H διαχείριση της επαναλαμβανόμενης ήττας μίας ομάδας
Μία ομάδα ορίζεται ως ένα σύνολο ατόμων με σκοπό την σωστή συνεργασία και την καλή λειτουργία μεταξύ των μελών για την μέγιστη επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Η συσσωρευμένη ενέργεια που πηγάζει από την ομαδική προσπάθεια και συνεργασία, προϊόν συγκεντρωμένης ισχυρής θέλησης και πίστης στον κοινό στόχο, ονομάζεται συνεργία.
Η συνεργία επιτρέπει στην ομάδα την υπέρβαση των ορίων των απλών μονάδων- ατόμων. Πολλοί παράγοντες συντελούν σε μία επιτυχημένη συνεργία όπως, το κοινό όραμα, η απαραίτητη προσήλωση, η αναγκαία εργατικότητα, η ατέρμονη προσπάθεια, η εγνωσμένη εξειδίκευση και ικανότητα των μελών, η σωστή κατανομή ρόλων, η εύρυθμη συνεργασία, η επιμονή και η φιλοδοξία είναι μερικοί απ αυτούς.
Στους παραπάνω παράγοντες θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την αξιολόγηση και την διαχείριση μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Το μάθημα που λαμβάνουμε από μια ήττα τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερο και αν χειριστεί καταλλήλως πολύ πιο αποδοτικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι από μία επιτυχία δεν έχουμε όφελος, αλλά απαιτεί να έχουμε ιδιαίτερο χαρακτήρα που θα το χειριστεί ανάλογα. Είναι λογικό και ευνόητο ότι οι νίκες φέρνουν καλή ψυχολογική ανάταση και ευφορία.
Σε αθλητικά πλαίσια πάντα, πολλές φορές τυγχάνει όμως μια ήττα, να επαναλαμβάνεται, κάτι που υποδηλώνει ότι ένας από όλους αυτούς τους παράγοντες ή περισσότεροι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα ή και καθόλου. Προσδίδει σίγουρα την δυναμική ταυτότητα μίας ομάδας αλλά δεν πρέπει επ’ ουδενί να τερματίσει την προσπάθεια μας. Θα πρέπει να εξηγηθεί ως μία ακόμη δοκιμασία, ομαδική και ατομική ταυτόχρονα, ώστε να αποδώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό στην επόμενη πρόκληση.
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ή τουλάχιστον να το περιορίσουμε, θα πρέπει να ανατρέξουμε στις βάσεις και στις αρχές που διέπουν μια ομάδα, ένα σύνολο. Αρχές όπως, πειθαρχία στην τήρηση των κανόνων, φιλική και υποστηρικτική σχέση μεταξύ των μελών, αποσυμφόρηση της αναμενόμενης πίεσης-άγχους, πίστη στις ατομικές ικανότητες αλλά και σε αυτές του προπονητή και επιμονή στη σκληρή δουλειά, θα λέγαμε, ότι θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα εφαλτήριο αναστροφής κλίματος, αν τηρηθούν ευλαβικά. Είναι το απλό και αυτονόητο, που ψάχνουμε να εφαρμόσουμε σε μια δύσκολη στιγμή ώστε να μειώσουμε τις απώλειες μας και ταυτόχρονα να αναδείξουμε αυτές τις παραμέτρους που μας κρατάνε πίσω.
Επομένως, αναφερόμενος σε ατομικό επίπεδο, οι παράμετροι που θα φανερώσουν τις αδυναμίες μου θα μου προσδώσουν γνώση, ώστε την επόμενη φορά να μην επαναλάβω το ίδιο λάθος και να γίνω καλύτερος. Να ξεπεράσω τα όρια μου, να δώσω μάχη με το εγώ μου και να κερδίσω, χωρίς πάντα να σκέφτομαι το άμεσο αποτέλεσμα αλλά την διαδικασία επιβράβευσης του ίδιου μου του εαυτού. Οι ήττες μπορεί να παραμείνουν, (άραγε ποιος έχει συμβόλαιο με την επιτυχία; Και αυτοί που πέτυχαν μήπως είναι αυτοί που έχασαν περισσότερες φορές;) και να υφίστανται ως μη αντιμετωπίσιμες κάτι που θα δείξει την ανάγκη ίσως για αναπροσαρμογή στόχων αλλά και εν τέλει αλλαγής προσώπων.
Η επιμονή και το πείσμα μου όμως, είναι αυτό που θα με χαρακτηρίζει πλέον και η μη παραίτηση μου που θα συμπαρασύρει και τον συμπαίκτη μου να πράξει το ίδιο κ.ο.κ. Η αποτυχία θα μπορούσα αν την αφήσω να με νικήσει, να εννοηθεί ως στάση ζωής, αλλά η ήττα μου αυτή, πρέπει να είναι το σκαλοπάτι μιας νέας ώθησης και ως τέτοιο θα πρέπει να χαρακτηριστεί. Είναι το βήμα, που δεν γνωρίζω πόσο κοντά στην νίκη θα με φέρει, γιατί δεν γνωρίζω πόσο κοντά ή μακριά είναι. Θα επιμείνω όμως γιατί έχω μάθει, ότι η τωρινή αποτυχία μου αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας μου αύριο.
«Η ήττα δεν πρέπει να φέρει απογοήτευση, αλλά να ανανεώνει το θάρρος», έλεγε ένας μεγάλος ποιητής , αυτό όμως έγκειται στον καθένα, τη δουλειά και τη δύναμη που κρύβει μέσα του.
Αργύρης Θεοδωρόπουλος
Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης
Ψυχολόγος