Είναι νωρίς ακόμη να απλώσουμε και να μετρήσουμε τα κουκιά του απολογισμού από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, όμως ποτέ δεν είναι αργά να λέμε και να εξηγούμε όσα πραγματικά βλέπουμε. Και τι είδαμε όσον αφορά την διοργάνωση στο πόλο ανδρών; Αρκετές αμφισβητούμενες διαιτητικές αποφάσεις.

Ήδη συνάδελφοι από το εξωτερικό, μας έχουν προλάβει με σκληρές τοποθετήσεις – όχι μόνο με συμφέρον των οικείων τους Εθνικών ομάδων, αλλά γενικότερα – ενώ με την σειρά μας, έχουμε ήδη εκφραστεί ανοιχτά για το… Highlight στον «κόσμο των referee», το οποίο και πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου. Ξεκινώντας λοιπόν από τον προημιτελικό των ΗΠΑ κόντρα στην – σημερινή Παγκόσμια Πρωταθλήτρια – Ουγγαρία, όπου ο Βόγιν Πουτνίκοβιτς συμβουλεύθηκε το VAR μετά από μορφασμούς του Μάρτον Βάμος για χτύπημα στο πρόσωπο… και η έντονη κριτική των διαιτητικών αποφάσεων δεν άργησε να οργιάσει στο διαδίκτυο. Οι Αμερικανοί είδαν τον καλύτερο τους παίκτη και αρχηγό, Μπεν Χάλοκ να αποβάλλεται χωρίς αντικατάσταση (4′ με παίκτη λιγότερο για τις ΗΠΑ) για βιαιοπραγία, όπως… αποφάνθηκε (υπερβολικά) ο Σέρβος διαιτητής, ενώ ομολογουμένως έχουν παρατηρηθεί εντονότερα και πιο οφθαλμοφανή περιστατικά βιαιοπραγίας κατά την διάρκεια αναμέτρησης που είτε δεν συνεπάγονταν την ίδια ποινή, είτε δεν τιμωρήθηκαν.

Δείτε το βίντεο:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aquafeed24.com (@aquafeed24)

Συνεχίζοντας… το δίδυμο Zwart – Gomez βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, μόλις μια μέρα μετά το καθοριστικό «σφύριγμα» του Πουτνίκοβιτς, όπου στην αναμέτρηση Γαλλία – ΗΠΑ, ο Τομά Βερνό φαίνεται να γρονθοκοπεί δύο φορές τον Ντίλαν Γούντχεντ, ενώ βρίσκεται στην επίθεση.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Αφήσαμε για το τέλος, την αδιανόητη φάση η οποία, παραδόξως ΔΕΝ πήγε στο VAR από τους Zwart – Putnikovic που διαιτήτευαν τον μεγάλο τελικό ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουγγαρία, όπου ο Στέλιος Αργυρόπουλος εκτελεί δευτερόλεπτα πριν το ημίχρονο, σε παραπάνω για την Εθνική, ο Βόγκελ αποκρούει και ο Γιάνσικ βιαιοπραγεί πάνω στον Έλληνα διεθνή. Οι διαιτητές αποφάνθηκαν ότι ο Αργυρόπουλος υπέπεσε σε ποινή και αποβλήθηκε…

Η συγκεκριμένη φάση σχολιάστηκε και από τον Άνταμ Κρικόριαν – ομοσπονδιακό της Εθνικής Γυναικών ΗΠΑ με το σύντομο και περιεκτικό: «Απολύτως γελοίο και ντροπιαστικό».

Δείτε το βίντεο:

Πως τελικά εξυπηρετεί η εισαγωγή του VAR το ίδιο το σπορ, όταν η χρήση του είναι αόριστη, αυτόβουλη και τόσο επιλεκτική; Είδαμε την αντίδραση του Βάμος να οδηγεί την φάση με τον Χάλοκ στο VAR, να εξετάζεται ενδελεχώς και στο τέλος να… «ανταμείβει» τους Μαγυάρους. Η βαρύτητα της συγκεκριμένης απόφασης, στην επίμαχη αυτή φάση με τον Στέλιο Αργυρόπουλο (ο οποίος παρά το χτύπημα συνέχιζε να παίζει), χαρακτηρίζεται το λιγότερο καθοριστική για την έκβαση του αγώνα και σίγουρα η γενικότερη εικόνα από την χρήση της τεχνολογίας του VAR σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, υποδεικνύει ότι ακόμα – δυστυχώς – είμαστε «πίσω»…