Εθνική Νεανίδων για… φίλημα: «Τορπίλισε» τις ΗΠΑ και έφυγε για ΤΕΛΙΚΟ!

Το μάτι «γυάλιζε», το ταλέντο ούτως ή άλλως ξεχειλίζει. Η Εθνική Νεανίδων πραγματοποίησε απίθανη εμφάνιση και απέναντι στις ΗΠΑ, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό του Παγκοσμίου.

by Μάνος Φυρογένης

Η ελληνική υδατοσφαίριση γυναικών έχει λαμπρό μέλλον και η Εθνική Νεανίδων αποτελεί μία ακόμα απόδειξη. Λίγες μέρες αφότου οι Νέες Γυναίκες επέστρεψαν με το χάλκινο στην πατρίδα από το Ευρωπαϊκό στο Ζάγκρεμπ, οι κατά τι νεότερες – μερικές εκ των οποίων ήταν μέλη και των δύο αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων – θα διεκδικήσουν την .

Στην Κίνα εκεί που η Εθνική Γυναικών ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε μία από τις πολύ σπουδαίες επιτυχίες της «γαλανόλευκης» υδατοσφαίρισης (2011), οι αθλήτριες της Ευτυχία Καραγιάννη δεν έδωσαν πολλά περιθώρια στις Αμερικανίδες να επιβάλλουν το δικό τους τρόπο παιχνιδιού στον ημιτελικό (παρά μόνο στη 2η περίοδο) και ήταν εκείνες που εξασφάλισαν το εισιτήριο για το ματς του χρυσού μεταλλίου (κόντρα σε Ισπανία ή Ουγγαρία).

Το πάθος, η δεδομένη ποιότητα αλλά και το πολύ καλό διάβασμα του αντιπάλου έκαναν τη διαφορά για μία Εθνική που σχεδόν σε όλο το παιχνίδι είχε το προβάδισμα και τον απόλυτο έλεγχο του σκορ.

Κορυφαία της αναμέτρησης το «πυροβολικό» Νεφέλη Κοβάσεβιτς που σταμάτησε στα 5 γκολ ενώ από κοντά ήταν και η αρχηγός Αριάδνη Καραμπέτσου (4).

ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΑ 8-13

Από το ξεκίνημα φανέρωσε η Εθνική τη διάθεσή της να μην αφήσει την έκβαση του αγώνα στην τύχη, βάζοντας τις βάσεις και στέλνοντας μήνυμα.

Με δύο κερδισμένα πέναλτι μπήκε η Ελλάδα στον αγώνα, το ένα κατέληξε στο βάθος της εστίας της Γκλαντ από την Καραμπέτσου ενώ το άλλο σταμάτησε στο δοκάρι της Αμερικανίδας γκολκίπερ, διά χειρός Φουράκη.

Πάντως το προβάδισμα ήρθε από το πρώτο γκολ της Κοβάσεβιτς με τη βοήθεια του δοκαριού και του κεφαλιού της Γκλαντ.

Η Ρέιζιν μείωσε από το «1» στην παίκτρια παραπάνω μετά από ριμπάουντ ενώ λίγο αργότερη η Κοβάσεβιτς χτύπησε ξανά για το 3-1 με απίθανο τελείωμα με τη μία. Η Χάσετ βρήκε το κενό (3-2) όμως στο τελευταίο δίλεπτα, η Εθνική είχε άλλα δύο γκολ στο… μανίκι της χάρις την επιμονή της αρχηγού (κερδισμένο πέναλτι το δεύτερο μετά από ριμπάουντ που μετέτρεψε σε γκολ η Κοβάσεβιτς).

Το παιχνίδι στη δεύτερη περίοδο απέκτησε άγρια ομορφιά και run and gun χαρακτηριστικά που εκ του αποτελέσματος δεν βόλεψαν την Εθνική. Στην πρώτη φάση μετά το δεύτερο κερδισμένο ισάριθμο σπριντ, η Κλαψιανού πήρε καταπληκτική θέση και βρέθηκε φάτσα με το τέρμα όμως καθυστέρησε για λίγο και έτσι έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για το 6-2.

Όπως συμβαίνει συνήθως στον αθλητισμό, γύρισε μπούμερανγκ η κατάσταση. Η Καραμπέτσου χρεώθηκε με αποβολή στην κόντρα και με την δεύτερη προσπάθεια (η πρώτη σταμάτησε στα ελληνικά μπλοκ) και ενώ είχε επέλθει αριθμητική ισορροπία, οι Αμερικανίδες βρήκαν το γκολ παίζοντας γρήγορα το ένα δύο με την Πάλμα για το 5-3.

Αμέσως η Εθνική επανάφερε τη διαφορά στα τρία γκολ απόσταση με την απίθανη λόμπα της Κρασσά. Το παιχνίδι είχε ρυθμό και οι Αμερικανίδες σκόραραν και εκείνες εκπρόθεσμα όμως και έτσι παρέμεινε το 6-3.

Όπως αναμενόταν, οι ΗΠΑ ανέβασαν ένταση στην άμυνά τους, έγιναν πολύ πιο σκληρές με προσαρμοσμένη άμυνα ζώνης στην οποία η «γαλανόλευκη» προσπαθούσε να βρει λύσεις με διαρκή κίνηση, κάθετα μπασίματα και μερικές φορές βάζοντας δεύτερη φουνταριστό.

Αυτό είναι το παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος των ΗΠΑ, γνωστό αυτό και όταν το επέβαλε ισορρόπησε. Αφού η Γαλανοπούλου έφυγε μόνη της κόντρα 1-0 (κερδισμένη αποβολή) όμως δεν βρήκε στόχο (απόκρουση και δοκάρι) για το 7-3, τα χέρια και τα πόδια των Αμερικανίδων απέκτησαν φτερά.

Αντί για 7-3, το σκορ στην ανάπαυλα ήταν 6-6 με την Κοέν να βρίσκει δύο γκολ, το ένα με πέναλτι. Το μομέντουμ του αγώνα ήταν υπέρ τους και το επιμέρους σερί μεγάλωσε, με την Χάσετ να δίνει για πρώτη φορά το προβάδισμα στις ΗΠΑ (7-6) στην παίκτρια παραπάνω.

Εξέλιξη που αποτέλεσε το έναυσμα για την ελληνική αντεπίθεση. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού αρχικά, Δέσποινα Δρακώτου έφερε τον ημιτελικό σε απόλυτη ισορροπία και με τη βοήθεια της τύχης (στην εκπνοή του χρόνου βρήκε στο μπλοκ και μπέρδεψε την Γκλαντ). Η τύχη όμως πάει με τους τολμηρούς και τους ικανούς. Ήταν και τα δύο η Εθνική Νεανίδων στον ημιτελικό.

Η Ελλάδα είχε ανεβάσει εκ νέου την απόδοσή της, δεν καθησυχάστηκε στην επίθεσή της, ήταν κινητική με καλά μπλοκ στην άμυνα και έτσι πήρε εκ νέου τα ηνία με την ασταμάτητη Κοβάσεβιτς από τα αριστερά στην παίκτρια παραπάνω.

Και αφού δεν έκανε το 9-7 με τη Δρακώτου από το σημείο του πέναλτι, το πέτυχε δευτερόλεπτα αργότερα με την Κασσιάνα Μαργαρίτη που… κουβαλούσε. Η Εθνική είχε τον έλεγχο του αγώνα και αυτό ήταν ορατό. Η Λόυελ με όμορφο τελείωμα στην παίκτρια παραπάνω μείωσε (9-8) όμως η τύχη του ημιτελικού ήταν σε ελληνικά χέρια.

Στα πολύ καλά τελειώματα των Ελληνίδων διεθνών είχε απάντηση η Γκλαντ όχι όμως και στην φοβερή και τρομερή Κοβάσεβιτς που μετά την πρώτη περίοδο και τα τρία της γκολ έμοιαζε «καυτή» και ικανή να πάρει την Εθνική από το χέρι μέχρι τον τελικό.

Η Καραμπέτσου πέρασε υπέροχα στην Κλαψιανού, εκείνη κέρδισε την αποβολή έχοντας πάρει άψογη θέση, την οποία εκμεταλλεύτηκε το ταλέντο του Αλίμου από δύσκολη γωνία για το 10-8. Η Ελλάδα βρισκόταν όλο και πιο κοντά στον τελικό.

Πολλώ δε μάλλον μετά την εξέλιξη των δύο επόμενων φάσεων. Η παίκτρια παραπάνω των ΗΠΑ πέρασε ανεκμετάλλευτη (επιθετικό φάουλ) και στην εξέλιξη βρέθηκε η Ελλάδα με παίκτρια παραπάνω και οριστική αποβολή της κομβικής για τις ΗΠΑ Χάσετ από τον αγώνα.

Το τάιμ άουτ της ομοσπονδιακής τεχνικού ήταν ευεργετικό αφού η αρχηγός βρήκε δίχτυα στην (4/7 στην παίκτρια παραπάνω) για το 11-8. Η πλάστιγγα είχε γύρει προς τη «γαλανόλευκη πλευρά» που δεν έμοιαζε διατιθεμένη να την αφήσει να γλιστρήσει από χέρια της.

Η Εθνική εκμεταλλεύτηκε τις προϋποθέσεις κόντρας από τα δεξιά και κέρδισε το πέναλτι το οποίο μετέτρεψε με τη δεύτερη σε γκολ η Πιοβάν για το 12-8 πριν αποβληθεί οριστικά και εκείνη με τρεις ποινές.

Από εκεί και πέρα οι Αμερικανίδες σπατάλησαν τις όποιες ευκαιρίες είχαν για να μπουν και πάλι στην εξίσωση με την Κυριακοπούλου να βάζει και εκείνη το… χεράκι της, σταματώντας το πέναλτι της Κοέν με 4 λεπτά να απομένουν.

Οι ΗΠΑ κέρδισαν και πάλι πέναλτι στη συνέχεια όμως τούτη τη φορά τα… μαγεμένα δοκάρια της Ελληνίδας γκολκίπερ έκαναν τη δουλειά. Η Εθνική είχε αρχίσει να παίζει με το ρολόι αφού της αρκούσε απλά να «τρώει» όλο το χρόνο στις δικές της επιθέσεις. Αντ’ αυτού μεγάλωσε το δείκτη του σκορ όταν μετά το τρίτο επιθετικό φάουλ των Αμερικανίδων, η Καραμπέτσου έφυγε στην κόντρα και έγραψε το τελικό 13-8.

Οι οκτώ περισσότερες ελληνικές επιθέσεις (26 έναντι 34) και τα 4 περισσότερα κλεψίματα έκαναν τη διαφορά. Κορυφαία της αναμέτρησης ήταν φυσικά η Νεφέλη Κοβάσεβιτς που σταμάτησε στα 5 γκολ, έχοντας για άξια συμπαραστάτρια την σταθερή αξία και αρχηγό, Αριάδνη Καραμπέτσου!

Ο αγώνας σε Live Streaming ΕΔΩ

Τα στατιστικά του ημιτελικού ΕΔΩ

 

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA