Μετά την 6η θέση στα 10χλμ open water ο Άλκης Κυνηγάκης ολοκλήρωσε την παρουσία του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα με άλλη μία 6η θέση, αυτή τη φορά στα 5χλμ, με χρόνο 54:58.60. Στην 30η θέση ανάμεσα στους 63 αθλητές που ξεκίνησαν τον αγώνα τερμάτισε στην ίδια απόσταση ο Αστέριος Δαλδογιάννης με χρόνο 57:46.6.

Ο αγώνας των 5χλμ πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 18/7 (ώρα Ελλάδας) και ο Κυνηγάκης ενσωματώθηκε από νωρίς στα πρώτα γκρουπ. Στα τελευταία χιλιόμετρα είχαν ξεκαθαρίσει ως προς την απόσταση οι τρεις αθλητές του βάθρου και ο Έλληνας κολυμβητής βρισκόταν στο επόμενο γκρουπ τριών αθλητών, μαζί με τον Ούγγρο Νταβίντ Μπέτλεμ και τον Γερμανό Όλιβερ Κλέτεμ για τις θέσεις 4-6.

Τελικά ο Κλέτεμ τερμάτισε 4ος σε 54:57.2 και ο Κυνηγάκης ακούμπησε ταυτόχρονα με τον Μπέτλεμ στα 54:58.60, το photo finish όμως έδωσε τη πέμπτη θέση στον αντίπαλο αθλητή.

Στα τελευταία δυο χιλιόμετρα ο Γερμανός, Φλόριαν Βέλμπροκ και οι Ιταλοί Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι και Ντομένικο Ατσερένζα άνοιξαν τη διαφορά, δίνοντας τη δική τους μάχη για τα μετάλλια. Ο Γερμανός έκανε τελικά το νταμπλ καθώς μετά τα 10χλμ έγινε πρωταθλητής κόσμου και στα 5χλμ. Οι Ιταλοί που έμειναν εκτός βάθρου και Ολυμπιακής πρόκρισης στα 10χλμ, συμβιβάστηκαν με αργυρό και χάλκινο στα 5χλμ, ο Παλτρινιέρι και ο Ατσερέντζα αντίστοιχα.

Ο Κυνηγάκης πραγματοποίησε για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μέρες μια εξαιρετική προσπάθεια και πλέον στο Παγκόσμιο του 2024 στη Ντόχα θα διεκδικήσει στα 10χλμ μία θέση εντός των 13 πρώτων που θα του δώσει το Ολυμπιακό εισιτήριο.

5χλμ ανδρών open water

πηγή: ΚΟΕ