«Είμαστε όλοι Γιάννης»: Ρατσιστική επίθεση εναντίον νεαρού πολίστα και η αντίδραση των συμπαικτών του

Εικόνες ντροπής σε αγώνα κολυμβητήριο στην Ιταλία με φόντο ρατσιστική επίθεση σε βάρος νεαρού αθλητή. Το ανθρώπινο είδος που παραπαίει και η αλληλέγγυα απάντηση των συμπαικτών του θύματος.

by Μάνος Φυρογένης

Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας πως θα γίνουμε καλύτεροι από τους άλλους, ανώτεροι τους. Ψηλώνουμε με μια μπολιασμένη ιδέα που επαναλαμβάνεται σαν μοτίβο μουσικής, να ξεπεράσουμε τους γύρω μας, πως είμαστε κάτι καλύτερο από εκείνους. Μεγαλώνουμε χάνοντας το νόημα των λέξεων. Είναι διαφορετικό να μάθεις να υπερασπίζεσαι τα θέλω σου – χωρίς αυτά να εισέρχονται απειλητικά ή και ενοχλητικά στη σφαίρα του διπλανού, του παραδιπλανού και ούτω κάθ’ εξής – και να μάθεις να παλεύεις γι’ αυτά και άλλο να θεωρείς πως έχεις τη δυνατότητα να καταπατάς τα πάντα και τους πάντες για να βγεις πρώτος στο σπριντ, να κόψεις πρώτος το νήμα δίχως την παραμικρή ικμάδα ενσυναίσθησης. Πως οφείλεις να κάνεις τα πάντα προς υπεράσπιση του «εγώ» χωρίς να υπολογίζεται το «εσύ». Για το «εμείς», ούτε λόγος.

Πριν από περίπου 20 μέρες, το «ανθρώπινο» είδος έγινε ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ για άλλη μία φορά. Έβαλε τη μάσκα του, κρύφτηκε πίσω από πεποιθήσεις ντροπιαστικές και βάλθηκε να πληγώσει έναν νεαρό αθλητή της υδατοσφαίρισης, έναν άνθρωπο νεαρό. Γιατί; Διότι το χρώμα του δέρματός του δεν ήταν ίδιο με εκείνο των νταήδων, των ανώτερων. Την απάντηση όμως την πήραν από τους ίδιους τους συμπαίκτες του θύματος που ύψωσαν τείχος προστασίας. «Είμαστε όλοι Γιάννης», «Siamo Tutti John».

Το θλιβερό από τη μία, ελπιδοφόρο από την άλλη περιστατικό έλαβε χώρα σε ένα παιχνίδι υδατοσφαίρισης ηλικίας 16-18 ετών μεταξύ της Βαβέλ (ομάδας στα προάστια της Ρώμης στο Ινφέρνετο) και της Nantes Roma Vis Nova για τον πρώτο όμιλο του πρωταθλήματος junior B. Και οι δύο ομάδες στην κατηγορία των ανδρών αγωνίζονται στην Serie B.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες όταν είχαν επισκεφθεί οι φιλοξενούμενοι ξανά την εν λόγω έδρα. Μερικοί οπαδοί των γηπεδούχων χλεύαζαν τον νεαρό Τζον. «Είσαι σαν σκ@τ@», «φύγε από εδώ μαϊμού» και άλλα πολλά παρόμοια. Οι φιλοξενούμενοι δεν θα το άφηναν να περάσει έτσι. Μη βλέποντας χαΐρι από τις ιταλικές νομικές αρχές, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έδωσαν τη δική τους, ηχηρή απάντηση.

Όλοι οι συμπαίκτες του Τζον φόρεσαν μπλουζάκια «Είμαστε όλοι Γιάννης» και εμφανίστηκαν με αυτά κατά την παρουσίαση των ομάδων. Όλοι μαζί σαν γροθιά για να πατάξουν το ρατσισμό που βίωσε ο συμπαίκτης τους. Ήθελαν να δώσουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα ενότητας την ίδια ώρα που ο πατέρας του θύματος, Αντόνιο Μιτσιούλα, τονίζει πως ο γιος του είναι ένας ευγενικός γίγαντας και πως θέλει να ταυτοποιηθούν οι δράστες. «Είναι ντροπή. Μας πονάει να ακούμε τέτοιες λέξεις και φράσεις. Το χειρότερο όμως είναι να βλέπουμε ενήλικες, οι οποίοι δεν είναι πραγματικοί παιδαγωγοί, να αρνούνται τα πάντα μέχρι τώρα. Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τη νόμιμη οδό αν δεν μας βοηθήσουν να τακτοποιήσουμε εκείνους που φώναζαν αυτά τα πράγματα για το παιδί μου».

«Όλοι ακούσαμε αυτές τις προσβολές, ο ίδιος ο προπονητής της Βαβέλ ζήτησε συγγνώμη, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε, αρνούμενος ότι άκουσε αυτές τις φρικτές φράσεις».

Το σοβαρό μάλιστα επεισόδιο αυτό «τακτοποιήθηκε» με χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ και στις δύο ομάδες από τον περιφερειακό δικαστή, βάσει των όσων είχαν γραφτεί από τον παρατηρητή, για αμοιβαία λανθασμένη και προσβλητική συμπεριφορά των φιλάθλων. Μόνο και μόνο επειδή η Nantes Roma Vis Nova ακολούθησε υπερασπιστική γραμμή για τον νεαρό Τζον.

Φυσικά η ατιμωρησία φέρνει την επανάληψη και το «έργο» συνεχίστηκε και πριν από λίγες μέρες. Ο Τζον όμως δεν είναι μόνος του.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA