Τα χέρια και τα πόδια ελευθερώθηκαν, η λύτρωση ήρθε! Με άλλον αέρα πλέον και ούριο άνεμο, με το εισιτήριο για το Παρίσι στα μπαγκάζια και χωρίς την πίεση και το άγχος των προηγούμενων διοργανώσεων, η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών έχει μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της για το δεύτερο σπουδαίο ραντεβού, back-to-back της χρονιάς.
Η καρδιά του υγρού στίβου και δη της υδατοσφαίρισης γυναικών χτυπά στη Ντόχα. Οι τριταθλήτριες Ευρώπης που απέδειξαν σε όλους και πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς τους ότι είναι φτιαγμένες από γερή κράση, θέλουν να δώσουν συνέχεια στην επιτυχία του Αϊντχόβεν. Άλλωστε η επιτυχία από το… πυροτέχνημα μεσολαβεί μια συνέπεια δρόμος και στο γαλανόλευκο στρατόπεδο είναι αποφασισμένες όλες τους να πετύχουν κάτι μεγάλο στο Παγκόσμιο που ακολουθεί.
Δεκατρείς μέρες πέρασαν ήδη αφότου φόρεσαν το χάλκινο στο στήθος και ανέβηκαν με το πλατύ τους χαμόγελο στο τρίτο σκαλί του βάθρου και μοιάζει σαν να έγινε χθες βράδυ.
Η Εθνική μας ομάδα αφού εξασφάλισε το πρώτο διαθέσιμο εισιτήριο για τη Ντόχα, τοποθετήθηκε στον Β’ Όμιλο του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου μαζί με την Ισπανία, την Κίνα και τη Γαλλία. Ευρωπαϊκό γκρουπ και παρολίγον τριπλός εμφύλιος στους πάγκους. Η Οδύσσεια του Χάρη Παυλίδη ωστόσο και των Σαλάχα, Χατζηδάκη στη “Χώρα του μεταξιού” ολοκληρώθηκε πρώιμα ή και όχι με τα όσα εκμυστηρεύτηκαν σε μία συνέντευξη ποταμός στο #AQF24.
Εθνική ομάδα πόλο γυναικών κάθε δύο μέρες λοιπόν στον όμιλο αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τη Γαλλία του Τεό Λοράντου (4/2, 09:30). Οι δύο ομάδες γνωρίζονται πλέον αρκετά καλά αφού μετά την κοινή τους προετοιμασία το Δεκέμβρη στο Παρίσι, συναντήθηκαν και στον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού στο Αϊντχόβεν πριν από λίγες μέρες.
Ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε θρίαμβος (15-7) όταν η ελληνική ομάδα απέβαλε το άγχος (β’ ημίχρονο) με μεγάλη εμφάνιση της Ειρήνης Νίνου που πέτυχε 4 γκολ. Δυο χρόνια νωρίτερα, τα είχαν… πει και στο παγκόσμιο της Ουγγαρίας το 2022 τόσο στον όμιλο όσο και στο παιχνίδι για την 7η θέση. Και τότε η Εθνική ντούμπλαρε τις νίκες της με 15-4 και 16-7. Άνετη ήταν και η επικράτηση στο Ευρωπαϊκό του 2020 και πάλι στη Βουδαπέστη στο παιχνίδι για τις θέσεις 5-8, μετά την ήττα από την Ισπανία. Ο φωτεινός πίνακας τότε είχε γράψει 13-3. Βέβαια η γαλλική ομάδα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη και δυσκολοκατάβλητη από τότε.
Επόμενο εμπόδιο, αυτό του… κακού δαίμονα των τελευταίων ετών. Της πιο επιτυχημένης ευρωπαϊκής ομάδας της δωδεκαετίας. Τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, ασημένια Ολυμπιονίκης, δεύτερη επίσης στον κόσμο και προσφάτως και δευτεραθλήτριας της “γηραιάς ηπείρου”. Η πανίσχυρη εθνική ομάδα της Ισπανίας σε άνδρες και γυναίκες αποτελεί φόβητρο. Τώρα όμως που τα δεσμά λύθηκαν;
Η συνάντηση έχει δοθεί για το απόγευμα της 6ης του Φλεβάρη. Έχουν περάσει 5μιση χρόνια από την τελευταία φορά που πανηγύρισε η “γαλανόλευκη” απέναντι στις Ισπανίδες. Ήταν για το Ευρωπαϊκό του 2018 και μάλιστα μέσα στο… σπίτι τους στη Βαρκελώνη για τα ημιτελικά με 11-9 (ηττήθηκε από την Ολλανδία στον τελικό).
Έκτοτε η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών δεν τα έχει καταφέρει (προημιτελικός Ευρωπαϊκού Βουδαπέστης 2020 με 12-9, τελικός στο Σπλιτ με 9-6, προκριματικά του World Cup της FINA στη Βάρη με 18-17 στα πέναλτι τον περασμένο Απρίλη και φυσικά ο πρόσφατος ημιτελικός στο Αϊντχόβεν όπου η «φούρια ρόχα» έδειξε την ανωτερότητά της με 13-5). Ισόπαλες είχαν έρθει στην τελευταία τους συνάντηση σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022 στη Βουδαπέστη με 10-10, με τις Βάσω και Ελευθερία Πλευρίτου να έχουν από 3 γκολ έκαστος ενώ 4 είχε σκοράρει η Ρουίζ. Στον ίδιο όμιλο ήταν και στη Γκουανζού, με την Εθνική μας να γνωρίζει βαριά ήττα με 14-4.
Το πρόγραμμα της Εθνικής ομάδας πόλο γυναικών κλείνει απέναντι στην Κίνα της μετά Παυλίδη και Σία εποχής. Ένα ζευγάρι με μεγάλη ιστορία στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και φυσικά νωπές ακόμα τις μνήμες παρότι έχουν περάσει 13 σχεδόν χρόνια από τη Σανγκάη και εκείνο τον αλησμόνητο τελικό που οι Ελληνίδες γοργόνες (Έλενα Κούβδου, Ελένη Γούλα, Χριστίνα Τσουκαλά, Άντι Μελιδόνη, Μαρία – Ηλέκτρα Ψούνη, Κική Λιόση , Άλκηστη Αβραμίδου, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Αντιγόνη Ρουμπέση, Αγγελική Γερόλυμου, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Σταυρούλα Αντωνάκου, Γιούλη Λαρά για να μην αδικήσουμε καμία) του Γιώργου Μορφέση, έκατσαν στο θρόνο κερδίζοντας την Κίνα με 9-8.
Με διακοπή μιας διοργάνωσης, Ελλάδα και Κίνα τα ξαναείπαν στον αγώνα για την 5η θέση στο Παγκόσμιο του Καζάν το 2015, στην τελευταία ήττα με 13-12 στα πέναλτι. Έκτοτε, ποιος τη σταματά την Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών. Νίκη με 12-8 στη Γκουανζού, μέσα στο… σπίτι τους, στο χιαστί το 2019, επικράτηση και στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους τον Απρίλιο του 2023 στη Βάρη με 13-11 και… σόου της Ελευθεριάδου (5 γκολ) για το πάλαι ποτέ World League (νυν World Cup της FINA). Φυσικά αρκετές οι μεταξύ τους συναντήσεις στον εν λόγω θεσμό. για μια Κίνα που μετά το αρκετό επιτυχημένο διάστημά της στο δεύτερο μισό της πρώτης δεκαετίας του τρέχοντος αιώνα με αποκορύφωμα φυσικά τον χαμένο τελικό του 2011, έκλεισε και πάλι την ψαλίδα με τις υπερδυνάμεις του χώρου κατά το διάστημα της παρουσίας των 3 Ελλήνων στον πάγκο της. Εκεί που… φύτρωσαν σε καμένη γη και μένει να φανεί πως θα παρουσιαστεί στο επερχόμενο μεγάλο ραντεβού.
To πρόγραμμα της «γαλανόλευκης» στο Β΄ Γκρουπ:
Κυριακή 4/2, 12:00 VS Γαλλία
Τρίτη 6/2, 19:00, VS Ισπανία
Πέμπτη 8/2, 20:30 VS Κίνα
Η πρώτη του εκάστοτε ομίλου κλείνει απευθείας θέση για τα προημιτελικά ενώ η 2η και η 3η παίζει χιαστί παιχνίδι για να βρεθεί εκεί με τις αντίστοιχες του Α΄ Ομίλου (Καζακστάν, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ολλανδία). Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ευθύς αμέσως πως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πρέπει να βρεθεί στις πρώτες δύο θέσεις του Ομίλου για να αποφύγει στο χιαστί μία εκ των ΗΠΑ ή Ολλανδία, υπερδυνάμεις του χώρου που φυσιολογικά θα τερματίσουν στις πρώτες δύο θέσεις του δικού τους γκρουπ. Η τελευταία κάθε ομίλου δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία.
Από εκεί και πέρα, αν η Ελλάδα ξορκίσει τα μάγια με τις Ισπανίδες και τις προσπεράσει στον όμιλο, τότε ο προημιτελικός θα είναι θεωρητικά και βάσει δυναμικής με μία ομάδα στα μέτρα της (Καναδάς ο πιο πιθανός αντίπαλος) ενώ αν καταταγεί δεύτερη πίσω από τις Ίβηρες, τότε θα κληθεί να παίξει πιθανότατα με Βραζιλία ή Καζακστάν και στον προημιτελικό θα βρει την διψασμένη για εκδίκηση Ιταλία. Σενάρια τα παραπάνω φυσικά και τίποτα παραπάνω.
Όμιλος Α’: Ολλανδία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Καζακστάν
Όμιλος Β’: Ισπανία, Ελλάδα, Κίνα, Γαλλία
Όμιλος Γ’: Αυστραλία, Ουγγαρία, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία
Όμιλος Δ’: Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Νότιος Αφρική
Χιαστί: Α2 – Β3, Α3 – Β2, C2 – D3, C3 – D2
Διαβάστε επίσης:
Εθνική ομάδα πόλο γυναικών: Επιστροφή στις προπονήσεις τη Δευτέρα (22/1) ενόψει… Ντόχα
Το πρόγραμμα της Εθνικής Ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα!