Η αγωνιστική σεζόν του 2021 για τις Εθνικές ομάδες υδατοσφαίρισης, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο! Ένα ακόμα Ασημένιο μετάλλιο… αυτή τη φορά από τις Νέες Γυναίκες της Αλεξίας Καμμένου και της Ευτυχίας Καραγιάννη, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 που διεξαγόταν στην Νετάνια του Ισραήλ, προστέθηκε στην “συλλογή” του ελληνικού πόλο, προσφέροντας συγκίνηση και υπερηφάνεια σε όλη την Ελλάδα.
Η… επικεφαλής αυτής της επιτυχίας (και όχι μόνο), Αλεξία Καμμένου, απέδειξε πως με την Ευτυχία Καραγιάννη στο πλευρό της μπορούν να πετύχουν σπουδαίες διακρίσεις ως ομοσπονδιακοί τεχνικοί, με την πορεία τους φέτος στις ηλικιακές Εθνικές ομάδες των κοριτσιών να κρίνεται παραπάνω από επιτυχημένη! Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι προηγήθηκε η συμμετοχή της Εθνικής Κορασίδων στον μικρό τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κατακτώντας την 4η θέση και το Αργυρό μετάλλιο της Εθνικής Νεανίδων επίσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στο Σίμπενικ.
Σε μια μοναδική και ιδιαίτερη συνέντευξη, η Αλεξία Καμμένου, μίλησε αποκλειστικά στο Aquafeed24 για τα συναισθήματα αυτής της τεράστιας επιτυχίας, την πορεία της ομάδας από την προετοιμασία μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, την δύσκολη διαδικασία σύνθεσης της εκλεκτής 15άδας, την ιδιαίτερη σημασία που φέρει η συνεργασία της με την Ευτυχία Καραγιάννη και την Εύη Μωραϊτίδου και τέλος για την σωστή διαχείριση της ψυχολογίας των παικτριών.
Ένα ακόμη Ασημένιο μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση, έπειτα από αυτό της Εθνικής Νεανίδων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αυτή τη φορά όμως αγγίξατε την κορυφή του κόσμου. Πως αισθάνεστε για αυτή την διάκριση; Ποια είναι τα γενικότερα συναισθήματα της ομάδας και έπειτα τα δικά σας, ως ομοσπονδιακή τεχνικός;
«Η αλήθεια είναι ότι από τον Ιούνιο που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια φτάσαμε σε 3 τελικούς, έναν μικρό και δύο μεγάλους. Με τις Κορασίδες κατακτήσαμε την 4η θέση και με τις Νεάνιδες την 2η στα αντίστοιχα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Με αυτό το ασημένιο μετάλλιο που φέραμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τις Νέες Γυναίκες (την αμέσως σημαντικότερη κατηγορία μετά τις Γυναίκες), μπορούμε να “δούμε το μέλλον” της ελληνικής υδατοσφαίρισης και ειδικότερα των Εθνικών ομάδων. Οι κοπέλες έχουν φτάσει σε μια ηλικία όπου έχουν δείξει αρκετά στοιχεία για το που μπορούν να φτάσουν και είναι πρωταγωνίστριες και στις ομάδες τους, όπως πρέπει να είναι και στην Εθνική ομάδα πρωταγωνίστριες. Σίγουρα υπάρχει ικανοποίηση γι’ αυτό που είδαμε, δεν κρύβω ότι υπάρχει πικρία που χάθηκε ο τελικός… Κάναμε το κακό μας παιχνίδι στον τελικό, ωστόσο αυτά συμβαίνουν στον αθλητισμό», ανέφερε η έμπειρη τεχνικός και πρόσθεσε: «Η Ισπανία είναι μια ομάδα με ειδική βαρύτητα, το είχαμε αναφέρει εξαρχής. Τα κορίτσια της Ισπανίας έχουν δει την Εθνική τους ομάδα να κερδίζει, μία από αυτές ήταν και Αργυρή Ολυμπιονίκης στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και πολλές είχαν συμμετάσχει και στην προετοιμασία της Εθνικής Γυναικών. Στην διαχείριση τέτοιου είδους παιχνιδιών σίγουρα μετράει η πείρα, χωρίς να εννοώ ότι όλο αυτό αποτελεί δικαιολογία. Όσο κι αν στεναχωρηθήκαμε πρέπει να το αφήσουμε πίσω όλο αυτό, να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά καταφέραμε, με πραγματικές υπερδυνάμεις να βρίσκονται εκτός τελικού και εκτός 4άδας και τα παιδιά αυτά να δουλέψουνε σκληρά στους συλλόγους τους αλλά και στις Εθνικές ομάδες. Ορισμένα κορίτσια ολοκλήρωσαν την συμμετοχή τους στις νεαρές Εθνικές ομάδες και καλούνται να προσπαθήσουν από εδώ και πέρα μόνο για την Εθνική Γυναικών, ενώ κάποια άλλα έχουν ακόμα μερικά χρόνια μπροστά τους… Μην ξεχνάμε ότι στην 15άδα αυτή είχαμε και κοπέλες από το Σίμπενικ. Τέλος, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τόσο οι μεγαλύτερες κοπέλες που πρωταγωνίστησαν όσο και οι μικρότερες από το Σίμπενικ, μπορούν να πλαισιώσουν την Εθνική ομάδα Γυναικών ή ακόμα και να την συγκροτήσουν στην πλειοψηφία της, με στόχο μία ακόμα διάκριση και στο Παρίσι 2024 αλλά και στο Λος Άντζελες»!
Πόσο δύσκολο ήταν να διαμορφωθεί η τελική 15άδα αυτού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος; Σίγουρα δεν υπάρχουν μόνο 15 “ταλέντα” σε αυτήν την ηλικία και αυτή την στιγμή στην Ελλάδα… Κάποιες παίκτριες θα αποκλείστηκαν από την σύνθεση. Πόσο δύσκολο ήταν να διαλέξετε αυτές τις 15 “εκλεκτές”;
«Δεν σας κρύβω ότι αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή όλης της προετοιμασίας… το να πρέπει να επιλέξουμε δηλαδή κάποια παιδιά. Ειδικά σε αυτή την ηλικία και σε αυτήν την ομάδα, πραγματικά ήταν ότι πιο δύσκολο κληθήκαμε να κάνουμε και η κα Καραγιάννη και εγώ. Με πόνο ψυχής και πολύ προβληματισμό κάναμε την επιλογή αυτή, ωστόσο σίγουρα οι προπονητές έχουμε ο καθένας τα δικά μας κριτήρια που δεν είναι εύκολο να “ερμηνευθούν” από όλους. Σίγουρα υπάρχουν και τεχνικά στοιχεία που δεν είναι αυτονόητα και φανερά για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι, υπήρχαν πραγματικά πάρα πολλές κοπέλες ισάξιες με τις κοπέλες που ήταν στην αποστολή και τόνισα και στις ίδιες πως δεν πρέπει να απογοητευθούν ή να το βάλουν κάτω. Έχουν πολλά χρόνια ακόμα μπροστά τους και πιστεύω πολύ σε αυτές! Όπως και να έχει, ένας προπονητής δεν μπορεί όλο αυτό να το σκεφτεί παραπάνω από ένα σημείο και μετά, καθώς η επιλογή σε ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικά και αυτό κάναμε τελικώς… έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, συζήτηση και πολλή μελέτη με την Ευτυχία», δήλωσε η Αλεξία Καμμένου.
Πόσο σημαντικό είναι για εσάς η δομή αυτού του προπονητικού επιτελείου και της αποστολής γενικότερα; Δηλαδή πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει η συνεργασία σας με την κα Καραγιάννη και την κα Μωραϊτίδου σε μια ενδεχόμενη διάκριση ή ένα μετάλλιο; Και η παρουσία της κας Κοζομπόλη σε αυτή την διοργάνωση, με διαφορετική ιδιότητα, σίγουρα φέρει κάποια ιδιαίτερη σημασία.
«Η αλήθεια είναι ότι όσοι με γνωρίζουν ξέρουν με ποιον τρόπο μπορώ να καταφέρω κάποια πράγματα… Δεν μ’ αρέσει να είμαι “μόνη” μου και είναι μεγάλη ευλογία για μένα να έχω δίπλα μου συνεργάτες, όπως την Ευτυχία Καραγιάννη, την Εύη Μωραϊτίδου και την Βούλα Κοζομπόλη που ήταν δίπλα μας και μας συμπαραστάθηκε πολύ αυτές τις μέρες στην Νετάνια. Επίσης είμαι τυχερή και ευγνώμων και για τον επί σειρά ετών συνεργάτη μου και φυσιοθεραπευτή μας, τον Σταμάτη Φώτογλου. Για μένα λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει σύμπνοια και αγάπη. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξαμε συναθλήτριες μεταξύ μας και μάλιστα η Εύη Μωραϊτίδου ολοκλήρωσε την καριέρα της, ως αθλήτριά μου την τελευταία της σεζόν. Είναι άνθρωποι που εκτιμώ, που αγαπώ και γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας… Μπορεί να δεχτεί, να ερμηνεύσει και να ανεχτεί η μία την άλλη. Άρα έχοντας αυτούς τους ανθρώπους δίπλα μου ήταν πραγματικά υπέροχα, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στον πνευματικό-ηθικό. Έχουμε περάσει τόσα πολλά μαζί που σε αυτή την όμορφη διαδικασία γίναμε πραγματικά ένα», ανέφερε συγκινημένη η πολύπειρη ομοσπονδιακή τεχνικός.
Τι είναι αυτό που λέγατε στα κορίτσια πριν από κάθε κρίσιμο αγώνα; Σε τι δίνατε έμφαση ώστε να ανέβει η ψυχολογία και το ηθικό της ομάδας, όχι μόνο πριν τον τελικό, αλλά και στον ημιτελικό ή ακόμα και στην πρεμιέρα αυτού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος;
«Έλεγα αυτό που λέω πάντα στις αθλήτριές μου. Δεν τους λέω ποτέ ψέματα. Δεν είναι μια προπονήτρια που θα τους πω ότι μπορούν να καταφέρουν κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που πραγματικά μπορούν. Αλλά έχω τεράστια πίστη σε αυτές, σε όλες μου τις αθλήτριες και αυτό ακριβώς του λέω και τους τονίζω… πόσο πιστεύω σε εκείνες και ότι ξέρω τι πραγματικά μπορούν να κάνουν! Ο αθλητής έχει φοβερή αντίληψη. Ξέρει πολύ καλά αν αυτό που του λέει ο προπονητής του είναι ρεαλιστικό και εφικτό. Και όπως πολύ καλά μου είχε πει ο επί σειρά ετών προπονητής μου στην Εθνική ομάδα, Νίκος Αναγνωστόπουλος, την ψυχολογία δεν την φτιάχνεις από την μια μέρα στην άλλη… Δεν μπορείς να μιλάς άσχημα στα παιδιά όλο τον χρόνο και την ημέρα του αγώνα να προσπαθείς να τους υψώσεις το ηθικό, μιλώντας τους όμορφα… Τα παιδιά πρέπει να έχουν πίστη σε σένα, να ξέρουν ότι τα αγαπάς, ότι τα εκτιμάς, ότι οι δυνατότητές τους είναι αυτές που μαζί έχετε χτίσει και να έχουν κάνει καλή προπόνηση, γιατί σε αυτό θα θεμελιωθεί η κάθε επιτυχία και ο προπονητής θα βασιστεί στην σωματική και πνευματική προετοιμασία που έχει κάνει στα παιδιά του», είπε κλείνοντας η Αλεξία Καμμένου.
Συνέντευξη στην: Δέσποινα Μπαλαχτάρη – despoina.mp@aquafeed24.com