Ο μεγάλος πρωταγωνιστής για τους Έλληνες την πρώτη μέρα του ευρωπαϊκού της Ρώμης ήταν σίγουρα ο Δανιήλ Γιουρτζίδης, ο οποίος άγγιξε τον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας του στην κατηγορία των ανδρών.

Με 4:19.97 ο 20χρονος αθλητής του Άκη Οικονόμου κατέκτησε την 9η θέση στον προκριματικό των 400μ μεικτής. Ο Σλοβάκος Richard Nagy από τη σειρά του ήταν αυτός που πήρε το τελευταίο διαθέσιμο εισιτήριο για τον τελικό με 4:19.75, 22 εκατοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από την επίδοση του Έληνα αθλητή.

Ο Γιουρτζίδης έφτασε στη μεικτή ζώνη φανερά κουρασμένος από την προσπάθεια,ήταν συγκρατημένος στις δηλώσεις του αλλά και αρκετά ευχαριστημένος από την απόδοσή του: «Ήταν δύσκολη και κουραστική κούρσα αλλά στο σύνολο είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό για μένα που κολύμπησα κάτω από το 4:20 και έκανα ατομικό ρεκόρ, ήθελα όμως μία επίδοση στο 4:19 χαμηλό για να διεκδικήσω την πρόκριση στον τελικό. Πριν κολυμπήσω ήμουν αρκετά αγχωμένος γιατί ήταν η 2η σημαντική κούρσα μου σε διοργάνωση στο εξωτερικό, ακόμα δε μου έχει φύγει το άγχος. Με περισσότερη εμπειρία πιστεύω ότι θα πήγαινα ακόμα καλύτερα. Ο προπονητής μου πιστεύω θα είναι κι αυτός ευχαριστημένος, αλλά οι στροφές μου δε μου βγήκαν ακριβώς όπως θα ήθελα σήμερα, πάντα υπάρχει κάτι να διορθώσεις στα 400μ μεικτή».