Δύο χρόνια μετά την τελευταία της επιτυχία εντός συνόρων, η Εκίπε Οριζόντε της Μαρτίνα Μιτσέλι επέστρεψε σε τρόπαιο, κατακτώντας το Κόπα Ιτάλια και μάλιστα… με τον δύσκολο τρόπο!

Η πιο ιστορική ιταλική ομάδα επικράτησε στον τελικό 9-7 της Πάντοβα, ύστερα από ένα πολύ δυνατό παιχνίδι και έφθασε τις πέντε κατακτήσεις στη διοργάνωση, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει το καλύτερο σύνολο, αφού στον ημιτελικό απέκλεισε την κάτοχο του τρόπαιου Ρόμα, με σκορ 13-10.

Το παιχνίδι είχε υψηλό ρυθμό και ένταση, με την Οριζόντε να παίρνει προβάδισαμ 7-4 στο τέλος του δεύτερου οκταλέπτου, ενώ το +4 πραγματοποιήθηκε με εύστοχο πέναλτι από την Κλαούντια Μαρλέτα (τρία γκολ στον τελικό). Στην τελευταία περίοδο, η ομάδα του Ποστερίβο αντέδρασε και μείωσε σε 8-5 με γκολ από την Κασόν με διαγώνιο σουτ στο 5:48, όμως η Βιάκαβα με ένα μεγάλο γκολ έβαλε το τρόπαιο στις αποσκευές για Κατάνια. Στη συνέχεια, η Μαγυάρα Βάλι και η Κιρόλο ναι μεν μείωσαν, αλλά δεν υπήρχε άλλος χρόνος για την Πάντοβα και το 9-7 έμεινε στην ιστορία.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, η Μαρτίνα Μιτσέλι, δήλωσε ότι η Οριζόντε πάντοτε έχει τους υψηλότερους στόχους και η ίδια τις περισσότερες απαιτήσεις από τις αθλήτριες της, ενώ όλοι υποστήριζαν ότι η ομάδα της θα είναι το αουτσάιντερ φέτος, αλλά να που επέστρεψε στις κατακτήσεις τίτλων και έχει ήδη πάρει πρόκριση για το Φάιναλ Φορ του LEN Champions League.

Στον μικρό τελικό, η Ρόμα του Μάρκο Καπάνα, παρά την απογοήτευση πήρε το χάλκινο μετάλλιο, επικρατώντας 10-5 της Ραπάλο.

Η χρυσή βίβλος του Κόπα Ιτάλια:

2012 Οριζόντε
2013 Οριζόντε
2014 Ραπάλο
2015 Πάντοβα
2016 Μπολιάσκο
2017 Πάντοβα

2018 Οριζόντε
2019 Ρόμα
2020 Πάντοβα
2021 Οριζόντε
2022 Ρόμα
2023 Οριζόντε