Ο ομοσπονδιακός προπονητής των καταδύσεων, Πέτρος, Φυρίγος βρίσκεται από το Σάββτο μαζί με τους τρεις αθλητές του στη Ρώμη και κάνουν τις τελευταίες προπονήσεις ενόψει των πρώτων ατομικών τους προκριματικών που ξεκινούν την Πέμπτη 18/8. Νίκος Μόλβαλης, Θάνος Τσιρίκος και Θεόφιλος Αυθίνος θα συμμετάσχουν σε τρία ατομικά ατομικά αγωνίσματα (1μ τραμπολίνο, 3μ τραμπολίνο και σταθερά 10μ) αλλά και στις δύο συγχρονισμένες καταδύσεις (3μ τραμπολίνο και 10μ σταθερά). Από τις 4 μέχρι τις 13 του Αυγούστου η Εθνική ομάδα ήταν στη Ριέκα της Κροατίας για να κάνουν την προετοιμασία του ενόψει της Ρώμης σε ανοιχτό καταδυτήριο όπως αυτό του Foro Italico. Οι συνθήκες σε εξωτερικό χώρο είνα τελείως διαφορετικές και ως ένα βαθμό δύσκολες για την τριάδα που αναγκαστκά προπονείτα στο κλειστό καταδυτήριο στο ΟΑΚΑ, το μοναδικό εν ενεργία της χώρας μας.

Για τους παραπάνω λόγους η προετοοιμασία στη Ριέκα είχε μεγάλη σημασία και ευτυχώς πήγε καλά, σύμφωνα με τον Φυρίγο: «Ήταν αρκετά καλή ευκαιρία για προετοιμασία για εμάς το ταξίδι και η συμμετοχή στο καμπ στη Ριέκα, θεωρώ βοήθησε πολύ μέχρι να φτάσουμε στην Ρώμη και να εγκλιματιστούμε. Η προετοιμασία στην Κροατία ήταν ζωτικής σημασίας για εμάς και δυστυχώς, με τις αντίξοες συνθήκες που προπονούμαστε και μοναδικό καταδυτήριο το ΟΑΚΑ τα πράγματα είναι δύσκολα. Στο Ολυμπιακό Κέντρο, ως Εθνική ομάδα, προπονούμαστε με ακόμα 3 σωματεία, σύνολο δηλαδή 70-80 παιδιά με ιδιαίτερο ρίσκο αυτό της κοινής χρήσης της πισίνας με τα ΑΜΕΑ. Ενέχει πολλές δυσκολίες κάθε προπόνηση και πολλές φορές είναι επικίνδυνο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που συνυπάρχουν στην ίδια πισίνα με τους καταδύτες».

Από εδώ και πέρα το μυαλό τους είναι μόνο στη Ρώμη και στους αγώνες που έρχονται από 18 έως 21 Αυγούστου, στους οποίους υπάρχει πολύ ξεκάθαρη εστίαση: «Όσον αφορά την παρουσία μας στην Ρώμη, ευελπιστώ σε καλές εμφανίσεις, θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε και κάποιους τελικούς και ακόμα πλασαρίσματα που μπορεί να αγγίξουν και 5άδα – 6άδα. Είναι ένα άθλημα περίεργo. Εμείς πρωτίστως θα δώσουμε προτεραιότητα στις συγχρονισμένες καταδύσεις και μετά στα ατομικά αγωνίσματα – και στα 3μ και στα 10μ. Αυθίνος Θεόφιλος στα 3μ και Μόλβαλης – Τσιρίκος στα ατομικά τους (10μ) και στις συγχρονισμένες (10μ). Στα 3μ συγχρονισμένες αγωνίζονται ο Αυθίνος με τον Μόλβαλη και στα αντίστοιχα 10μ ο Τσιρίκος με τον Μόλβαλη και πάλι, ένα ζευγάρι που έχει πάει αρκετά καλά πιστεύω και έχει την εμπειρία για κάτι καλύτερο», ενώ συγκεκριμένα για το Μόλβαλη που επανήλθε σε μεγάλη διοργάνωση μετά το προ-Ολυμπιακό τουρνουά της Ιαπωνίας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, πρόσθεσε: «Ειδικά τον Νίκο Μόλβαλη, τον προπονώ τα τελευταία 12 χρόνια και μετά την 7μηνη αποχή του λόγω σπουδών στο εμπορικό ναυτικό, μιλήσαμε και βάλαμε κάτω κάποια πράγματα… γι αυτό και επέστρεψε και αγωνίζεται σήμερα. Είναι το μέλλον του, δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί το παραμικρό, ωστόσο βρήκαμε μια μέση λύση και επέστρεψε στις προπονήσεις. Υπάρχει μεγάλος και αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ μας και τον γνωρίζω πολύ καλά τόσο σαν αθλητή όσο και σαν άνθρωπο».

Το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες για τις ελληνικές καταδύσεις, οι οποίες μετά το τρομερό Ολυμπιακό χρυσό του 2004 των Μπίμη-Συρανίδη δυστυχώς ακόμα παλεύουν να βρουν τη θέση τους στο αθλητικό στερέωμα της χώρας. Τα ταλέντα υπάρχουν, η ευκαιρία υπάρχει (mixed) και απομένει μόνο η βούληση για να στηριχθεί ένας σωστός προγραμματισμός. Ο πολύπειρος προπονητής κατέληξε στα εξής: «Αυτά τα τρία αγόρια λοιπόν μας έχουν δώσει ιδιαίτερα καλά δείγματα και ακόμα δυο κορίτσια, η Λυδία Γεωργοπούλου και η Στέβη Χαλέμου μπορούν να αξιοποιήσουν τα 10μ και στο άμεσο μέλλον να δοκιμάσουμε και τα μεικτά αγωνίσματα. Ακόμα και για αυτήν την Ολυμπιάδα… και φυσικά για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα – πρώτο πρώτο αυτό της Φουκουόκα τον Μάιο του 2023. Από εκεί και πέρα με τα νέα δεδομένα της Ντόχα 2024 και χωρίς test event στο Παρίσι, κρινόμαστε μονάχα από δυο διοργανώσεις πράγμα πολύ πιεστικό. Οπωσδήποτε τα παιδιά πρέπει να πάρουν συμμετοχές σε αγώνες στο εξωτερικό τους επόμενους μήνες, είναι πολύ βασικό».