Το συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου έλαβε μία απόφαση για ένα θέμα που συζητιόταν εδώ και αρκετό καιρό. Συγκριμένα έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη αποφασίστηκε να περιοριστεί η συμμετοχή των τρανσέξουαλ αθλητών σε όλες διοργανώσεις της FINA. Παράλληλα εξετάζεται βέβαια και η δημιουργία ξεχωριστής κατηγορίας.

Η απόφαση προέκυψε από την ψηφοφορία 152 Εθνικών Ομοσπονδιών εκ των οποίων το 71% τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης. Πιο αναλυτικά στο επίσημο έγγραφο των 34 σελίδων, η απόφαση αυτή ορίζει πως για να γίνει δεκτή η συμμετοχή θα πρέπει το άτομο να έχει αρχίσει ορμονοθεραπείες και να τις έχει ολοκληρώσει μέχρι και την συμπλήρωση των 12 χρόνων ζωής του. Σύμφωνα με το άρθρο η συγκεκριμένη ηλικία επιλέχθηκε με το κριτήριο ότι τότε το σώμα αρχίζει να αναπτύσσεται αρκετά. Διαφορετικά θα απαγορεύεται η συμμετοχή σε οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση της FINA.

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ξεκίνησε να συζητιέται τώρα στις «τάξεις» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αλλά από το Νοέμβριο του 2021 όταν και ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για την επίλυση του ζητήματος. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν μάλιστα τρεις αρμόδιες επιτροπές.

Ως συνέπεια αυτής της απόφασης θα απαγορευτεί και η συμμετοχή στις διοργανώσεις στην Τρανς αθλήτρια Λία Τόμας η οποία είχε αιτηθεί τη συμμετοχή της στην κατηγορία των γυναικών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της FINA Husain Al-Musallam σε δήλωση του τόνισε πως η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα τον ίσο και δίκαιο συναγωνισμό μεταξύ των αθλητών.