Τα όσα έγιναν με την Ανίτα Αλβάρεζ είναι πλέον ευρέως γνωστά. Και πέρα φυσικά από την αρχική σοκαριστική είδηση της λιποθυμίας εντός του νερού, αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι η υγεία της Αμερικανίδας αθλήτριας είναι πλέον σε καλή κατάσταση.

Μάλιστα η Αλβάρεζ μιλώντας στην ισπανική AS δήλωσε πως νιώθει καλά και πως είναι έτοιμη να επιστρέψει για τα τελικά του αγωνίσματος της. Πέραν την δήλωσης της, το ιατρικό επιτελείο της Εθνικής Ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Αλβάρεζ στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και ενώ όλα έδειχναν πως η αθλήτρια θα συνεχίσει κανονικά, ήρθε μία απόφαση της τελευταίας στιγμής η οποία την θέτει ουσιαστικά εκτός.

Από επίσημα χείλη, και συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μπέλα Μέρκελι η οποία είναι αθλητική καρδιολόγος και μέλος της ιατρικής επιτροπής της FINA δήλωσε πως η αθλήτρια δεν γίνεται να συνεχίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα είπε: «Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αθλητών, κάποιοι ανέχονται καλά ότι η ποσότητα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα ποικίλλει με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν όμως και αυτοί που είναι πιο ευαίσθητοι. Ο οργανισμός της Αλβάρεζ είναι στη δεύτερη κατηγορία. Μάλλον αυτό το άθλημα δεν είναι για εκείνη».