετύχαμε στο τεχνικό ομαδικό όσο και με τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα αγωνίσματα.
Υπάρχει οργάνωση και αρκετή θέληση για στήριξη των αθλητριών καθώς και μια οικογενειακή ατμόσφαιρα και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά»!

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαλαχτάρη