Ο Αλέξανδρος Γούνας γράφει για πρώτη φορά στο Aquafeed24.com!
Ο περιφερειακός της Εθνικής ομάδας και της Σαβόνα μπλογκάρει για όσα έχει ζήσει έως σήμερα στη Serie A1 και συγκρίνει τις διαφορές με το ελληνικό πρωτάθλημα.
Διαβάστε το πρώτο άρθρο του Αλέξανδρου Γούνα στο Aquafeed24
Το ελληνικό και το ιταλικό πόλο έχουν λίγες, αλλά ιδιαίτερης σημασίας διαφορές. Ξεκινώντας από το αγωνιστικό κομμάτι, πρέπει να τονίσουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων της Ιταλίας είναι πολύ μεγάλος σε σύγκριση με τις ελληνικές, με αποτέλεσμα το ιταλικό πρωτάθλημα να έχει πολλές εκπλήξεις, πέρα από την κατάταξη των 2-3 πρώτων ομάδων.
Όλοι σχεδόν οι αγώνες είναι ντέρμπι, κάτι που στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το ιταλικό πρωτάθλημα θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο. Μια ακόμη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στην Ιταλία, όλες οι ομάδες προπονούνται με επαγγελματικά standards, που σημαίνει διπλές προπονήσεις την ημέρα, καθώς επίσης δικαιούνται έως 4 ξένους παίκτες και μέχρι και η τελευταία ομάδα διαθέτει 3.
Ο τρόπος παιχνιδιού στην Ιταλία είναι πιο physical. Οι περισσότερες ομάδες παίζουν press και γυρνάνε σε ζώνη μόνο στο τελείωμα ή όποτε κρίνεται αυτό αναγκαίο, σε αντίθεση με τον ελληνικό τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος βασίζεται στη ζώνη και την τακτική. Όσον αφορά την προσωπική πρωτοβουλία των παικτών, θεωρώ πως είναι απαραίτητη λόγω του έντονου press. Οι κινήσεις είναι απαραίτητες για να μπορέσεις να συμμετάσχεις στο παιχνίδι. Επίσης, λόγω του έντονου press υπάρχουν πολύ ανοιχτοί χώροι που είναι αναγκαίο να καλυφθούν με έντονη και διαρκή κίνηση.
Τέλος, σε επίπεδο προώθησης του αθλήματος παρατηρώ τεράστια διαφορά στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Όλα τα παιχνίδια του ιταλικού πρωταθλήματος καλύπτονται από Live Streaming σε διαδικτυακά κανάλια γεγονός που δεν ισχύει στην Ελλάδα. Από αυτό και μόνο φαίνεται η διαφορετική προσέγγιση που έχουν οι δύο χώρες απέναντι στο άθλημα. Ακόμη, σε όλα τα παιχνίδια υπάρχει παρουσίαση των ομάδων έξω από το νερό, όπως στα διεθνή παιχνίδια.
Επίσης, στην έδρα της Σπορτ Μάνατζμεντ, εκτός από φώτα Led για τα 2μ και 5μ και τη γραμμή του τέρματος, κλείνουν τα φώτα και φωνάζουν ένα-ένα τα ονόματα για να εισέλθουν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που κάνει το παιχνίδι ξεχωριστό, αλλά και ενδιαφέρον για τον θεατή. Σε συνέχεια, στην Προ Ρέκο είναι ωραία να αγωνίζεσαι διότι πριν το παιχνίδι υπάρχει χώρος για αυτόγραφα σε παιδάκια (Photo 1). Κατά τη διάρκεια των αγώνων υπάρχουν cheerleader (photo 2), αλλά και μασκότ (Photo 3) που κάνει το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό.
Αλέξανδρος Γούνας