Πέρα από τη μεγάλη μονομαχία των τριών τιτάνων των 400μ ελεύθερο γυναικών, των Λεντέκι-Τίτμους-Μάκιντος, τεράστιο ενδιαφέρον ανάμεσα στους τρεις τελικούς ατομικών αγωνισμάτων της πρώτης μέρας έχει αυτός των 400μ μεικτής.

Ο Γάλλος Λεόν Μαρσάν προκρίνεται ως ο διάδοχος του Μάικλ Φελπς στο αγώνισμα και είναι ο μόνος που έχει δείξει ότι μπορεί να καταρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, το μόνο που έχει απομείνει στην κατοχή του «αιώνιου» βασιλιά του αθλήματος.

Ο 21χρονος που προπονείται στην Αριζόνα των ΗΠΑ από τον ίδιο τον προπονητή του Φελπς, Μπομπ Μπόουμαν, και έχει δύο γονείς Olympians της κολύμβησης της δεκαετίας του ’90, έχει στην κατοχή του τους δύο παγκόσμιους τίτλους της μεικτής, των 200μ και των 400μ από πέρυσι. ο χρόνος που του έδωσε τη νίκη στο 400ρι ήταν το 4:04.28, ο δεύτερος καλύτερος χρόνος όλων των εποχών πίσω μόνο από το παγκόσμιο ρεκόρ του Φελπς. Θωρείται το αδιαμφισβήτητο φαβορί και φέτος και στις 21:21 (15:21 Ελλάδας) όλοι περιμένουν να δουν το χρονόμετρο να γράφει κάτω από 4:03.84. Στον πρωινό προκριματικό έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση αφού στο πρώτο μισό της κούρσας κολύμπησε σε ρυθμό καλύτερο από αυτόυ του ρεκόρ του Φελπς, στη συνέχεια όμως έριξε ταχύτητα και τερμάτισε σε 4:10.88. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν του είναι έμμονη ιδέα το ρεκόρ του Φελπς, αλλά και πάλι δείχνει να μπορεί να τα καταφέρει.

Ο Αμερικανός Κάρσον Φόστερ που ήταν ο πιο γρήγορος το πρωί με 4:09.83 είναι σε καλή κατάσταση, στην οκτάδα όμως υπάρχει επίσης ο σταρ των Ιαπώνων, Ντάγια Σέτο, και ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Τσέις Κάλις. Πέρα από τον Μαρσάν που φαίνεται ότι είναι ένα επίπεδο πάνω, θα γίνει μεγάλη μάχη για τα άλλα δύο μετάλλια.