Η ελληνική κολύμβηση ανθίζει, οι αθλητές/τριες του μέλλοντος πρωταγωνιστούν ήδη στην κεντρική σκηνή και η επόμενη μέρα υπόσχεται λαμπρή.
Το διεθνές μίτινγκ «Ακρόπολις 2024» ολοκληρώθηκε στην κεντρική πισίνα του ΟΑΚΑ με αρκετές εντυπωσιακές κούρσες στο νερό, ρεκόρ, προκρίσεις και επιμέρους στιγμές.
Η 18χρονη Άρτεμις Βασιλάκη του Τρίτωνα Ηρακλείου είχε κατά τι προειδοποιήσει. Μετά την πρωτιά στα 1500μ ελεύθερο, είχε και εκείνη στα 800μ με χρόνο 8:38.46 καταρρίπτοντας το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ Νεανίδων από το Δεκέμβρη του 2023. Νταμπλ και στους άνδρες από το Δημήτρη Μάρκο του ΑΝΟΑ μετά το χρυσό μετάλλιο στα 1500μ.
Ο στόχος επετεύχθη για τη Μαρίλεια Δρασίδου, αθλήτρια του Παλαιού Φαλήρου, από τα προκριματικά των 50μ πρόσθιο. Το 31.30 της έδωσε το εισιτήριο για το ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου (16-23/6) μιας και κολύμπησε κάτω από το 31.33 που είναι το όριο. Στον τελικό τα κατάφερε και η Χαρά Αγγελάκη. Η κολυμβήτρια του Ωκεανού τερμάτισε την απόσταση των 50μ πρόσθιο σε 31.27, πήρε το ασημένιο μετάλλιο και κυρίως έκλεισε θέση για Βελιγράδι. Ρεκόρ αγώνων από τη νικήτρια του εν λόγω αγωνίσματος (Ιμόγκεν Κλαρκ από τη Μεγάλη Βρετανία) με 30.39.
«Δεν το κρύβω πως είχα άγχος να πετύχω το στόχο μου, έχω δουλέψει πάρα πολύ, ήξερα πως μπορώ να τα καταφέρω και είμαι πολύ ευτυχισμένη που τα κατάφερα», τόνισε η Αγγελάκη στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ μετά την επίτευξη του στόχου.
Οι αστείρευτες δυνάμεις του Δημήτρη Μάρκου δεν τον εγκατέλειψαν ούτε στο «Ακρόπολις 2024». Λίγα λεπτά μετά την επίπονη κούρσα στα 1500μ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα 200μ ελεύθερο καθώς ο πρωταθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης, ήταν γρηγορότερος (1:48.49) από τον Ισπανό Κάστρο που έκανε 1:48.64.
«Η υπομονή, η επιμονή, η προσπάθεια μέχρι το τελευταίο μέτρο, η διεκδίκηση της πρώτης θέσης σε κάθε κούρσα όποτε και να γίνεται, είναι κάτι που χτίζεται. Κρύβει πολύ δουλειά και προσπάθεια από πίσω, τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Είμαι χαρούμενος που τα κατάφερα. Όλη μου η προσπάθεια τη φετινή περίοδο έχει στόχο και τελικό προορισμό το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ήταν τα λόγια του Έλληνα πρωταθλητή που ολοκλήρωσε την παρουσία του στο διεθνές μίτινγκ με τρία χρυσά μετάλλια στο στήθος.
Οι χρόνοι της το επιβεβαιώνουν, τη γεμίζουν με αυτοπεποίθηση και πίστη για να «φωλιάσει» η ιδέα στο μυαλό της. «Ο μεγάλος μου στόχος είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, νιώθω πως έφτασε επιτέλους η ώρα να κατακτήσω ένα μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή μου». Τάδε έφη η Νόρα Δράκου. Κούρσα υψηλού επιπέδου αυτή των 50μ ύπτιο με την Καναδή Κάιλι Μας να κερδίζει με ρεκόρ αγώνων (27.55) και την αθλήτρια του Παναθηναϊκού να ακολουθεί με 28.18. Τρίτη η Ιταλίδα Σάρα Κούρτις με 28.22 και τέταρτη η σπουδαία Ολλανδή Κίρα Τουσέν με 28.23. Στο νήμα κρίθηκε το βάθρο.
Χωρίς την πίεση της εξασφάλισης ενός εισιτηρίου (τα όρια έχουν καμφθεί προ πολλού), ο χάλκινος στον κόσμο Απόστολος Χρήστου στα 100μ ύπτιο στη Ντόχα το Φλεβάρη και πρωταθλητής Ευρώπης, κέρδισε στα 50μ στο «Ακρόπολις 2024» και ευελπιστεί: «Όταν επιστρέψω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να νιώθω και να αισθάνομαι πως έκανα το καλύτερο που μπορούσα». Άγγιξε το εισιτήριο για Βελιγράδι με εντυπωσιακή επίδοση ο Γιώργος Σπανουδάκης του ΑΟΠΦ με 25.43.
Αστραπή ήταν η Άννα Ντουντουνάκη και στα 100μ πεταλούδας (58.27) με τη Γεωργία Δαμασιώτη του Ωκεανού να την ακολουθεί (58.76) και την Ισπανίδα Πάουλα Σάντσεζ να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στους άνδρες, ο Ιταλός Τόμας Τσεκόν έκανε ρεκόρ αγώνων και πήρε την πρωτιά με 52.30 ενώ δεύτερος ήταν ο Κωνσταντίνος Στάμου του ΑΟΠ Φαλήρου με το πολύ ικανοποιητικό 52.87. Χρυσός ο «αγχωμένος μέσα στο νερό» Βαζαίος στα 200μ μικτή ατομική με 2:02.14, η Ισπανίδα Καράσκο κέρδισε στις γυναίκες με ρεκόρ αγώνων (2:12.38).
Πρώτος αλλά όχι και τόσο ευχαριστημένος ο Κριστιάν Γκολομέβ, που έφυγε ήδη για προετοιμασία δύο εβδομάδων στην Τουρκία, με το 22.20 στα 50μ. ελεύθερο, μιας και επεδίωκε να πάει κάτω από τα 22”. Τον ακολούθησε ο Στέργιος Μάριος Μπίλας του Ολυμπιακού με 22.42 και τρίτος ήταν ο Οδυσσέας Μελαδίνης σε μία εβδομάδα γεμάτη επιτυχίες καθώς στα «Νιόβεια» είχε πιάσει το όριο για το Ευρωπαϊκό.
Στις γυναίκες, η Νεφέλη Μπιλανάκου (ΑΟ Αιγάλεω) με 26.35 βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ παγκορασίδων Α’. Η ίδια είχε 26.51 από το Δεκέμβριο του 2023. Νέο ρεκόρ αγώνων από την Ιταλίδα Σάρα Κέρτις με 24.66 που ήταν και η νικήτρια.
Η αυλαία της τρίτης και τελευταίας μέρας του «Ακρόπολις 2024» έπεσε με πανελλήνια ρεκόρ. Η φοβερή και τρομερή Άρτεμις Βασιλάκη, αυτό το ατόφιο ταλέντο της γαλανόλευκης κολύμβησης, κολύμπησε σε 4:11.47 τα 400μ ελεύθερο και κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών της Ζωής Μοσχάκη που βαστούσε από το μακρινό 2001. Το αρχαιότερο πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών και γυναικών που υπήρχε στη λίστα. Η Βασιλάκη ήταν ακόμα αγέννητη τότε και όπως γνωστοποίησε, μία σύσταση γιατρού ήταν που την έστειλε στην πισίνα το 2013. «Ξεκίνησα το κολύμπι εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχα μικρή. Αν μου έλεγαν πριν χρόνια ότι θα σημειώσω αυτό το χρόνο θα έλεγα πως είναι κάτι το απίστευτο, και όμως τα κατάφερα.» Από το 2018-19, η φανταστική Βασιλάκη πρωταγωνιστεί στα πανελλήνια πρωταθλήματα, βελτιώνει τους χρόνους της και τα πανελλήνια ρεκόρ ενώ αποτελεί ενεργό μέλος των εθνικών μας ομάδων. Και το πιο ενθαρρυντικό είναι πως ακόμα, μάλλον, δεν έχουμε δει τίποτα.
Ένα άλλο παιδί-θαύμα, ο Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας έκανε και πάλι το κομμάτι του. Έτσι όπως άνοιξε τους αγώνες, τοιουτοτρόπως τους έκλεισε. Με πανελλήνιο ρεκόρ στην κούρσα των 200μ πρόσθιο αυτή τη φορά. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού τερμάτισε σε χρόνο 2:12.49 και σημείωσε και πάλι διπλό πανελλήνιο ρεκόρ. Στους Παίδες ήταν δικό του καθώς είχε κάνει 2:14.92 πριν από ένα μήνα και κάτι ενώ στους Εφήβους το είχε ο Σάββατας Θώμογλου από το 2019 με 2:12.51.
Η Κάιλι Μας (στις γυναίκες με 1817 βαθμούς) και ο Τόμας Τσεκόν στους άνδρες (με 1783), από κοντά ο Χρήστου με 1766, αναδείχθηκαν οι καλύτεροι αθλητές του Acropolis Swim Open 2024 που πέρασε πλέον στην ιστορία. Στους προπονητές, καλύτερος ξένος ο Μπεν Τίντλεϊ και Έλληνας, ο Γιώργος Δαμασιώτης.