Επιστημονική ανάλυση δείχνει την εξέλιξη του Πόποβιτς μέχρι το νέο παγκόσμιο ρεκόρ (46.86)!

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Μια επιστημονική ανάλυση εξηγεί την εξέλιξη του Ντέιβιντ Πόποβιτς στα 100μ ελεύθερο – Πώς ο Ρουμάνος κολυμβητής σημείωσε το Παγκόσμιο ρεκόρ!

David Popovici: Από τη Ρώμη 2021 έως τη Ρώμη 2022 – Από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στο νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο (Ευρωπαϊκό Α-Γ 2022).

Ίδια πισίνα – ίδιος πρωταθλητής – μόλις έναν χρόνο αργότερα. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, ο David Popovici κατέκτησε ακόμη μια… κορυφή φέτος, σημειώνοντας την ταχύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 100μ ελεύθερο! Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε μόλις ένα χρόνο μετά την εκπληκτική του εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων το 2021, στο Foro Italico. Χρησιμοποιώντας την ανάλυση αγώνα, θα δείτε παρακάτω τις διαφορές μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων στην Ρώμη (2021), του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Βουδαπέστη 2022 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ρώμης 2022, αξιολογώντας παράλληλα παράγοντες που συμβάλλουν στο νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αγωνίσματα της κολύμβησης

Τα «γυρίσματα»
Συγκρίνοντας τους χρόνους από το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με το νέο παγκόσμιο ρεκόρ, η… χρυσή κούρσα της ιστορικής επίδοσης έδειξε 0,32 δευτερόλεπτα πιο αργή στο πρώτο 25άρι. Ωστόσο, αυτό το λιγότερο «επιθετικό» ξεκίνημα επέτρεψε στον Πόποβιτς να διατηρήσει την ορμή του και έναν πιο σταθερό ρυθμό προς το τέλος του αγώνα, διάστημα στο οποίο «έχασε» ακόμα 0,60 δευτερόλεπτα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης 2022 (Πίνακας 1).

Πίνακας 1

Η εκκίνηση
Συγκεκριμένα, η εκκίνηση (χρόνος μεταξύ 0-15μ), η οποία ήταν 0,36 δευτερόλεπτα ταχύτερη, συνέβαλε επίσης στη πιο επιθετική προσέγγιση της κούρσας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. (Πίνακας 2). Παραδόξως όμως, η εκκίνηση του αγώνα όπου ο Πόποβιτς σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν 0,04 δευτερόλεπτα πιο αργή από αυτή στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης πέρσι (2021), ενώ ο υψηλότερος ρυθμός κατά την επόμενη φάση (15-25 μ.) στην κούρσα του “golden time” υποδεικνύει ότι ο συνολικός χρόνος κατανεμήθηκε ιδιαίτερα ομοιόμορφα ανά 25μ και γι’ αυτό ήταν 0,02 δευτερόλεπτα ταχύτερος από ό,τι στη Ρώμη 2021.

Πίνακας 2

Διάγραμμα 1: Ταχύτητα κολύμβησης, ρυθμός ~ χεριά, μήκος χεριάς

Το… κολύμπι
Τόσο στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης (2022) όσο και στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης φέτος, ο Πόποβιτς κολύμπησε με υψηλότερο ρυθμό (χεριά/λεπτό) από ό,τι στο Ευρωπαϊκό Νέων το 2021, ειδικά στο πρώτο μισό του αγώνα (Εικόνα 1). Ωστόσο, στην Βουδαπέστη, ο ρυθμός του έπεσε όταν πλησίασε τον τοίχο για τη στροφή, αφού υπήρξε μια σύντομη φάση ολίσθησης πριν από τη στροφή, γεγονός που εξηγεί τον χρόνο που χάθηκε (0,30 δευτερόλεπτα) κατά τη διάρκεια του δεύτερου 25μ. Στη Ρώμη του 2022, υπήρξε ο τέλειος συγχρονισμός στην προσέγγιση του τοίχου με την έναρξη της περιστροφής και με την τελευταία χεριά με αποτέλεσμα να βελτιωθεί κατά 0,30 δευτερόλεπτα το δεύτερο 25άρι) σε σύγκριση με το Παγκόσμιο).

Επιπλέον, ο ρυθμός των χεριών/λεπτό ήταν ελαφρώς χαμηλότερος κατά τα 50-75μ αντισταθμιζόμενος από ένα μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό μήκος χεριάς. Σε ολόκληρο το δεύτερο μισό της κούρσας, ο ρυθμός ήταν συνολικά πιο σταθερός, με την πτώση του κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 μέτρων να ήταν εμφανής τόσο στο Παγκόσμιο (2022) όσο και στο Ευρωπαϊκό Νέων του 2021, ενώ ήταν λιγότερο έντονη στα τελευταία 15 μέτρα της κούρσας του ρεκόρ.

Η στροφή
Το κομμάτι των στροφών (5 μέσα + 15 έξω) έδειξε τη σημαντικότερη βελτίωση κατά τη διάρκεια της κούρσας του παγκόσμιου ρεκόρ, το οποίο ήταν 0,33 δευτερόλεπτα ταχύτερο από ό,τι στο Ευρωπαϊκό Νέων της Ρώμης 2021 και 0,26 δευτερόλεπτα ταχύτερο από το φετινό Παγκόσμιο. Μια πιο λεπτομερής ανάλυση δείχνει ότι ο βέλτιστος χρονισμός της τελευταίας χεριάς με άμεση έναρξη της περιστροφής, υψηλότερο ρυθμό κατά την προσέγγιση του τοίχου και ταχύτερους χρόνους της «τούμπας» (0,23 δευτερόλεπτα και 0,12 δευτερόλεπτα) είχε ως αποτέλεσμα 0,21 δευτερόλεπτα και 0,18 δευτερόλεπτα «εξοικονόμηση» σε σχέση με τις προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις (Πίνακας 3).

Μια άλλη σημαντική διαφορά βρέθηκε στο τμήμα στροφής (5-15), στο οποίο ο Πόποβιτς ήταν 0,18 δευτερόλεπτα ταχύτερος κατά την κούρσα του νέου παγκόσμιου ρεκόρ σε σύγκριση με το Ευρωπαϊκό Νέων και Παγκόσμιο. Η οπτική ανάλυση καρέ-καρέ των βίντεο από τους αγώνες του Ρουμάνου, δείχνει ότι το πρώτο  του Ντέιβιντ «σπάει» την επιφάνεια του νερού σε κάθε αγώνα. Ωστόσο, ένας λιγότερος έντονος πρώτος δελφινισμός στο Ευρωπαϊκό του 2022 στην Ρώμη μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα μια πιο αποτελεσματική μετάβαση στην πρώτη χεριά.

Πίνακας 3

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA