Χαράλαμπος Ταϊγανίδης: Ο Παραολυμπιονίκης που ξεπέρασε τον φόβο του!

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Θα ακούσετε συχνά σε διαλέξεις και motivational speeches, την φράση «να ακολουθείτε τα όνειρά σας» ή «να ονειρεύεστε». Μια προτροπή, σχεδόν κλισέ πια, που όμως είδαμε να υλοποιείται μπροστά στα μάτια μας πριν λίγες μέρες και να εμψυχώνεται σε μια υπέροχη προσωπικότητα, έναν λαμπρό αθλητή.

Ο φόβος του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη – του Παραολυμπιονίκη και Παγκόσμιου Πρωταθλητή της κολύμβησης, έγινε κινητήριος δύναμη για ένα μοναδικό εγχείρημα. Μιλώντας αποκλειστικά στο #Aquafeed24 ο κος Ταϊγανίδης, ξεκίνησε εξιστορώντας την παιδική του ηλικία, με χαρακτηριστική ανάμνηση εκείνη του φόβου για την θάλασσα. Δεν απολάμβανα την παραλία και την θάλασσα, όταν πηγαίναμε με τους γονείς μου τα καλοκαίρια, μας είπε. Μεγαλώνοντας, ο πατέρας του, τον προέτρεψε να ξεκινήσει κολύμβηση (σε πισίνα) και έτσι έγινε. Από το 1985 μέχρι σήμερα, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κολυμπά ασταμάτητα έχοντας διαγράψει μια αξιοζήλευτη πορεία, παρά το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει από παιδί.

Μια συλλογή γεμάτη μετάλλια, πανελλήνια κύπελλα, Ολυμπιακά χρυσά – αργυρά – χάλκινα… ένα απίστευτο ταξίδι, από τους ΟΑ της Αθήνας του 2004 μέχρι το Τόκιο του 2021 που ενδιάμεσα περιλάμβανε και αναρίθμητες διακρίσεις σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (10 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής)! Θα αναρωτιόταν κανείς, τι άλλο μένει να κατακτήσει αυτός ο πρωταθλητής και ολυμπιονίκης; Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, μετέτρεψε την επιδείνωση της όρασής του το 2003 σε ένα εφαλτήριο για μια μακρά πορεία με ανεξάντλητη όρεξη και αγάπη για το κολύμπι, όπως μας ανέφερε – όμως, αυτό που έμενε – ήταν να ξεπεράσει τον φόβο του για την θάλασσα και το άγνωστο που κρύβει μέσα της.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο κος Ταϊγανίδης ξεκίνησε να προετοιμάζεται για έναν αγώνα που για τους περισσότερους, μοιάζει ακατόρθωτος, ιδίως για τον ίδιο, λόγω της φοβίας του για την θάλασσα. Εκμυστηρευόμενος την ιδέα του στον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγίου (Κάλλιστος Διακογεωργίου), ο Παραολυμπιονίκης βρήκε εύφορο έδαφος και αμέριστη στήριξη, ξεκινώντας άμεσα την προετοιμασία του (με τον προπονητή του – Γεώργιο Αδάμ) για τον ιστορικό αγώνα των 25 ναυτικών μιλίων – μια απόσταση που κανένας άλλος κολυμβητής των special Olympics δεν έχει κολυμπήσει στην ανοιχτή θάλασσα.

Κάθε χρόνο, στις 4 Νοεμβρίου, γιορτάζεται (σύμφωνα με το ορθόδοξο εορτολόγιο) το σύνολο των Αρχαγγέλων (Μιχαήλ, Γαβριήλ κλπ), με την Σύμη να τιμά παραδοσιακά τον «δικό της» Πανορμίτη. Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης μας διηγήθηκε ότι, διάλεξε την 4η Νοεμβρίου του 2022 για τον αγώνα του από την Ρόδο στην Σύμη, τιμώντας έτσι και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη, ενώ δήλωσε πως είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για τον ίδιο, η θρησκευτική διάσταση στον αγώνα του – αντλώντας δύναμη.

Έχοντας στο πλευρό του, φίλους, γνωστούς και δεκάδες κόσμου που αδημονούσαν για τον αγώνα του, ο κος Ταϊγανίδης διέσχισε τα περίπου 50 αυτά χιλιόμετρα, σε 9 ώρες και 40 λεπτά, ξεπερνώντας όχι μόνο τον φόβο του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για όποιον ονειρεύεται και παλεύει! Στην ζωή βαδίζουμε συνεχώς μια ανηφόρα, η οποία στο τέλος της, κρύβει μια υπέροχη θέα…

Για τον Παραολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή, η Ελλάδα και το εθνόσημο, φέρουν ιδιαίτερα τιμητική θέση στην πορεία και ζωή του – όχι μόνο σαν αθλητής, αλλά και σαν άνθρωπος, όπως μας εξήγησε. Βλέποντας, τον θρυλικό αρσιβαρίστα, Πύρρο Δήμα, να διαπρέπει στους Ολυμπιακούς του 1992, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, βρήκε το δικό του αθλητικό πρότυπο, την δική του πηγή έμπνευσης και μάλιστα, έχαιρε την στήριξη του σε όλη την διάρκεια που έδινε τον δικό του αγώνα. Ο Πύρρος Δήμας ταξίδεψε στην Ρόδο για να δει τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη να ξεπερνά τα προσωπικά του όρια και ήταν στο πλευρό του σε όλη την διαδρομή! Όπως δίπλα στον Παραολυμπιονίκη της κατηγορίας S13, ήταν και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου, η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ο Α.Σ. Ιππόκαμπος, κολυμβητές ανοιχτής θαλάσσης Ρόδου (Διοργανωτές). Υπό την Αιγίδα, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και την στήριξη της: Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Συλλόγου αλιέων «Καβουράκια», Ρ.Ο.Τ.Α., Α.Σ.Ι.Α.Θ.Ρ., του Κέντρου Σκύλων- οδηγών τυφλών Ελλάδας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία και με την στήριξη δεκάδων χορηγών, ο αγώνας του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη ολοκληρώθηκε με συγκινητική επιτυχία, και έναν βαθύτερο στόχο να πανηγυρίζεται στο προσκήνιο.

Με την συμβολή των χορηγών και τον ιστορικό αγώνα των 25 μιλίων από την Ρόδο στην Σύμη, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στόχευε στην ανέγερση χρημάτων, προκειμένου να εκπαιδευθούν μαζικά σκύλοι οδηγοί για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης και να παραχωρηθούν δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη. Το όνειρο του λοιπόν, έγινε μια τρανή πράξη αλληλεγγύης, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για πολλούς!

Καθημερινά λοιπόν, λαμβάνουμε μαθήματα ζωής ή ακόμα, μαθαίνουμε και οι ίδιοι από τον εαυτό μας. Σήμερα, μάθαμε πώς μια μικρή – σχετικά – φοβία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν αγώνα ζωής, σε ένα παράδειγμα επιμονής και πνευματικής εξέλιξης, σε ένα έργο προσφοράς στην κοινωνία…

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA