Πληγωμένος Αλεξαντρέσκου: Πρόωρη απόσυρση απ’ τη διαιτησία αν και… “δεν νιώθω καμία ενοχή”

Τέλος στη μακρόχρονη καριέρα του γεμάτη διακρίσεις αποφάσισε να βάλει ο Ρουμάνος διαιτητής Άντριαν Αλεξαντρέσκου μετά από ό,τι συνέβη στον προημιτελικό του ολυμπιακού τουρνουά στο Παρίσι μεταξύ Ουγγαρίας και Ιταλίας.

by Μάνος Φυρογένης

Σίγουρα δεν ήταν το φινάλε που ονειρευόταν. Με πολλαπλούς τελικούς σπουδαίων διοργανώσεων στο παλμαρέ του (του λείπει ένα παιχνίδι που κρίνει το χρυσό σε ολυμπιακό τουρνουά ανδρών) και αισθανόμενος αδικία για τη μεταχείριση που είχε μετά το σάλο που προκλήθηκε στον προημιτελικό της Ουγγαρίας με την Ιταλία στο Παρίσι, ο Άντριαν Αλεξαντρέσκου αποφάσισε να βάλει τέλος στην διαιτητική του καριέρα στο διεθνές στερέωμα.

Οι – μέχρι τον πολυσυζητημένο προημιτελικό και τη φάση του Κοντέμι που αξιολογήθηκε ως βιαιοπραγία – βαθμολογίες του στα υπόλοιπα παιχνίδια των 33ων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (είχε οριστεί σε οκτώ μέχρι τότε) τον καθιστούσαν έναν από τους επικρατέστερους για να σφυρίξουν στους τελικούς.

Η αδικία ωστόσο πήρε έκταση αφού επηρέασε καταφανέστατα το τελικό αποτέλεσμα, οι Ιταλοί δεν το… χώνεψαν αλλά προχώρησαν σε επίσημα υπομνήματα και έτσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία πήρε την απόφαση να τιμωρήσει τους δύο «άρχοντες» του αγώνα, Μίσκοβιτς και Αλεξαντρέσκου, με αποκλεισμό από τη συνέχεια του τουρνουά, έστω και σιωπηρά. Εξέλιξη που δεν πήρε με καλό μάτι ο Ρουμάνος.

«Πού ήταν το λάθος μου; Δεν με έβαλαν σε αναστολή. Όλοι ζούσαν με αυτήν την εντύπωση λόγω της έλλειψης επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Δεν είχα κανέναν τρόπο να επηρεάσω την απόφαση του συναδέλφου μου. Δεν αισθάνομαι καμία ενοχή για αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια του αγώνα και την ανάλυση VAR. Ακολούθησα ακριβώς το καθιερωμένο πρωτόκολλο για τέτοιες καταστάσεις. Ζήτησα περαιτέρω εξηγήσεις από τους υπεύθυνους της World Aquatics και μου είπαν ότι δεν μου ανατέθηκε άλλος αγώνας για να προστατεύσω τον εαυτό μου. Τι προστασία, γιατί να προστατευτώ; Έκανα πολύ καλά ματς μέχρι τότε και νιώθω ότι τα παιχνίδια έγιναν για να μην προλάβω τον τελικό.

Είμαι πολύ περήφανος για όλα όσα έχω πετύχει σε αυτή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήμουν σε πολύ καλή φόρμα και το αναγνώρισαν όλοι όσοι έχουν σημασία, προπονητές, παίκτες, συνάδελφοι διαιτητές. Είμαι βέβαιος ότι στην επίσημη κατάταξη που έδωσαν οι εκπρόσωποι του World Aquatics ήμουν στους 3 πρώτους. Αυτό που ισχύει και ζητώ συγγνώμη είναι η φράση που χρησιμοποιήθηκε, ‘μην σταματάς το παιχνίδι για κάθε βλακεία (shit είπε στα αγγλικά)’, που ακούστηκε ζωντανά. Ήταν σε μια εποχή που έπρεπε να διακοπεί η δημόσια επικοινωνία στα ακουστικά και μεταξύ μας ακόμα επιτρέπουμε τέτοιες εκφράσεις. Επιθυμία μου ήταν το παιχνίδι να γίνει πιο δυναμικό», είπε ο Αλεξαντρέσκου.

Το όλο θέμα άφησε μία πικρή γεύση στον Ρουμάνο ρέφερι που αποφάσισε να… κρεμάσει τη σφυρίχτρα του παρότι θα μπορούσε να διαιτητεύει για έξι ακόμα χρόνια, με την παρουσία του σε έναν τελικό ολυμπιακού τουρνουά ανδρών να παραμένει “όνειρο ανεκπλήρωτο” όπως είπε.

“Έχω μια απορία. Με σταμάτησαν από το να διευθύνω αγώνες, αλλά γιατί ο παρατηρητής στον αγώνα μας δεν έκανε προτάσεις αν έβλεπε ότι η απόφαση δεν ήταν σωστή; Μπορούσε να το κάνει τακτικά. Διαιτήτευα στην αντίθετη πλευρά, ο συνάδελφός μου πήρε την απόφαση μετά την αναθεώρηση της φάσης στο VAR, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δεν μου επιτρεπόταν να πάω στην άλλη πλευρά, εκτός αν με καλούσαν. Δεν είναι ότι δεν αναλαμβάνω την ευθύνη μου όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι η δεύτερη φορά που αδικούμαι σε Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι πάρα πολύ για μένα, σε βαθμό που πήρα την απόφαση να αποσυρθώ ως διεθνής διαιτητής. Αλλά για να πω την αλήθεια φαίνεται ότι πλέον στην Παγκόσμια Ομοσπονδία δίνεται προτεραιότητα σε άλλες αρχές εκτός της δικαιοσύνης, της ακεραιότητας, της ειλικρίνειας και του ευγενούς παιχνιδιού”, σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές.

“Είχα μια όμορφη καριέρα, χτισμένη μέσα από πολλή δουλειά, χωρίς να με σπρώχνουν από πίσω. Δεν θέλω να μείνει η εικόνα που μερικοί επιθυμούν να προάγουν και θα παλέψω για να αποκαλύψω την πραγματικότητα. Θα πολεμήσω εναντίον τους μέχρι το τέλος, όσο καιρό κι αν χρειαστεί για να διαλευκάνω τα ψέματα, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστώ την τιμή και την ακεραιότητά μου και να φέρω στο φως την αλήθεια”, πρόσθεσε ο Ρουμάνος ρέφερι που αναμφίβολα αισθάνεται ριγμένος.

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πως του είχε ζητηθεί να βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες στην Κροατία για τον αγώνα προς τιμήν του Ρούντιτς – που συμμετείχαν και τα αδέρφια Αφρουδάκη στην ομάδα επίλεκτων.

“Είχα την τιμή να κληθώ σε έναν τέτοιο αγώνα και αποτελεί ένδειξη εκτίμησης για μένα. Ζήτησα συγγνώμη που δεν μπόρεσα να τιμήσω την πρόσκληση, αλλά αυτό που μου συνέβη στο Παρίσι μου άφησε μια πολύ πικρή γεύση. Η διαιτησία είναι ένα κλειστό κεφάλαιο. Η απουσία μου από τελικό Ολυμπιακών αγώνων στους άνδρες (σφύριξε το 2016 στο Ρίο τις γυναίκες)  παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο όμως με θλίβει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι κανείς στην Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν παρουσίασε επίσημα την πραγματικότητα και άφησε την εικόνα μου να αμαυρωθεί σε ορισμένες ιστοσελίδες του αθλήματος. Η ψυχή μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δίπλα στον γιο μου για να μεγαλώσουμε και να συμβάλουμε στην πρόοδο του ρουμανικού πόλο”, κατέληξε.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA