Ο Μίλτος Χαλκιάς είναι ο άνθρωπος πίσω από αυτό που είδαμε σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου, στο παγκόσμιο της Φουκουόκα από το Γιώργο Ασπουγαλή. Τα τελευταία χρόνια που προπονούνται μαζί έχει σημειώσει όλες του τις μεγάλες διεθνείς του επιτυχίες, από το χάλκινο στο ευρωπαϊκό εφήβων του 2019, στην συμμετοχή σε δύο ευρωπαϊκά και δύο παγκόσμια ανδρών μέχρι το σημερινό πλασάρισμα στους τοπ16 του κόσμου και την επίτευξη του ορίου για το παγκόσμιο του 2024 στην Ντόχα.

Με 27.23 έκανε στον πρωινό προκριματικό ένα μεγάλο ατομικό ρεκόρ (προηγούμενο 27.55), πέρασε 12ος στον ημιτελικό, έπιασε το όριο συμμετοχής για την Ντόχα (27.33) και βρέθηκε μόλις 0.03 μακριά από το πανελλήνιο ρεκόρ 14ετίας. Στον απογευματινό ημιτελικό τερμάτισε σε 27.50 και κατέκτησε τελικά την 15η θέση στον κόσμο. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα έγιναν εδώ και εδώ.

Ο επικεφαλής προπονητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης μπορεί να μην ήταν στη Φουκουόκα να παρακολουθήσει τις κούρσες του αθλητή του από κοντά, τις είδε όμως με μεγάλη περηφάνια από τη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε στο #AQF24: «Η πρωινή εμφάνιση του Γιώργου ήταν σπουδαία και μας προκάλεσε ενθουσιασμό. Έκανε ένα μεγάλο ατομικό ρεκόρ που του έδωσε το εισιτήριο για τα ημιτελικά,το όριο για το Παγκόσμιο της Ντόχα τον Φεβρουάριο όπου θα είναι το 3ο για τον ίδιο αλλά και την δυνατότητα να φτάσει σε απόσταση αναπνοής στο πανελλήνιο ρεκόρ των Ανδρών. Το απόγευμα μια λάθος έξοδος στο νερό μετά την εκκίνηση του στοίχισε έναν ανάλογο χρόνο και ίσως μια καλύτερη θέση από την 15η αλλά παρόλα αυτά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι καθώς αγωνίστηκε με τους κορυφαίους και με τον χρόνο που πέτυχε άλλαξε επίπεδο στον παγκόσμιο χάρτη».

Για το τι στόχους έχουν στο μυαλό τους από εεδώ και πέρα, σχολίασε: «Επόμενος στόχος είναι μια αντίστοιχα καλή εικόνα με τις σκυταλοδρομίες ώστε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα και μετά με την επιστροφή του στην Ελλάδα την 1η Αυγούστου θα ανασυνταχθούμε καθως θα μας μένουν λίγες μέρες για το Ευρωπαϊκό Κ23 στο Δουβλίνο. Εκεί ο στόχος είναι να μπορέσει να διεκδικήσει την πρόκριση του σε κάποιον τελικό και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για μια διάκριση. Έβαλε καλές βάσεις σήμερα και ελπίζω να τα καταφέρει».

Ο Χαλκιάς δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στις συνθήκες προπόνησης που έχουν στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο, οι οποίες απέχουν αρκετά από τις ιδανικές: «Ο δρόμος μας μέχρι εδώ είχε πολλές δυσκολίες καθώς οι συνθήκες στην Θεσσαλονίκη δεν είναι οι ιδανικές. Κολυμπάμε στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο που φιλοξενεί πολύ κόσμο καθόλη την διάρκεια της χρονιάς και δεν υπάρχει δυστυχώς πολύ μεγάλη άνεση και μας φιλοξενεί και το Δημοτικό κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου τους θερινούς μήνες για κάποιες πρωινές προπονήσεις. Είμαι σίγουρος ότι και οι 15 κολυμβητές που αγωνίστηκαν στον ημιτελικό με τον Γιώργο έχουνε καλύτερες συνθήκες στις χώρες τους όσο αναφορά την προετοιμασία τους. Παρόλα αυτά δεν μας αρέσει η μεμψιμοιρία, δεν το βάζουμε κάτω και προσπαθούμε να κάνουμε την δουλειά μας με στόχο πάντα την βελτίωση και την εξέλιξη».