Με μεγάλη ανυπομονησία ο φίλαθλος κόσμος της υδατοσφαίρισης, αλλά και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του αθλήματος, δηλαδή οι παίκτες και οι προπονητές, αναμένουν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2023-24, με την γενική προκήρυξη να δημοσιεύεται την Τρίτη και να πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς δεν έφθανε η κακοκαιρία «Ντάνιελ».

Στο κεφάλαιο 3, άρθρο 16.7 συμπεριλαμβάνονται ποινές όσον αφορά τα εγχώρια πρωταθλήματα και στη παράγραφο 16.7.2 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η κίτρινη κάρτα που δέχεται ένας προπονητής επισύρει χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ η κόκκινη κάρτα χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα δημιουργείται ο μεγαλύτερος… κουμπαράς στην ιστορία του αθλήματος.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε ένα άθλημα που προσπαθεί να αναπτυχθεί, μέσα από τεράστιες δυσκολίες, να εφαρμόζονται τέτοιοι κανονισμοί απέναντι στους προπονητές, με χρηματικά πρόστιμα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ως λογικά στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά σίγουρα όχι στο ελληνικό πόλο.

Από πέρυσι, ως κομμάτι αυτού του ζωντανού οργανισμού που λέγεται υδατοσφαίριση, κάναμε αναρίθμητες συζητήσεις όσον αφορά το σπορ και το γεγονός ότι είναι το μοναδικό, σε σύγκριση με πιο δημοφιλή ομαδικά αθλήματα, στο οποίο ο προπονητής ή ο βοηθός δεν μπορούν καν να μιλήσουν, να διαμαρτυρηθούν προς τους διαιτητές. Με αυτό το μέτρο, οδηγούμαστε μαθηματικά προς τον ευνουχισμό των προπονητών, οι οποίοι ασχέτως προσωπικότητας δεν θα μπορούν να έχουν λόγο για να προστατέψουν, όπως κρίνουν, την ομάδα τους. Παράλληλα, παρότι στην Ελλάδα είμαστε από τις λίγες χώρες με επαρκή αριθμό εξαιρετικών διαιτητών σε σύγκριση με άλλα εγχώρια πρωταθλήματα, η εξουσία που δίνεται στους διαιτητές με αυτό το μέτρο είναι υπερβολική και είναι δεδομένο ότι τα ευτράπελα μέσα στη σεζόν δεν θα τα προλαβαίνουμε.

Μιλώντας για αριθμούς, στατιστικά μιλώντας, δύο κίτρινες κάρτες βγαίνουν σε ΚΑΘΕ μα ΚΑΘΕ παιχνίδι, καθώς αποτελούν μέτρο προειδοποίησης από τους διαιτητές, ωστόσο με το νέο μέτρο που συμπεριλαμβάνεται στην Γενική Προκήρυξη πλέον η προειδοποίηση είναι και ένα κατοστάρικο.

Παράλληλα, επειδή δεν διευκρινίζεται επαρκώς, στην Γ.Π γίνεται λόγος για: «16.7 Ποινές στα Πρωταθλήματα που διεξάγονται σε Ομίλους και σε άλλες περιπτώσεις». Η Α1 ανδρών στην πρώτη φάση διεξάγεται σε Ομίλους, ενώ η Α1 γυναικών όχι. Θα ισχύσει κάτι διαφορετικό; Θα υπάρχει αναθεώρηση σε αυτές τις κάρτες με κάποιον τρόπο μετά τη λήξη των αγώνων; Αν ναι, πώς θα γίνεται αυτό εφόσον δεν υπάρχει βίντεο στην πλειοψηφία των αγώνων; Αν ένας διαιτητής κάνει λάθος, που είναι λογικό και ανθρώπινο, θα έχει επιπλέον τιμωρία με χρηματικό πρόστιμο;

Επίσης, Ομίλους έχουμε και στα ηλικιακά πρωταθλήματα, όπου οι μισθοί των προπονητών, – αν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε μισθούς – είναι άκρως χαμηλοί και το όριο από τη ΓΓΑ είναι τα 250 ευρώ τα οποία γνωρίζουμε ότι αρκετοί προπονητές δεν τα ξεπερνάνε! Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν οι χαμηλόμισθοι προπονητές δέχονται έστω και κίτρινη τι θα συμβαίνει; Όπως είναι λογικό, οι σύλλογοι θα αναλαμβάνουν τα χρηματικά πρόστιμα, επομένως τα μπάτζετ για έναν προπονητή σε κάθε σύλλογο ανεβαίνουν αυτόματα και οδηγούν σε «αφαίμαξη» των σωματείων.

Επιπλέον προβληματισμοί εγείρονται από το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά στον τρόπο είσπραξης αυτών των προστίμων, καθώς και η ενημέρωση που λάβαμε ότι δεν τέθηκε προς συζήτηση αυτό το νέο μέτρο ούτε με τον Σύνδεσμο Προπονητών, ούτε με τα σωματεία, καθώς άπαντες ενημερώθηκαν διαβάζοντας την Γ.Π.

Πέρα από τους αστεϊσμούς του τύπου: «Αν είχαμε έναν Ιτούδη ή έναν Μπαρτζώκα στο πόλο, τι θα γινόταν;» ή της χιουμοριστικής διάθεσης να πηγαίνει κάθε προπονητής στο παιχνίδι αφού έχει κάνει ανάληψη από ATM, το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα προκαλέσει αντιδράσεις, παρεξηγήσεις και το κυριότερο θα βάλει τους Έλληνες διαιτητές στο μικροσκόπιο σε κάθε παιχνίδι, κάθε αγωνιστική ημέρα, κάτι το οποίο κανείς δεν το επιθυμεί, καθώς όλοι (ή σχεδόν όλοι) προσπαθούμε να προστατέψουμε το προϊόν και να το κάνουμε καλύτερο, μακριά από φαινόμενα ποδοσφαιροποίησης και οπαδισμού, τα οποία δυστυχώς ήδη κάνουν την εμφάνιση τους στον χώρο.

Είμαστε πεπεισμένοι, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε, ότι και στον ΣΕΔΥ δεν θα συμφωνούν με αυτό το μέτρο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΕΠΥ έχει καταθέσει ήδη επιστολή με αφορμή το εν λόγω θέμα, εκφράζοντας τις διαφωνίες του. Επιπλέον, επειδή ο χώρος είναι ιδιαίτερα μικρός, οι διαιτητές γνωρίζοντας την συνέπεια της κίτρινης ή κόκκινης κάρτας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με απόλυτη ελευθερία, γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει, επομένως το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να οδηγήσει στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή της ατιμωρησίας σε περιπτώσεις που ένας προπονητής «ξεφύγει» στη συμπεριφορά του.


Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε τον πειθαρχικό κώδικα της LEN, στον οποίο ενδεχομένως βασίζεται το εν λόγω μέτρο, όπου και εκεί υπάρχουν «ιδιαίτερες» επιπτώσεις σε ακραίες πράξεις, όπως για παράδειγμα της τιμωρίας για επίθεση σε διαιτητή ή LEN Official: «6.2 Χρήση οποιουδήποτε σκληρού αντικειμένου, όπως ξύλο, μπουκάλι, παπούτσια κλπ: 500€ πρόστιμο και δύο (1) έως (3) χρόνια αποκλεισμού». Δηλαδή, μπορεί ένας τρελός να επιτεθεί με ξύλο σε διαιτητή και να πληρώσει μόνο 500 ευρώ και ένα με τρία χρόνια αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους…

Κάποια βασικά σημεία του πειθαρχικού κώδικα της LEN, όπως ανανεώθηκε στις 14 Αυγούστου 2023:

Κόκκινη κάρτα για παράπτωμα, συμπεριλαμβανομένης χρήσης απαράδεκτων εκφράσεων,
επιθετικό ή επίμονο φάουλ, άρνηση υπακοής ή επίδειξη ασέβειας προς διαιτητή ή delegate, ή συμπεριφορά ενάντια στο πνεύμα των κανόνων υδατοσφαίρισης που ενδέχεται να δυσφημίσει το παιχνίδι: 200€ πρόστιμο και ένα (1) έως ένα (1) μέγιστο
πέντε (5) αγώνες αποκλεισμού ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Κόκκινη κάρτα για βιαιοπραγία: 500€ πρόστιμο και δύο (2) έως δέκα (10) αγωνιστικές (μέγιστο όριο) αποκλεισμού ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΟΜΑΔΩΝ Ή ΘΕΑΤΕΣ:

4.1 Σοβαροί τραυματισμοί με μόνιμες βλάβες: 500€ πρόστιμο και έως ένα (1) έτος αποκλεισμός.

4.2 Χρήση οποιουδήποτε σκληρού αντικειμένου, όπως ξύλο, μπουκάλι, παπούτσια κλπ: 500€ πρόστιμο και τρεις (3) έως (6) αγωνιστικές αποκλεισμού.

4.3 Χρήση οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου όπως παντόφλες, μπάλα, κλπ: 500€ πρόστιμο και δύο (2) έως πέντε (5) αγωνιστικές αποκλεισμού.

4.4 Χρήση οποιουδήποτε είδους βίας (συμπεριλαμβανομένης της ρίψης διαιτητών ή άλλων  στο νερό ή τράβηγμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους): 200€ πρόστιμο και μία (1)
αγώνα έως τρεις (3) αγωνιστικές αποκλεισμού.

4.5 Επιθετικότητα ή κακή συμπεριφορά (όπως όπως πιτσίλισμα νερού, κραυγές και βρισιές,
απειλές, κλπ): 200€ πρόστιμο και μία (1) με (2) δύο αγωνιστικές αποκλεισμού.

4.6 Θρασύτητα, χαμηλές χειρονομίες και παρατηρήσεις, κλπ: 200€ πρόστιμο και μία (1) με (2) δύο αγωνιστικές αποκλεισμού.

ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Ή ΜΕΛΗ ΤΗΣ LEN:

6.1 Σοβαροί τραυματισμοί με μόνιμες βλάβες: 500€ πρόστιμο και αόριστο διάστημα αποκλεισμού.

6.2 Χρήση οποιουδήποτε σκληρού αντικειμένου, όπως ξύλο, μπουκάλι, παπούτσια κλπ: 500€ πρόστιμο και δύο (1) έως (3) χρόνια αποκλεισμού.

6.3 Χρήση οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου όπως παντόφλες, μπάλα, κλπ: 500€ πρόστιμο και τέσσερις (4) μήνες έως δύο (2) χρόνια αποκλεισμού.

6.4 Χρήση οποιουδήποτε είδους βίας (συμπεριλαμβανομένης της ρίψης διαιτητών ή άλλων στο νερό ή τράβηγμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους): 500€ πρόστιμο και έξι (6) μήνες έως έναν (1) χρόνο αποκλεισμού.

6.5 Επιθετικότητα ή κακή συμπεριφορά (όπως όπως πιτσίλισμα νερού, κραυγές και βρισιές, απειλές, κλπ): 500€ πρόστιμο και τρεις (3) αγωνιστικές έως έναν (1) χρόνο αποκλεισμού.

4.6 Θρασύτητα, χαμηλές χειρονομίες και παρατηρήσεις, κλπ: 200€ πρόστιμο και έως (2) δύο αγωνιστικές αποκλεισμού.


Στο ελληνικό πρωτάθλημα που έρχεται, θα είναι πολύ πιο σημαντικό να διεξάγονται ομαλά οι αγώνες, να λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα στα κολυμβητήρια, να μπει επιτέλους live score σε όλους τους αγώνες, να μη βλέπουμε πεταμένες παντόφλες, μπουρνούζια, γυαλάκια και οτιδήποτε άλλο πλησίον του αγωνιστικού χώρου (σ.σ Ευθύνη των αθλητών…), καθώς και να εφαρμοστεί επιτέλους το άρθρο 8.4.7 καθώς και το 10.5.3 που αφορούν και τους συναδέλφους δημοσιογράφους. Εδώ και δέκα χρόνια, που εμείς ασχολούμαστε με αυτό, κανένας, μα κανένας δεν φροντίζει για να υπάρχει ασύρματο ίντερνετ στα κολυμβητήρια, καθώς και χώρος για τους δημοσιογράφους.

Το γεγονός ότι μόνο το #Aquafeed24 υπάρχει και πηγαίνει στις πισίνες δεν αποτελεί δικαιολογία, ούτε επίσης ότι εμείς κουβαλάμε καρέκλες και τραπέζια, καθόμαστε στα γόνατα για να δουλέψουμε και χρησιμοποιούμε το δικό μας ίντερνετ. Αυτό φυσικά, δεν είναι ευθύνη της ΚΟΕ, αλλά των συλλόγων. Μετά μην απορείτε γιατί δεν πατάει κανείς το πόδι του και έρχονται όλοι στις φιέστες. Το ότι εμείς δουλεύουμε υπό οποιαδήποτε συνθήκη δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Άλλωστε, είμαστε οι μοναδικοί που όταν πηγαίνουμε στα παιχνίδια όντως δουλεύουμε και δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Τέλος, για να είμαστε δίκαιοι, είναι εξαιρετικό και απόλυτα σωστό το μέτρο της ΚΟΕ για πιο αυστηρό πλαίσιο σε περίπτωση μη προσέλευσης ομάδων σε αγώνες, καθώς τα φαινόμενα αυτά αλλοιώνουν τα πρωταθλήματα, ενώ το γεγονός ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας θα χρησιμοποιούνται τα κριτήρια της LEN και όχι της World Aquatics θα μας γλιτώσουν από… περίεργες καταστάσεις που κάθε χρόνο βιώνει ο χώρος και τον πληγώνουν ανεπανόρθωτα. Σε αυτά, βγάζουμε το καπέλο.

Συνοψίζοντας, επειδή υπάρχουν ανοιχτά αυτιά που πραγματικά νοιάζονται για το σπορ και το έχουν αποδείξει εμπράκτως και ποικιλοτρόπως, είμαστε βέβαιοι ότι το συγκεκριμένο μέτρο με τα χρηματικά πρόστιμα θα διαφοροποιηθεί ή θα τεθεί σε παύση μια για πάντα, με στόχο να ξεκινήσει με χαμόγελο και υγεία η νέα αγωνιστική περίοδος για όλους. Εμείς θα είμαστε εκεί, λογικά, αλλά μπορεί και όχι για πολύ.