«Βαριά» η ευθύνη ενός μεγάλου τελικού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος όπου διεκδικείται το χρυσό μετάλλιο και σίγουρα όχι εύκολη υπόθεση για έναν διαιτητή, ακόμα και έμπειρο… Η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε πολλούς ανθρώπους έχει αποδοθεί η ευθύνη που προαναφέραμε, όμως λίγοι εδραιωθήκαν και κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή της διεθνούς διαιτησίας, ανταμοιβόμενοι φυσικά για τη συνεπή εφαρμογή των κανόνων, την κατάλληλη στάση και την ψυχραιμία τους.

Στον τελικό του 19ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, δύο ήταν οι… «συνήθεις ύποπτοι» και δεν εννοούμε την Ισπανία και την Ιταλία που αγωνιζόντουσαν. Ο Γιώργος Σταυρίδης και ο Μπόρις Μαργέτα βρέθηκαν ξανά μαζί, σε έναν μεγάλο τελικό, ως δυο εκ των συνεπέστερων και πιο αξιόπιστων διαιτητών διεθνώς! Έχοντας μια πολυετή και σταθερά επιτυχημένη πορεία στον χώρο της διαιτησίας, ο Γιώργος Σταυρίδης και ο Μπόρις Μαργέτα έχουν συναντηθεί ξανά σε μεγάλο τελικό της FINA, τόσο το 2015 στο Παγκόσμιο του Καζάν (τελικός ανδρών), όσο και το 2018 στο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Από την μια ο Σλοβένος ρέφερι, με πάνω από 600 διεθνείς αγώνες στο ενεργητικό του, έχει διαιτητεύσει Ολυμπιακούς τελικούς, τελικούς παγκόσμιων κυπέλλων, πρωταθλημάτων, καθώς και World League. Στο Τόκιο ωστόσο, δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω προβλημάτων υγείας στην οικογένεια του, όμως επανήλθε… δριμύτερος. Στην πρόσφατη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στην Βουδαπέστη, ο Μαργέτα ήταν «παρών» τόσο στον τελικό των ανδρών (Ισπανία – Ιταλία), όσο και στον τελικό των γυναικών (Ουγγαρία – ΗΠΑ)!

Αναλυτικά, ο Μπόρις Μαργέτα έχει διαιτητεύσει τελικούς στις ακόλουθες διοργανώσεις:

• Ολυμπιακοί Αγώνες — 1 Γυναικών
• Παγκόσμια Πρωταθλήματα FINA — 6 ανδρών και 3 γυναικών
• Παγκόσμιο Κύπελλο FINA — 2 Ανδρών
• FINA World League Super Final — 2 Ανδρών
• FINA Junior Champs — 1 Γυναικών

Διαχρονικά «παρών» στις μεγάλες διοργανώσεις, στα πιο απαιτητικά παιχνίδια και φυσικά σε κορυφαίους τελικούς, είναι και ο Γιώργος Σταυρίδης, ο οποίος διαιτήτευσε μαζί με τον Σλοβένο τον μεγάλο τελικό της Βουδαπέστης (ανδρών) και τον μικρό τελικό Ολλανδία – Ιταλία των γυναικών!

Η πολυδιακεκριμένη καριέρα του Σταυρίδη περιλαμβάνει δύο Ολυμπιακούς τελικούς, ανδρών και γυναικών, δύο μεγάλους τελικούς σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα FINA (ανδρών), έναν ακόμα τελικό σε Παγκόσμιο Κύπελλο, World League Super Final ανδρών και γυναικών και έναν παγκόσμιο τελικό Νέων Γυναικών – το 2005. Μην ξεχνάμε βέβαια, ότι σε διασυλλογικό επίπεδο, ο Γιώργος Σταυρίδης επίσης διαπρέπει και αποτελεί την «πρώτη επιλογή» ανάμεσα σε πολλούς διαιτητές, δίνοντας το «παρών» και φέτος στον απίστευτο τελικό του Champions League (Νόβι Μπέογκραντ – Προ Ρέκο).

Αναμφίβολα, η σταθερή επιλογή των δυο αυτών ρέφερι σε πολυάριθμες κορυφαίες διοργανώσεις και μεγάλους τελικούς ανά τα χρόνια, επιβεβαιώνει – όχι μόνο την κλάση και τις ικανότητες τους, αλλά και την αξιοπιστία τους, την εγγυημένη ομαλή διεξαγωγή των κρισιμότερων αγώνων και την κατάλληλη απόδοση της «βαριάς» αυτής ευθύνης που προαναφέραμε.

Στην Βουδαπέστη επίσης παρευρέθηκαν και πολλοί ακόμα έμπειροι διαιτητές, όπως: Michael Goldenberg (USA), Frank Ohme (GER), Ivan Rakovic (SRB), Radu Matache (ROU), Michiel Zwart (NED), Maro Savinovic (CRO) και Harvey Hinds (CUR).

Facebook Comments