Ο «Ασπού» όπως τον φωνάζουν οι περισσότεροι ήρθε στη Ρώμη με όριο στα 50μ πρόσθιο, το βασικό του αγώνισμα, και στον προκριματικό υλοποίησε το πρώτο βήμα που είχε στο μυαλό του, την πρόκριση. Με χρόνο 27.62, 0.07 πιο αργό από το 27.55 του πανελλήνιου πρωταθλήματος, ο αθλητής του Μίλτου Χαλκιά ολοκλήρωσε τον προκριματικό στην 13η θέση και θα πάρει θέση στους βατήρες το απόγευμα.

Φέτος είχε μία δύσκολη χρονιά με πολλές ατυχίες. Αφού πέρασε κορονοϊό τα Χριστούγεννα, έσπασε το μετακάρπιο στο χέρι του λίγο πριν την χειμερινό όπεν και έμεινε εκτός προπονήσεων 1.5 μήνα, ένα σημαντικό κομμάτι της σεζόν. Μετά μπήκα στην πισίνα και για ένα διάστημα έκανα μόνο πόδια. Έφτασε Μάιος μέχρι να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς με το «Ακρόπολις». Μπορεί να μην έκανε όπως είχε προγραμματίσει τους κύκλους προπονήσεων, όμως στη συνέχεια μπόρεσε και έβγαλε τον καλύτερό του εαυτό στους κρίσιμους αγώνες με αποκορύφωμα το ατομικό ρεκόρ του Ιουλίου.

Η καλή του κατάσταση φαίνεται και στη Ρώμη, όπου κολύμπησε εκεί που έπρεπε στην προκριματική κούρσα για να εξασφαλίσει τον πρώτο του ημιτελικό σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών. Ο ίδιος τόνισε για το χρόνο του τα εξής: «Ήμουν κοντά στο χρόνο μου. Είμαι καλά αλλά υπάρχει και χώρος βελτίωσης για το απόγευμα. Πέρασα 13ος και τώρα το απόγευμα θα δούμε. Είπαμε με τον προπονητή μου να δούμε μία μία τις κούρσες. Έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τον τελικό, αλλά και να μην περάσω θα είμαι ικανοποιημένος με το ατομικό ρεκόρ. Πιστεύω πως μπορώ να κολυμπήσω κάτω από 27.50 και αυτό ελπίζω να με βάλει στην οκτάδα, βασικός στόχος είναι και να απολαύσω την κούρσα. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι και το πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα».

Για την πολύ καλή χρονιά που έχει κάνει, την καλύτερη από άποψη επιδόσεων, ο Ασπουγαλής πρόσθεσε: «Έχω κάνει και καλύτερες χρονιές από τη φετινή αναλογικά με το επίπεδο που είχα και τους χρόνους που είχα κολυμπήσει. Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά θα πήγαινα ακόμα καλύτερα και φέτος, αλλά δε με πτοεί αυτό. Ελπίζω του χρόνου να μην έχουμε προβλήματα».