Η σημαντικότερη στιγμή της προπονητικής καριέρας του Ευάγγελου Δουδέση έφτασε, με την επίσημη ανακοίνωση από την Ολλανδική Ομοσπονδία να δίνει τα ηνία της Εθνικής ομάδας Γυναικών στον Έλληνα τεχνικό.

Ο Ευάγγελος Δουδέσης αποτελεί εδώ και χρόνια μέλος του προπονητικού επιτελείου της Ολλανδικής ομάδας, όντας βοηθός του Άρνο Χάβενγκα. Ωστόσο, πλέον θα αναλάβει ο ίδιος την τεχνική ηγεσία της Ευρωπαϊκής υπερδύναμης. Ομολογουμένως, οι κόποι του έμπειρου Έλληνα προπονητή ανταμείφθηκαν!

Σε επίσημη ανακοίνωση της Ολλανδικής Ομοσπονδίας Υδατοσφαίρισης αναφέρθηκε:

«Ο 36χρονος Δουδέσης, ο οποίος δραστηριοποιείται επίσης, ως βοηθός προπονητή από το 2017, θα είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα των “Οράνιε” έως το 2024. Ο Δουδέσης είναι γνωστό πρόσωπο στην κορυφή της γυναικείας υδατοσφαίρισης της Ολλανδίας εδώ και χρόνια. Ο πρώην Έλληνας διεθνής ήρθε αρχικά στην ομάδα των Polar Bears ως παίκτης, αλλά σύντομα του ζητήθηκε να αναλάβει όλη τα γυναικεία τμήματα του συλλόγου “Ede” ως προπονητής. Με φρέσκες ιδέες και άκρατη αφοσίωση και δέσμευση, οδήγησε την ομάδα των Polar Bears από την τελευταία θέση της Ολλανδικής Κατηγορίας στον τίτλο του Πρωταθλήματος το 2018. Στο μεταξύ, ο Δουδέσης έδωσε νέα ώθηση στη νεανική ακαδημία.

Οι γνώσεις και οι ικανότητες του Ευάγγελου Δουδέση αναγνωρίστηκαν επίσης γρήγορα στο KNZB. Το 2017, διορίστηκε ως βοηθός του Ομοσπονδιακού προπονητή και επικεφαλής προπονητής Νεανίδων. Με την Ολλανδική ομάδα, ο Δουδέσης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2018 και το 2017 και το 2019 κέρδισε το χάλκινο και το ασημένιο αντίστοιχα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων με την ηλικιακή εθνική ομάδα. Το 2019, σταμάτησε από την ομάδα των Polar Bears για να μπορέσει να επικεντρωθεί πλήρως στην προετοιμασία για το Τόκιο με τους “Οράνιε”, αλλά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων, πήρε ξανά τα ηνία της “Ede” το 2020. Εκτός από την πρόκριση με την Εθνική Γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οδήγησε τις Πολικές Αρκούδες στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος το 2021.

Κατά την διάρκεια των πλέι οφ, ο Δουδέσης ανακοίνωσε ότι ήθελε να επικεντρωθεί στην πλήρη απασχόληση με την εθνική γυναικών ως βοηθός προπονητή. Τώρα όμως που ο Άρνο Χάβενγκα αποφάσισε να σταματήσει από την ομάδα των Οράνιε, δίνεται η ευκαιρία στον Δουδέση να αναλάβει ως προπονητής με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ο Χάβενγκα ασχολήθηκε με την Εθνική ομάδα γυναικών για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια, εκ των οποίων τα οκτώ τελευταία ως προπονητής.

 

Ο Τεχνικός διευθυντής Άντρε Κατς του KNZB δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τον ονειρεμένο διάδοχο του Άρνο μέχρι το 2024. Ο Ευάγγελος έχει ήδη παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως βοηθός τα τελευταία χρόνια. Προσεγγίστηκε και από άλλες χώρες. Αλλά είναι ωραίο που θα παραμείνει στην ολλανδική υδατοσφαίριση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ευάγγελος θα αφήσει επίσης το στίγμα του ως προπονητής στην εξέλιξη μεμονωμένων παικτριών και στο παιχνίδι της ομάδας των Οράνιε. Η αποστολή του είναι να αγωνιστεί για τα μετάλλια στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 2022 και 2024, τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2022 και 2023 και – κυρίως – τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».

Ο Ευάγγελος Δουδέσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι περήφανος που το KNZB και το NOCNSF έχουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μένα που μου εμπιστεύονται ένα τόσο σπουδαίο αθλητικό πρόγραμμα, όπως του ομοσπονδιακού προπονητή με απόλυτη ευθύνη. Το θεωρώ τιμή και πρόκληση ταυτόχρονα. Ο Άρνο έθεσε ένα εξαιρετικό θεμέλιο στο οποίο έχω ήδη συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια. Τώρα είναι στο χέρι μου να οδηγήσω τις ολλανδικές μπλούζες υδατοσφαίρισης σε νέες επιτυχίες».

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαλαχτάρη