Για πρώτη φορά έργα ενεργειακής αναβάθμισης 3,5 εκ. ευρώ σε Ποσειδώνιο κολυμβητήριο και κολυμβητήριο Νεάπολης

by Aquafeed 24

Μετά από δύο χρόνια προσπάθειας, οργάνωσης, διεκδίκησης, χωρίς τεχνική επάρκεια και με πολλά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν, η διοίκηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα.

Στην πρώτη φάση (πιλοτικά έργα) του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ», εντάχθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του Ποσειδωνίου κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού κολυμβητηρίου Νεάπολης, συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που διοίκηση των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης εκπονεί ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακών παρεμβάσεων, διασφαλίζει τη χρηματοδότησή του και καλείται πλέον να το υλοποιήσει. Το σχέδιο αυτό έχει ως άξονα τα δύο κολυμβητήρια και περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα το δελτίο Τύπου των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκη αναφέρει:

Τι περιλαμβάνει ο ενεργειακός σχεδιασμός

-Την εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) στα δύο κολυμβητήρια. Η παραγόμενη θερμική ενέργεια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των εν λόγω κολυμβητηρίων (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75%) σε θέρμανση και ψύξη. Ταυτόχρονα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τις μονάδες, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο του Ποσειδώνιου αθλητικού κέντρου και του ΕΑΚ Νεάπολης αλλά και τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου, του ΕΑΚ Σταυρούπολης, του Εθνικού Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης και των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Βότση και τους Αμπελόκηπους, αξιοποιώντας τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering) η οποία θεσμοθετήθηκε με την Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/2019 (ΦΕΚ 759/5-3-2019).

-Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των φωτιστικών και λαμπτήρων με αντίστοιχα τεχνολογίας LED.

-Εγκατάσταση ισοθερμικών καλυμμάτων σε όλες τις πισίνες εσωτερικές και εξωτερικές.

-Ενεργειακή διαχείριση των δύο αθλητικών εγκαταστάσεων μέσω Building Energy Management System.

Τα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης.

H υλοποίηση των παρεμβάσεων θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 4.500 MWh πρωτογενούς ενέργειας, ισοδύναμη με την μέση ετήσια κατανάλωση 100 περίπου κατοικιών. Η συνολική μείωση του λειτουργικού κόστους για τα ΕΑΚ Θεσσαλονίκης θα ανέλθει σε 285.000 €.

Εξίσου σημαντικό είναι το περιβαλλοντικό όφελος από τη μείωση των εκπομπών των αέριων ρύπων τόσο από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης όσο και από την ταυτόχρονη παραγωγή θερμικής/ψυκτικής και ηλεκτρικής ενέργειας.

Σειρά παίρνει το ΕΑΚ Μίκρας

Στον ενεργειακό σχεδιασμό των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας, οι μελέτες των οποίων βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, ενώ η υλοποίηση τους αναμένεται να ενταχθεί στη δεύτερη φάση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ». Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων θα ξεπεράσει τα 2.500.000 ευρώ με αντίστοιχο μεγάλο όφελος για τα ΕΑΚ.

Η διοίκηση των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης για να φθάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, λειτούργησε συντονισμένα αξιοποιώντας τις ικανότητες των εργαζομένων στα ΕΑΚ, συνεργάστηκε με εξωτερικούς εξειδικευμένους μηχανικούς και αξιοποίησε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ξεπεράσει τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία .

Το αποτέλεσμα δικαιώνει τη διοίκηση των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης, καθώς εξαρχής είχε τεθεί ο στόχος της επίτευξης καλύτερων συνθηκών άθλησης σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας, με χρηστή διοίκηση, ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την εξοικονόμηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 285.000 ευρώ του ετήσιου κόστους λειτουργίας.

Εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα της διοίκησης και των εργαζομένων στα Ε.Α.Κ. Θεσσαλονίκης, δηλώνουμε τη μεγάλη μας χαρά που θα παραδώσουμε στην κολυμβητική οικογένεια της Θεσσαλονίκης ποιοτικά αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA