Κλήρωση Α1 ανδρών – Α1 γυναικών, πόλο: Προβληματισμοί για την απαξίωση του προϊόντος με το «καλημέρα»

Το σύνολο των ανθρώπων της υδατοσφαίρισης, οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά και με συλλογικότητα για να ανέβουμε επίπεδο.

by Aquafeed 24

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης Πέμπτης η κλήρωση των πρωταθλημάτων της Α1 κατηγορίας ανδρών και Α1 κατηγορίας γυναικών, η οποία διεξήχθη στα γραφεία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έτσι έγινε γνωστό το πρόγραμμα των δύο διοργανώσεων, οι οποίες αποτελούν το κορυφαίο προϊόν της ελληνικής υδατοσφαίρισης, όπως θέλουμε να υποστηρίζουμε.

Η απαξίωση των δύο κορυφαίων πρωταθλημάτων συνεχίζεται και θέτουμε δημόσια τους προβληματισμούς μας για την κατάσταση που επικρατεί και αποτελεί κακό οιωνό για το μέλλον, είτε άμεσο, είτε πιο μακρινό. Διαπιστώσαμε εκ του σύνεγγυς και διαδικτυακά ότι οι εκπρόσωποι των συλλόγων ήταν ελάχιστοι καθώς έδωσαν το «παρών» μόλις τρεις προπονητές από το σύνολο των 28 ομάδων (Φάνης Κουντουδιός, Κώστας Βαμβακάρης, Κώστας Πασλής) και παράλληλα ούτε ΕΝΑΣ αθλητής ή αθλήτρια.

Επιχειρούμε να αντιληφθούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Η διαδικασία της κλήρωσης θα έπρεπε να είναι γιορτή, μια συνθήκη ανταλλαγής απόψεων και προβολής του προϊόντος, προβολής των πρωταγωνιστών και δημιουργίας προτύπων. Αντ’ αυτού πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες στα πρακτικά. Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δεκατρία χρόνια που ασχολούμαστε, όπου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.

Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΟΕ, ούτε ότι μεταδόθηκε διαδικτυακά από το ΚΟΕ TV. Οι ομάδες όφειλαν όχι απλώς να στείλουν αντιπρόσωπο, αλλά και να φροντίσουν για την παρουσία του προπονητή του τμήματος και ενός αθλητή ή αθλήτριας, οι οποίοι θα ήταν ντυμένοι με τα ρούχα και τα χρώματα των συλλόγων που εκπροσωπούν ή με ένα επίσημο ένδυμα. Τίποτα δεν θύμιζε κλήρωση των δύο κορυφαίων ελληνικών πρωταθλημάτων, για τα οποία συνεχώς θέλουμε να τονίζουμε ότι είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι διαφορετική.

Ένα ακόμη λυπηρό φαινόμενο, όσον αφορά τα ΜΜΕ που λατρεύουν την υδατοσφαίριση μόνο όταν φέρνει επιτυχίες η Εθνική ομάδα, αποτελεί η παρουσία μόλις ενός ανεξάρτητου δημοσιογράφου, ο οποίος εργάζεται στο #Aquafeed24, καθώς οι υπόλοιποι συνάδελφοι ανήκουν στο δυναμικό της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Εν τούτοις, διερωτόμαστε γιατί να ερχόταν οποιοσδήποτε άλλος δημοσιογράφος από τη στιγμή που δεν υπήρχε παρουσία προπονητών και αθλητών/αθλητριών.

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι υποβαθμίζεται διαρκώς το αγαπημένο μας άθλημα, δεν υπάρχουν κατευθύνσεις γιατί δεν υπάρχει γνώση του αντικειμένου και ευθύνη σε αυτό δεν έχει μόνο μια πλευρά, αλλά το σύνολο των ανθρώπων της υδατοσφαίρισης που δεν αναγνωρίζει τη σημασία στη λεπτομέρεια. Η προχειρότητα έχει γίνει δεύτερη φύση για πολλούς, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της χρονιάς απορούν γιατί είναι άδεια τα κολυμβητήρια ή γιατί δεν ασχολούνται περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μια λογική «δημοσίων υπαλλήλων» που έχει περάσει στο DNA όλων μας και φθείρει εκ των έσω το αγαπημένο μας σπορ.

Έχοντας ξεκάθαρη φιλοσοφία και καθαρή σκέψη, έχουμε υπηρετήσει το σπορ και τον Υγρό Στίβο με πρόθεση να προβάλλουμε τα καλώς κείμενα και να μην επηρεαζόμαστε από την κουλτούρα της γκρίνιας, κάτι το οποίο είχε τονίσει και ο Φελίπε Περόνε στο 4ο AQUAPOD. Παρότι είναι ξεκάθαρος ο στόχος μας και εφαρμόζεται, δεχόμαστε πιέσεις όταν αναφερόμαστε σε συνθήκες που θα έπρεπε ήδη να έχουν αλλάξει. Σημειώνεται, λοιπόν, ότι όσα αναφέρονται στο εν λόγω κείμενο θα θέλαμε να αποτελούν τροφή για σκέψη, εφαλτήριο για αλλαγές και τίποτα παραπάνω. Μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε πολιτισμένα και με ευγένεια, γιατί κατά βάθος, όλοι εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό που είναι η αναβάθμιση του αθλήματος εντός συνόρων.

Οδεύουμε ολοταχώς σε ένα «σιωπηλό» πρωτάθλημα, όπου αθλητές και προπονητές θα παλεύουν για τις ομάδες τους, όσοι χορηγοί έχουν απομείνει θα στηρίζουν τις επενδύσεις τους και η απουσία των ΜΜΕ θα είναι εκ νέου εκκωφαντική, καθώς δεν πρόκειται κανένας άλλος πέρα από το #AQF24 να πηγαίνει για εργασία στα ακατάλληλα στο σύνολό τους κολυμβητήρια, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή συνθήκη για να βγει η δουλειά.

Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα παρακολουθήσουμε έστω ένα μέτριο πρωτάθλημα σε εικόνα και αίγλη. Υπάρχει έντονη φοβία ότι θα γίνουμε εκ νέου μάρτυρες άψυχων κολυμβητηρίων, χωρίς μουσική, κατάλληλα φώτα, στα οποία θα επικρατεί σιωπή, παρά τις συγκινητικές προσπάθειες των πρωταγωνιστών μες το νερό. Ένα πρωτάθλημα χωρίς καμία παράμετρο για τους αγωνιστικούς χώρους, ώστε να θυμίζουν event (και με ευθύνη των ομάδων που δεν φροντίζουν για το προϊόν τους), αγώνες ο ένας πάνω στον άλλον σε ωράρια, με αθλητές να κάθονται στα πλακάκια, με άλλες ομάδες να πέφτουν για ζέσταμα από πίσω εν ώρα επίσημου αγώνα, χωρίς επαρκή μικροφωνική εγκατάσταση, πράγματα τα οποία έχουμε καυτηριάσει στο παρελθόν και έκτοτε δεχόμαστε πιέσεις (και επιθέσεις) επειδή έχουμε φωνή και σεβόμαστε το άθλημα, δίνοντας βήμα στα ζωτικά του μέλη.

Κάνουμε πρόταση να μπει φρέσκος αέρας στο άθλημα, διότι οδεύει προς την ολοκληρωτική απαξίωση και δεν θα σωθεί η κατάσταση μόνον επειδή υπάρχουν ενδιαφέροντα παιχνίδια, ορισμένες φορές. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ότι στα δύο επερχόμενα πρωταθλήματα, θα συμμετάσχουν ομάδες που ακόμη χρωστούν από πέρυσι και αθλητές/προπονητές που τους οφείλουν δεδουλευμένα. Σημειώθηκε στα πρακτικά η αδρανοποίηση εκ μέρους όλων για αυτό το θέμα, ως εκ τούτου κανείς δεν φρόντισε να λυθεί.

Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει να ανοίξουμε τους οριζόντες μας και να μιλήσουμε ανοιχτά για τις παθογένειες. Να αφήσουμε πίσω μας τις παλαιές αντιλήψεις, που δεν βλέπουν το πρόσφορο έδαφος της εξωστρέφειας, γιατί δεν έχουν τη γνώση και δεν επιθυμούν επαγγελματίες των αντίστοιχων αντικειμένων στον χώρο. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσα δεν κάνουν οι άλλοι και κυρίως να δημιουργούμε πρότυπα για τα παιδιά που μπαίνουν στο άθλημα και χρειάζονται ερεθίσματα. Τα πρότυπα υπάρχουν, απλώς αρκετοί δεν τα αφήνουν να ανθίσουν γιατί φοβούνται ή δεν αναγνωρίζουν τη σημασία να δημιουργηθούν γιατί επαναπαύονται στο προσωπικό τους όφελος ή μη. Η έννοια της συλλογικότητας, ούτως ή άλλως, απουσιάζει.

Προτείνουμε επίσης να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, όσον αφορά την τήρηση της προκύρηξης των πρωταθλημάτων και να μην ξεκινούν οι αναμετρήσεις, εφόσον δεν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις που έχει σχεδιάσει η Ομοσπονδία. Κρατώντας το χέρι στην καρδιά και με πολλή αγάπη για το άθλημα μας, το οποίο υπηρετούμε όλοι με αυταπάρνηση και πάθος, καλούμε δημόσια την Ομοσπονδία, τους συλλόγους, τους παράγοντες αυτών, τους αθλητές, τους προπονητές, τους διαιτητές και τους δημοσιογράφους, να μπει ένα οριστικό τέλος στη λογική του «Γίνεται, απλώς για να γίνει και να τελειώνουμε να πάμε σπίτια μας» και να δουλέψουμε άπαντες προς τη βελτίωση του προϊόντος. Ο αφορισμός δεν μας βοηθάει, γίνονται προσπάθειες, υπάρχουν εξαιρέσεις και άνθρωποι που κοιτάζουν το κοινό καλό, όμως πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Πρέπει να υπάρξει όραμα, σαφής στόχος, να τοποθετηθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για το σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται με το άθλημα και όχι για λίγους. Εκπροσωπούμε την ελληνική υδατοσφαίριση, μια από τις κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο και πρέπει να την τιμούμε με τη συμπεριφορά μας και να τη σεβόμαστε σε κάθε μήκος και πλάτος της παρουσίας μας.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να προσάψει στο Μέσο μας ότι επιχειρεί κάποιου είδους αποδόμηση, καλούμε το σύνολο των ανθρώπων του αθλήματος να δουν πώς και με ποιες προϋποθέσεις διεξήχθη η κλήρωση της Volley League στη Λίμνη της Βουλιαγμένης λίγες ημέρες πριν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA