Η αγωνιστική σεζόν του 2021 για τις Εθνικές ομάδες υδατοσφαίρισης έκλεισε με έναν συγκινητικό τρόπο… Ένα ακόμα μετάλλιο προστέθηκε στον συνολικό απολογισμό του ελληνικού πόλο φέτος, αυτή την φορά από την Εθνική Νέων Γυναικών, η οποία το Σάββατο 16/10 κατέκτησε το Αργυρό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 της Νετάνια!

Την συνταγή της επιτυχίας φαίνεται να κατέχουν άριστα, η Αλεξία Καμμένου με την Ευτυχία Καραγιάννη, μιας και η συνεργασία τους φέτος στις ηλικιακές Εθνικές ομάδες των κοριτσιών, προσέφερε στην Ελλάδα 2 Ασημένια μετάλλια (Νεάνιδες και Νέες Γυναίκες) και μία 4η θέση (Κορασίδες) σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις!

Η ομοσπονδιακή τεχνικός, Ευτυχία Καραγιάννη, σε μια μοναδική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης αποκλειστικά στο Aquafeed24, μίλησε για την επιτυχημένη πορεία της ελληνικής υδατοσφαίρισης φέτος, την πρώτη εμπειρία της από το προπονητικό επιτελείο των νεαρών Εθνικών ομάδων, τις δυνατότητες της νέας γενιάς του πόλο και το χρέος της πολιτείας ώστε να συνεχίσει η ανάπτυξη του αθλήματος, ενώ μοιράστηκε και τις βλέψεις της για την Εθνική Γυναικών.

Συγχαρητήρια για μία ακόμη τεράστια επιτυχία που καταφέρατε σε συνεργασία με την κα Καμμένου! Κάνοντας έναν γενικό απολογισμό, πώς θα περιγράφατε την πορεία των Εθνικών ομάδων φέτος; Ειδικότερα, για την Εθνική Κορασίδων, Νεανίδων και Νέων Γυναικών που ως ομοσπονδιακή τεχνικός, είχατε την συνεχή εμπειρία και επίβλεψη.

«Καταρχάς να πω ότι ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό καλοκαίρι και για μένα και για την Αλεξία! Κι αυτό γιατί, μας εμπιστεύθηκαν τις “τύχες” των τριών αγωνιστικών ομάδων στις υποδομές. Ήταν σίγουρα ένα κουραστικό καλοκαίρι, το οποίο όμως μας γέμισε χαρά και συγκίνηση, διότι είχαμε την δυνατότητα να δουλέψουμε με το μέλλον της Εθνικής ομάδας πόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πολύπειρη τεχνικός.

Πώς θα μπορούσαν να “προφυλαχθούν” αυτές οι γενιές, ώστε να συνεχίσουν και σε υψηλότερο επίπεδο, πχ στην Εθνική Γυναικών, και να μην σταματήσουν εδώ; Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι πολύ νεαροί παίκτες και παίκτριες δεν φτάνουν στις μεγάλες Εθνικές ομάδες, ίσως λόγω έλλειψης κινήτρων. Ποιος είναι ο ρόλος της πολιτείας σε αυτό ή και γενικότερα της ελληνικής υδατοσφαίρισης;

«Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ευχηθούμε να μην ξανασυμβεί τίποτα παρόμοιο με αυτό που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια (πανδημία). Η κατάσταση αυτή πλήγωσε όχι μόνο τον αθλητισμό αλλά και την παιδεία, την οικονομία και τα πάντα… Όσον αφορά το φαινόμενο που αναφέρθηκε, θέλω να πιστεύω πως χρειάζεται σωστή οργάνωση και μελετημένη δουλειά από τους αρμόδιους, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά αυτά που έρχονται από τις υποδομές να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Το έχουμε πει επανειλημμένως ότι υπάρχει πολύ “υλικό” από τις υποδομές, πάντα υπήρξε. Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά δεν είχαν δουλευτεί σωστά και αρκετά παλαιότερα, πιστεύω όμως ότι πραγματικά το “υλικό” που έχουμε αυτή την στιγμή θα μπορέσει να πλαισιώσει απόλυτα τις παίκτριες που ήδη βρίσκονται στην Εθνική Γυναικών, με στόχο την διεκδίκηση της πολυπόθητης πλέον πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024», δήλωσε η Κα Καραγιάννη.

Η πανδημία του κορωνοϊού σίγουρα έφερε δυσκολίες στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στην υδατοσφαίριση. Παρόλα αυτά, το 2021 ήταν μια άκρως επιτυχημένη χρονιά για το ελληνικό πόλο, με 6 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις! Τι σημαίνει αυτό για το επίπεδο της προπονητικής στην Ελλάδα;

«Είναι αυτό που λέμε πολλά χρόνια τώρα… μας ταιριάζει το πόλο, μας ταιριάζει η υδατοσφαίριση σαν άθλημα! Ήταν πράγματι μια πολύ δύσκολη χρονιά, η οποία όμως περιλάμβανε την μεγαλύτερη διάκριση για το ανδρικό πόλο, με το Αργυρό μετάλλιο στο Τόκιο να ήταν η κορύφωση αυτής της εξαιρετικής πορείας. Ωστόσο και στις ηλικιακές Εθνικές ομάδες βλέπουμε ότι ήρθαν διακρίσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι προπονητές πάλεψαν, δούλεψαν και μαζί με τα παιδιά πέτυχαν κάτι ακατόρθωτο. Εύχομαι όπως και πριν, να υπάρξει ανάλογη, οργανωμένη και μελετημένη δουλειά, ώστε να υπάρξει συνέχεια στην επιτυχημένη αυτή πορεία του ελληνικού πόλο γενικότερα», πρόσθεσε η ομοσπονδιακή τεχνικός και Αργυρή Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004.

Όντας για πρώτη φορά ομοσπονδιακή τεχνικός και συνεργάτιδα στο προπονητικό επιτελείο των Εθνικών ομάδων, ποια είναι η εμπειρία σας; Πως νιώθετε αναλαμβάνοντας αυτά καθήκοντα σε τέτοιο επίπεδο; Και μάλιστα σε 3 Εθνικές ομάδες (Κορασίδων, Νεανίδων, Νέων Γυναικών).

«Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία. Οφείλω να ξαναπώ ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν ορίζοντας μας αυτά τα καθήκοντα, είναι τεράστια τιμή για εμάς. Με την Αλεξία έχουμε μια εξαιρετική σχέση, γιατί πέρα από συνεργάτιδες (παλαιότερα και στο σωματείο της Γλυφάδας και τώρα στις Εθνικές ομάδες) έχουμε υπάρξει και για πολλά χρόνια συναθλήτριες. Κυρίως, όμως, έχουμε υπάρξει πολύ καλές φίλες και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα και τους ίδιους στόχους… Το άθλημά μας είναι οικογενειακό! Όλοι όσοι ασχολούμαστε, είτε σε σωματειακό είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το κάνουμε γιατί το αγαπάμε! Η αγάπη για την υδατοσφαίριση είναι αυτή που μας κρατάει και θέλουμε να βλέπουμε το ελληνικό πόλο να διακρίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευτυχία Καραγιάννη.

Έχετε φανταστεί ποτέ τον εαυτό σας ως μέλος του προπονητικού επιτελείου της Εθνικής Γυναικών; Να βρεθείτε δηλαδή, από Ασημένια Ολυμπιονίκης ως παίκτρια στην Αθήνα το 2004, σε μια ομοσπονδιακή θέση “εκτός πισίνας” μεν, για την Εθνική Γυναικών ξανά δε. 

«Όντας τα τελευταία 12 χρόνια προπονήτρια υδατοσφαίρισης και όλα τα προηγούμενα αθλήτρια ή κολυμβήτρια, σίγουρα θα ήθελα να βρεθώ σε μια τέτοια θέση. Θα αποτελούσε για μένα την ύψιστη τιμή και για κάθε προπονητή φυσικά… το να δουλέψει από οποιοδήποτε πόστο για την Εθνική ομάδα! Θα ήταν μεγάλη χαρά για μένα, που έχω υπάρξει γενικότερα αθλήτρια της υδατοσφαίρισης και Ολυμπιονίκης με το άθλημά μας το 2004, να είμαι μέλος της ομάδας που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ξανά την πρόκριση για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε κλείνοντας η ομοσπονδιακή τεχνικός των ηλικιακών Εθνικών ομάδων.

 

Συνέντευξη: Δέσποινα Μπαλαχτάρη – [email protected]

 

 

Facebook Comments