ΔΙΚΑΙΩΣΗ για την ελληνική κολύμβηση: Ευεργετούνται με δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο ΚΑΙ μέσω Ευρωπαϊκού-Παγκοσμίου!

Ο νόμος διαφοροποιήθηκε, το κίνητρο των αθλητών/τριών μεγαλώνει και η ελληνική αποστολή κολύμβησης που... σάρωσε στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου, ευεργετείται όπως της αρμόζει!

by Μάνος Φυρογένης

Κάλλιο αργά παρά ποτέ; Όχι ακριβώς αφού οι προηγούμενοι δεν είχαν την ευκαιρία αυτή! Το “λάθος” όμως δεν διορθώνεται με “λάθος”. Έστω και ετεροχρονισμένα η ελληνική Πολιτεία έκανε ένα βήμα αποκατάστασης της αδικίας και της τάξης, θέτοντας υπό σωστές “ράγες” έστω και υπό προϋποθέσεις-“κουτάκια” μία μεγάλη, πολύ μεγάλη συζήτηση! Και εξηγούμαστε…

Ως δικαιοσύνη μπορεί να οριστεί η άδικη κατανομή της αδικίας! Ο υγρός στίβος παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους πρωταγωνιστές και τις τεράστιες – συγκριτικά με τα μέσα που έχει – επιτυχίες που έχει φέρει και συνεχίζει να το κάνει με αξιοπρόσεκτη ακολουθία, παραμένει φτωχός συγγενής.

Μεγάλη και χιλιοειπωμένη κουβέντα και τούτη! Ποτέ ξεπερασμένη γιατί έτσι δέχεσαι το πρόβλημα και στην προκειμένη το ζήτημα δεν είναι η αποδοχή αλλά η επίλυσή του!

Θυσίες οικονομικές και μη, ατέλειωτες ώρες δουλειάς και προσπάθειας με εμπόδια που μοιάζουν δυσθεώρητα, μοναξιά, απογοήτευση, ματαιοδοξία! Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα (πρωτ)αθλητισμού των μικρών σπορ. Το αντίκρισμα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ανύπαρκτο ή έστω παρωδικό/πενιχρό. Και η επόμενη μέρα; Δυσοίωνη!

Κολυμβητές και κολυμβήτριες πάσης φύσεως, πολίστες, καταδύτες και καταδύτριες, αθλητές και αθλήτριες του στίβου και άλλοι πολλοί γίνονται ξάφνου “δικοί μας άνθρωποι” σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, μέχρι να μην καλύψουν τις φιλοδοξίες των θεατών του καναπέ και μείνουν πάλι μόνοι τους. Κρίνονται χωρίς να συνυπολογίζεται το background.

Μέχρι που μια μέρα αποφασίζουν να βάλουν τέλος στην καριέρα τους με το πλήρωμα του χρόνου – όποτε είναι αυτό για τον καθένα και την καθεμία – να τους έχει χτυπήσει την πόρτα. Κοιτάζοντας πίσω έχουν διαγράψει μία πορεία, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων και τελικής κατάταξης, έχουν μοχθήσει, τα έχουν βάλει με “Θεούς και δαίμονες”, την ανασφάλειά τους και άλλους πολλούς αστάθμητους στον κοινό νου που τα θεωρεί όλα δεδομένα, παράγοντες. Οπότε το ιδανικό και επιθυμητό θα ήταν να αισθάνονται γεμάτοι για τους κόπους και τις προσπάθειές τους. Για τις φορές που επαναπροσδιόρισαν τα όριά τους. Από εκεί και πέρα όμως; Καλός ο ρομαντισμός, όλα όμως είναι μετρήσιμα και οι υποχρεώσεις “τρέχουν”.

Μέχρι πρότινος, μέχρι τις 30/7 για την ακρίβεια που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η τροποποίηση του Νόμου 5128/2024, δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο είχαν όσοι μεταξύ άλλων ανέβηκαν στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1-3η θέση).

Το πόσο δύσκολο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, το έχει δείξει η ιστορία. Μετά από πολλές προσπάθειες και πιέσεις Ομοσπονδιών (δεν επωφελείται μόνο η ΚΟΕ από την αλλαγή) ήρθε και η πολυπόθητη τροποποίηση.

Όπως επεξηγήθηκε από τον κ. Νίκο Ξυλούρη, έφορο της κολυμβητικής Ομοσπονδίας, στο #AQF24, από 30/7/24 αλλά με αναδρομική ισχύ, ο νομοθέτης ήρθε να διαφοροποιήσει επιτέλους την παράγραφο 9 προς δικαίωση όλων και κυρίως των πρωταγωνιστών.

“αβ. Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης τουλάχιστον δύο (2) φορές εντός της ίδιας, τοπικά και χρονικά, διοργάνωσης, αν πρόκειται για Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών ολυμπιακών αθλημάτων και εφόσον τουλάχιστον η μία (1) διάκριση αφορά σε αγώνισμα του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων.”

Με απλά λόγια, δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο, έχουν και όσοι/ες ανεβαίνουν στο βάθρο και στις μεγάλες διοργανώσεις (Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο) με την σημαντική υποσημείωση πως αυτό θα πρέπει να συμβεί δις στην ίδια διοργάνωση (δύο μετάλλια) και το ένα από τα δύο αγωνίσματα έστω, να είναι βρίσκεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ της ελληνικής κολύμβησης αφού μέσω της εκτόξευσης των μεταλλίων αυτών καθ’ αυτών στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου που η Ελλάδα κατέκτησε πάνω από το μισό των μεταλλίων που είχε σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες διοργανώσεις που είχε λάβει μέρος, μέσα σε μία εβδομάδα μόλις, έξι μέλη της κέρδισαν το δικαίωμα ευεργεσίας από το Δημόσιο.

Χρήστου 50-100 ύπτιο – 4Χ100 ελεύθερο (δύο μετάλλια και στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης το 2022)
Δράκου 50 ελεύθερο – 50 ύπτιο
Μπίλας 50 ελεύθερο – 50 πεταλούδα – 4Χ100 ελεύθερο
Μάρκος 400 – 800 μετάλλιο – 4Χ200 ελεύθερο
Γκολομέεβ 50 ελεύθερο – 4Χ100 ελεύθερο
Μακρυγιάννης 50 – 100 ύπτιο
Βαζαίος 4Χ100 ελεύθερο – 4Χ200 ελεύθερο

Ο συνολικός απολογισμός μεταλλίων στο Βελιγράδι ήταν:

ΧΡΥΣΑ

Απόστολος Παπαστάμος (400μ. μικτή ατομική)
Στέργιος Μπίλας (50μ. πεταλούδα)
Απόστολος Χρήστου (50μ. ύπτιο)
Απόστολος Χρήστου (100μ. ύπτιο)
Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ. ελεύθερο)

ΑΣΗΜΕΝΙΑ

Απόστολος Σίσκος (200μ. ύπτιο)

Δημήτρης Μάρκος (800μ. ελεύθερο)
Νόρα Δράκου (50μ. ύπτιο)
Γεωργία Δαμασιώτη (100μ. πεταλούδα)
Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο)
Στέργιος Μπίλας (50μ. ελεύθερο)
Βαγγέλης Μακρυγιάννης (100μ. ύπτιο)

Δημήτρης Μάρκος (400μ. ελεύθερο)

ΧΑΛΚΙΝΑ
Εθνική ομάδα ανδρών (4Χ200μ. ελεύθερο) (Μάρκος, Εγγλεζάκης, Στάμος, Βαζαίος)
Αννα Ντουντουνάκη (50μ. πεταλούδα)
Εθνική ομάδα ανδρών (4Χ100μ. ελεύθερο) (Χρήστου, Μπίλας, Γκολομέεβ, Βαζαίος, Βαγγέλης Μακρυγιάννης).

Το ποια θα έπρεπε να ήταν η επιβράβευση διακριθέντων αθλητών και αθλητριών είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση, θεωρώντας βέβαια ως αδιαπραγμάτευτη βάση το έμπρακτο “ευχαριστώ” από πλευράς της Πολιτείας μέσω εξασφάλισης του μέλλοντος για όσα έχουν προσφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί και να πιστωθεί ένα μερίδιο της “νίκης” αυτής και στην Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία για την εστίασή της στα ομαδικά που έφεραν δύο μετάλλια στη “γαλανόλευκη” και έδωσαν παράλληλα το δικαίωμα αυτό στους Βαζαίο και Γκολομέεβ να επωφεληθούν της διαφοροποίησης.

“β) Οι ενδιαφερόμενοι διορίζονται ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν τα απαιτούμενα για τις θέσεις, στις οποίες επιθυμούν να διοριστούν, γενικά και ειδικά τυπικά προσόντα, σύμφωνα με το π.δ. 85/2022 (Α’ 232).

Ο διορισμός γίνεται στον εισαγωγικό βαθμό του οικείου κλάδου και ειδικότητας με κοινή απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.”

Η εν λόγω τροποποίηση του Νόμου δεν αφορά φυσικά μονάχα την ελληνική κολύμβηση αλλά και άλλες Ομοσπονδίες όπως τον ΣΕΓΑΣ (στίβος).

Με τον τρόπο αυτό δίνεται έξτρα κίνητρο για δύσκολους σαφώς πλην όμως πιο εφικτούς από ένα ολυμπιακό μετάλλιο στόχους, η επίτευξη των οποίων θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή και το μέλλον των ατρόμητων αυτών και ριγμένων παιδιών!!

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA