ΓΣ Περιστερίου: Επιστολή αποχαιρετισμού του γυναικείου τμήματος μέσω #AQF24

Οι αθλήτριες του ΓΣ Περιστερίου συνέταξαν μία επιστολή αποχαιρετισμού, εμπιστεύθηκαν το #AQF24 και συγκινούν.

by Μάνος Φυρογένης

Το γεγονός αυτό καθ’ αυτό είναι λυπητερό, βαθιά από τη ρίζα του. Η είδηση της διάλυσης του γυναικείου τμήματος υδατοσφαίρισης έφερε παγωμάρα, προκάλεσε ΣΟΚ στον κόσμο του υγρού στίβου. Μία ομάδα σφιχτά δεμένη που πέτυχε και με το παραπάνω το σκοπό της, να αφανίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Κεραυνός εν αιθρία.

Τόσοι κόποι, τόσες προσπάθειες, τόσες θυσίες, τόσα όνειρα. Είναι λυπητερό γι’ αυτό που είχε δημιουργηθεί στα δυτικά προάστια το οποίο δεν το συναντά κανείς συχνά σε σύνολα που δεν φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις μιας κατηγορίας ενός σπορ. Μαζικότητα, σύμπλευση εντός και εκτός νερού. Μία για όλες και όλες για μία. Τα κλισέ του αθλητισμού έχουν εξασθενίσει την ισχύ των εννοιών και των λέξεων. Το γυναικείο τμήμα του Περιστερίου ήταν οικογένεια και ως τέτοιο έδρασε και μετά τα δυσάρεστα μαντάτα.

Οι αθλήτριες του ΓΣ Περιστερίου συνέταξαν μία επιστολή την οποία και υπέγραψαν όλες τους ως “οι 16 του Τεό”. Όπου Τεό φυσικά ο Θοδωρής Ανδρεάκος που άφησε το στίγμα του, σε εκείνες και το σύλλογο, παρότι συνεργάστηκαν λίγους μόλις μήνες. Ένας πολύ καλός προπονητής, με έργο. Ένας σπουδαίος άνθρωπος.

Τα πολλά λόγια από μεριάς μας είναι «φτώχεια». Άλλωστε το ζητούμενο ήταν ευθύς εξ’ αρχής καθαρά ανθρωπιστικό και είχε να κάνει με τις αθλήτριες που πιάστηκαν και εκείνες εξ’ απήνης. Στην επιστολή τους τα έχουν πει όλα… Εξωτερικεύουν το μέσα τους, όλα όσα σκέφτονται και αισθάνονται. Ως #AQF24 αφενός τις ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και αφετέρου ευχόμαστε να μην χάσουν τον ρομαντισμό, τα όνειρά και τη ζέση τους για αυτό το άθλημα που τόσο παράφορα αγάπησαν. Κι ας τις πλήγωσε, κι ας απεδείχθη ανεπαρκές απέναντί τους.

“Αυτή η επιστολή σηματοδοτεί το τέλος του γυναικείου τμήματος πόλο του ΓΣ Περιστερίου και εξωτερικεύει τις σκέψεις που έρχονται από τον πυρήνα του. Η ενημέρωση μας δεν περιλάμβανε την λύση συνεργασίας κάποιας αθλήτριας που παίρνει μεταγραφή, όπως συνηθίζεται, αλλά την ολοκλήρωση μιας σημαντικής τριετούς προσπάθειας και την διάλυση του τμήματος. Έτσι, θελήσαμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για την πορεία της ομάδας, την προσωπική προσφορά κάθε αθλήτριας και των ατόμων που εργάστηκαν για την άνοδο του τμήματος στην Α1 εθνική κατηγορία και την κατάκτηση μιας θέσης στην οκτάδα.

Πίσω στο 2021, αθλήτριες της Α1 κατηγορίας επέλεξαν να κατέβουν ένα σκαλί για να ενισχύσουν την ομάδα των δυτικών προαστίων στην Α2 υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Πάτρα, πιστεύοντας στο όραμα που υπήρχε. Και δικαιώθηκαν. Η ομάδα κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της, τόσο σύντομα, να βρεθεί στην Α1 κατηγορία. Την πρώτη εκείνη χρονιά στα μεγάλα σαλόνια, ο Γ.Σ Περιστερίου πρόσθεσε στο ρόστερ του έμπειρες παίκτριες προκειμένου να στελεχώσουν την ομάδα και να την βοηθήσουν να ανεβεί ακόμη πιο ψηλά. Η «δικαίωση» ήρθε και πάλι.

Καθώς φτάνουμε στο 2023-24, ο σύλλογος συνεχίζει να ονειρεύεται. Επενδύει σε παίκτριες υψηλού επιπέδου, τιμά τις υπάρχουσες αθλήτριες και προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων γυναικών για συμμετοχή στην ομάδα. Η άφιξη του σπουδαίου προπονητή Θοδωρή Ανδρεάκου ενώνει την ομάδα σαν μια γροθιά.

Φτάνουμε στο σήμερα. Η ομάδα έχει πετύχει κάτι παραπάνω από τον στόχο της. Απέφυγε τα πλέι άουτ
και έκανε μια σπουδαία χρόνια με πολύ αξιόλογες εμφανίσεις. Η ομάδα είναι πιο ζωντανή από ποτέ και κάνει όνειρα για του χρόνου. Σχεδιάζει την εξέλιξη της. Η ομάδα συνεχίζει τις προπονήσεις για την επόμενη χρόνια. Τελικά η ομάδα διαλύεται. Αυτό είναι το ειρωνικά σπουδαίο του αθλητισμού. Την μια στιγμή ονειρεύεσαι και την άλλη σε ξυπνάνε απότομα. Έτσι μοιάζει λοιπόν η ματαιότητα, να βγαίνει μια ολόκληρη ομάδα από την πρίζα.

Ο σύλλογος υπήρξε πάντοτε τυπικός στις υποχρεώσεις του. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν κατάφερε να καταρρίψει την συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων που ασχολούνται με το άθλημα, να βάλει γερές βάσεις και να επιβιώσει αξιοπρεπώς έστω μεσοπρόθεσμα. Μία τάση που παρατηρείται όλο και περισσότερο σε διασυλλογικό επίπεδο στο γυναικείο πόλο και θα έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση ή την πρόχειρη επιβίωση του αθλήματος μας.

Αφού οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι ο καρπός του χώρου, δώστε τους την ευκαιρία να ανθίσουν και έτσι μπορεί κάποτε να επιβεβαιώσουμε την φήμη περί «εθνικού αθλήματος».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους δούλεψαν για την ομάδα μας αυτά τα 3 χρόνια και όσους γονείς και φιλάθλους του Περιστερίου αφιέρωσαν έστω μία ώρα από την ημέρα τους για να φέρουν το παιδί τους στην προπόνηση μας ή να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα μας. Ελπίζουμε να πήρατε κάτι από εμάς, όπως πήραμε και εμείς. Ίσως το βλέπουμε ρομαντικά αλλά όπως φαίνεται, στο τέλος οι μεταξύ μας σχέσεις έμειναν.”

Οι 16 του Τεό,

Αποστολίδου Κατερίνα
Γκίκα Χριστίνα
Γκοτζιά Μυρτώ
Γροζοπούλου Σμαράγδα
Ζαφειράκη Κατερίνα
Καραγιάννη Μαρία
Κάσσαρη Μυρτώ
Κόλλια Πηνελόπη
Λαλούση Ματίνα
Λασκαρίδου Βασιλική
Μαμόγλου Άννα
Μπερίκου Φρόσω
Πετάση Μαρία
Πέττα Ξένια
Σκαρμούτσου Βασιλεία
Φραγκούλη Δανάη

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA