Έκανε την… υποχώρηση η Νόβι Μπέογκραντ, λύνοντας την υπόθεση που αφορά τον δις Χρυσό Ολυμπιονίκη, η οποία απασχόλησε μεταξύ άλλων το διεθνές στερέωμα τον περασμένο Ιούνιο. Ο Νίκολα Γιάκσιτς συνεχίζει με το σκουφάκι της Νόβι Μπέογκραντ και θα επιστρέψει στις προπονήσεις της Πρωταθλήτριας Σερβίας στις 21 Αυγούστου, όντας πλήρως στην διάθεση του Ζίβκο Γκότσιτς. Η είδηση, που ανέφερε η σερβική εφημερίδα Sport Klub, επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τον τεχνικό διευθυντή της Novi Beograd, Slobodan Soro.

Σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο Νίκολα Γιάκσιτς έχει ήδη κατακτήσει δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια με τους Πλάβι. Η υπόθεση Γιάκσιτς είχε ανοίξει ουσιαστικά τον περασμένο Ιούνιο, όταν και άρχισε η έντονη αναζήτηση για αρκετά μεγάλα ονόματα… Μετά το Final-8 του Βελιγραδίου, πολλοί εκ των αστέρων της Νόβι, από τον Στραχίνια Ράσοβιτς μέχρι τον Ντούσαν Μάντιτς (ο οποίος είχε αποκλειστεί αιφνιδιαστικά από την ομάδα τον Μάρτιο και πλέον αποτελεί παίκτη της Φερεντσβάρος), δεν συνέχισαν την συνεργασία τους με . Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, ο Γιάκσιτς σκόπευε να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι, αλλά δεν μπορούσε λόγω του συμβολαίου του με τη Νόβι Μπέογκραντ. Η απάντηση της διοίκησης του Βελιγραδίου ήταν ιδιαίτερα σκληρή: ο Σόρο δήλωσε ότι η Νόβι Μπέογκραντ δεν ήταν ικανοποιημένη από την απόδοση του Γιάκσιτς κατά τη διάρκεια της σεζόν και ότι ο παίκτης θα ήταν ελεύθερος να βρει νέο σύλλογο υπό τον όρο ότι θα καταβάλλονταν 150.000 ευρώ για τη λύση του συμβολαίου του! Σε αντίθετη περίπτωση, ο Γιάκσιτς θα παρέμενε στη Νόβι Μπέογκραντ, αλλά εκτός ομάδας. Η Pro Recco προχώρησε σε επαφές με τον Jaksic, αλλά στην πραγματικότητα η πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν κινήθηκε ποτέ για να φέρει τον Σέρβο Ολυμπιονίκη στη Λιγουρία.

Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του Γιάκσιτς στη Φουκουόκα, οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά, δεδομένου κιόλας ότι κανένα άλλο κλαμπ δεν προσέγγισε τον 26χρονο Σέρβο. Μάλιστα, ο Σλόμπονταν Σόρο τόνισε: «Ο Γιάκσιτς θα βρίσκεται κανονικά στο αρχικό σχήμα για την επόμενη σεζόν, και συνεχίζει να φορά επίσημα το σκουφάκι της Νόβι Μπέγκραντ.

Είναι προφανές ότι η επίλυση της υπόθεσης Jaksic αποτελεί μια νίκη πάνω απ’ όλα για τη Σερβία: ο αρχηγός των Πλάβι θα μπορέσει έτσι να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νετάνια και του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ντόχα, τουρνουά στα οποία η εθνική ομάδα θα κυνηγήσει την Ολυμπιακή πρόκριση»!