Πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Ελλάδος ανδρών έδωσε την πρώτη της παράσταση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βουδαπέστη. Ενώ ξεκίνησε με τον δυσκολότερο αντίπαλο, την Κροατία, έδειξε πως έχει έρθει στην Ουγγαρία για να διεκδικήσει τις θέσεις που της αρμόζουν και που αρέσκεται να βρίσκεται. Άλλωστε ο ίδιος ο Άγγελος Βλαχόπουλος σε δηλώσεις του είπε πως η Ομάδα είναι Ασημένια Ολυμπιονίκης και πως στόχος είναι το μετάλλιο. Φυσικά πέρα από τα λόγια του MVP της προχθεσινής αναμέτρησης στην πρεμιέρα με το 8-8, το οποίο θα μπορούσε να είναι κάλλιστα διαφορετικό, οι διεθνείς μας έδειξαν και τις πράξεις. Έδειξαν έτοιμοι να αποδείξουν ξανά το τι αξίζουν και πως είναι ικανοί για μεγάλα πράγματα. Το ρητό λέει πως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και έτσι μετά την καλή αρχή επιβεβαιώθηκε και τη δεύτερη μέρα το αρχαίο γνωμικό.

Η «Επίσημη Αγαπημένη» αγωνίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιουνίου κόντρα στην Ιαπωνία και πήρε μία νίκη με 18-7 η οποία θα διαδραματίσει ρόλο στο πλασάρισμα της ομάδας στον όμιλο και διεκδίκηση της πρωτιάς. Σε ένα παιχνίδι στο οποίο μάλιστα οι διεθνείς μας γνώριζαν ότι πρέπει να σκοράρουν αρκετά, ενώ ταυτόχρονα όφειλαν να αντιμετωπίσουν ένα ιδιότυπο press το οποία εφάρμοσαν οι Ιάπωνες στην άμυνα τους. Πλέον η Ελλάδα θέλει οι Ιάπωνες να χάσουν με λιγότερα από 11 γκολ από τους Κροάτες το Σάββατο 25 Ιουνίου έτσι ώστε στην ισοβαθμία η πρώτη θέση να «βαφτεί» γαλανόλευκη.

Έτσι λοιπόν επικοινωνήσαμε με έναν εκ των πρωταγωνιστών της δεύτερης αγωνιστικής ημέρας και, τον πλέον αρμόδιο, τον αρχηγό της Εθνικής Ομάδας Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος μάλιστα ήταν εξαιρετικός στις πλευρές του αγωνιστικού χώρου πετυχαίνοντας παράλληλα και 3 τέρματα. Ο Ασημένιος Ολυμπιονίκης μίλησε στο #AQF24 για το παιχνίδι κόντρα στους Ιάπωνες, εξήγησε το πως η ομάδα διαχειρίστηκε τις ιδιότροπες επιλογές των αντιπάλων τους στην άμυνα ενώ φυσικά μας έδωσε και μία «γεύση» από το πως η Εθνική μας η οποία όπως γνωρίζουμε είχε τόσες λίγες ημέρες προετοιμασία, εμφανίστηκε με αυτό το «λαμπερό» αγωνιστικό πρόσωπο τις πρώτες μέρες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Επίσης μας είπε πως βλέπει εκείνος την ανανέωση μία Εθνικής η οποία σφύζει από αθλητές με ταλέντο και φιλοδοξίες με διάκριση με το γαλανόλευκο σκουφάκι.

 

Ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Γιάννης Φουντούλης στο #AQF24:

 

Για το σημερινό παιχνίδι με τους Ιάπωνες και το ιδιαίτερο…στυλ

«Η αλήθεια είναι ότι η Ιαπωνία είναι μία πολύ ιδιαίτερη ομάδα και θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία για να την αντιμετωπίσεις. Παίζουν ένα εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από ότι παίζουμε στην Ευρώπη κυρίως αλλά και γενικότερα από όλους τους υπόλοιπους. Κάνουν πολύ καλά αυτό που έχουν επιλέξει να κάνουν και αν δεν είσαι συγκεντρωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και επειδή το παιχνίδι τους βασίζεται κυρίως στην κόντρα μπορεί να κινδυνέψεις ανά πάσα στιγμή. Νομίζω ότι η προετοιμασία που κάναμε μαζί τους στην Αθήνα μας βοήθησε στο να συγκεντρωθούμε σε συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε και μπορέσαμε να πάρουμε τη νίκη αλλά και μία καλή διαφορά».

Η διαφορά των γκολ, η διαχείριση και η Κροατία:

Όπως προανέφερα μπήκαμε στο παιχνίδι με το σκεπτικό ότι πρέπει να πάρουμε να τη νίκη και ανάλογα με το πως πήγαινε το παιχνίδι να το διαχειριζόμασταν και να σκεφτόμασταν αν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε και τη διαφορά. Όχι όμως ξεκινώντας να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να πάρουμε τη διαφορά. Βήμα βήμα και οκτάλεπτο οκτάλεπτο, κερδίσαμε και τις τέσσερεις περιόδους. Προσπαθούσαμε πρώτα να προσέχουμε την άμυνα μας και μετά στην επίθεση να κάνουμε αυτά που έχουμε πει και να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες που θα βρίσκαμε. Πήραμε μία καλή διαφορά όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Οι Κροάτες παίζουν μεθαύριο μαζί τους ξέρουν τι θέλουν όμως εμείς από τη μεριά μας κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και περιμένουμε.

Το καλό αγωνιστικό πρόσωπο παρά την μικρή περίοδο προετοιμασίας:

Η ομάδα δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση. Θεωρώ ότι παίζει πόλο ποιοτικό και υψηλού επιπέδου. Σίγουρα η προετοιμασία ήταν μικρή, ήταν η ίδια για όλες τις ομάδες αλλά πλέον έχουμε ταυτότητα, εδώ και χρόνια γνωρίζουμε τον τρόπο που πρέπει να παίξουμε. Σίγουρα υπήρχαν καποιες αλλαγές στην ομάδα και έπρεπε τα νέα παιδιά να μπουν και να αφομοιώσουν τον τρόπο παιχνιδιού μας. Θεωρώ ότι είναι παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου και φαίνεται ότι η μετάβαση έγινε πολυ ομαλά και η ομαδα μπορεί συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρσι το καλοκαίρι.

Ο δρόμος προς τη δημιουργία κληρονομιάς…

Νομίζω πως στην ομάδα εδω και χρόνια επικρατεί ένα πολύ καλό κλίμα μεταξύ των παικτών και του σταφ. Γενικότερα μία ηρεμία και μία πίστη στις δυνατότητες της ομάδας και των παικτών. Θεωρώ ότι η ομάδα μας αποτελείται από παίκτες που εκτός από ταλέντο, έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και δίψα και διάκριση. Υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά έτσι ώστε η ομάδα να βρίσκεται ψηλά και συνεχίσει να διεκδικεί συνεχώς το καλύτερο, έτσι ώστε αυτό που πετύχαμε πέρσι στο Τόκιο να έχει και συνέχεια.