Βρισκόμενοι στο κολυμβητήριο του Άγιου Κοσμά όπου οι ηλικιακές Εθνικές ομάδες της Ελλάδας, της Ολλανδίας και του Ισραήλ προετοιμάζονται από κοινού ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων Γυναικών (09-17/10 Νετάνια, Ισραήλ), μιλήσαμε με τον Ευάγγελο Δουδέση – τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής Γυναικών Ολλανδίας.
Σε μια ουσιαστική συνέντευξη, ενδόμυχα εορταστική για την πρόσφατη “αναβάθμιση” των καθηκόντων του Έλληνα τεχνικού, από συνεργάτη του Άρνο Χάβενγκα σε επικεφαλής ομοσπονδιακό προπονητή, ο Ευάγγελος Δουδέσης μίλησε ανοιχτά για τα συναισθήματα της μεγάλης αυτής επαγγελματικής ανέλιξης, τις φιλοδοξίες του ως “καπετάνιος των Οράνιε” πια, την πορεία της Εθνικής Γυναικών Ολλανδίας στους Ολυμπιακούς αγώνες και τους στόχους (προσωπικούς και συλλογικούς) για τις επόμενες διεθνείς διοργανώσεις.
Καταρχάς, συγχαρητήρια για την μεγάλη αυτή στιγμή που έφτασε στην προπονητική σας καριέρα! Ποια είναι τα συναισθήματα από την αναβάθμιση σας σε ομοσπονδιακό προπονητή στην Εθνική γυναικών της Ολλανδίας; Αισθάνεστε κόπους ετών να ανταμείβονται;
«Είμαι αναμφίβολα πολύ χαρούμενος… πάρα πολύ. Νιώθω και ήρεμος, καθώς αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες. Δεν αποτελεί απόφαση που λαμβάνεται σε μια νύχτα.. είναι πράγματι μια διαδικασία-διαδοχή. Δεν θα έκανα λόγο για δικαίωση ή ανταμοιβή κόπων, κυρίως η Ολλανδική Ομοσπονδία έκρινε ότι αυτό θα ήταν το καλύτερο για την ομάδα. Για μένα αποτελεί ένα από τα όνειρα μου, να αναλάβω την Εθνική Γυναικών της Ολλανδίας δηλαδή… Στην καριέρα μου έχω θέσει 3 στόχους: να κοουτσάρω την Εθνική Ολλανδίας, την Εθνική Ελλάδος και μια ομάδα Αμερικανικού Πανεπιστημίου. Αυτό το όνειρο για μένα, όσο περνούσαν τα χρόνια που βρισκόμουν στο προπονητικό επιτελείο της Ολλανδίας, μετατράπηκε σε στόχο και τελικά πραγματοποιήθηκε», δήλωσε ο Έλληνας τεχνικός.
Υπάρχει άγχος ή κάποιο επιπλέον βάρος λόγω της ιστορίας που φέρει η Εθνική γυναικών ως ευρωπαϊκή υπερδύναμη;
«Άγχος ομολογώ δεν έχω ακόμα… Αυτό που αισθάνομαι να έχω είναι την ανάλογη ευθύνη. Ορισμένοι μπορεί όντως να το αποκαλέσουν βάρος, ωστόσο δεν το βλέπω με αυτή την έννοια. Νιώθω την ευθύνη που φέρει η συγκεκριμένη θέση για την συγκεκριμένη Εθνική ομάδα και όντως μιλάμε για μια υπερδύναμη στην υδατοσφαίριση που με εμπιστεύτηκε και είναι τιμή μου! Θέλω όταν σταματήσω να είμαι ομοσπονδιακός στην Εθνική Ολλανδίας να με θυμούνται ως “κάποιος που έβαλε το λιθαράκι του” στην ιστορία αυτής της ομάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Δουδέσης.
Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι που έχετε θέσει σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο ως επικεφαλής τεχνικός;
«Ακόμα δεν έχουμε μιλήσει για κάτι συγκεκριμένο, ωστόσο οι στόχοι είναι και παραμένουν πάντα υψηλοί. Για να είμαστε ειλικρινείς, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις ηλικιακές Εθνικές Ομάδες της Ολλανδίας, γι’ αυτό και είμαστε απαιτητικοί στους στόχους μας. Προς το παρόν δεν έχουμε θέσει κάποιον συγκεκριμένο στόχο, καθώς είναι μια πολύ περίεργη χρονιά, με πολλούς αγώνες για όλες τις παίκτριες και 2 μεγάλα Τουρνουά, το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό. Η προετοιμασία μας για αυτές τις διοργανώσεις με την Εθνική Γυναικών θα είναι μόλις 2 εβδομάδες, κυρίως γιατί ήδη οι παίκτριες έχουν ένα πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα με τις ομάδες τους. Αυτό που ακολουθούμε επίσης, είναι ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τις νεαρότερες παίκτριες, κυρίως 12-13 κοπέλες από την ομάδα Κ20, όπου δουλεύουν υποστηρικτικά για την Εθνική Γυναικών. Η μεγάλη ομάδα μας, αποτελείται από 16 γυναίκες, εκ των οποίων οι 15 παίζουν στο εξωτερικό, οπότε ο ρόλος μου προς το παρόν είναι να ακολουθώ την πορεία των παικτριών μου στο εξωτερικό και να προετοιμάζω μακροπρόθεσμα την νεαρότερη “φουρνιά” για μετά το 2024», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ολλανδίας, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα ενόψει κοινής προετοιμασίας με τις Νέες Γυναίκες των “Οράνιε”.
Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες φιλοδοξίες ή στόχοι από την πρώτη μεγάλη διοργάνωση εκτελώντας τα νέα σας καθήκοντα, δηλαδή το Παγκόσμιο της Φουκουόκα που αναμένεται τον Μάιο του 2022;
«Ως η πρώτη μεγάλη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχει ιδιαίτερη σημασία. Στην φιλοσοφία μας βέβαια στην Ολλανδία, δεν ξεπερνά την βαρύτητα των Ολυμπιακών Αγώνων, παραμένει ένα πολύ σημαντικό τουρνουά όμως. Δουλεύοντας πάντα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 αποτελεί για εμάς το πρώτο “βήμα-σκαλοπάτι” στην φετινή αγωνιστική χρονιά, στον δρόμο για το Παρίσι», διευκρίνισε ο κος Δουδέσης.
Η Ολλανδία κατέλαβε την 6η θέση φέτος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Ως συνεργάτης του Άρνο Χάβενγκα τότε, πώς κρίνετε την πορεία της ομάδας για το 2021, σε μια αρκετά δύσκολη χρονιά για την υδατοσφαίριση μεν, Ολυμπιακή χρονιά δε;
«Η πρώτη απάντηση που μου έρχεται είναι: αποτυχημένη. Αποτύχαμε να προκριθούμε στα ημιτελικά που ήταν ο στόχος μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η καλύτερη στιγμή της ομάδας φέτος, το peak δηλαδή, ήταν το Προολυμπιακό Τουρνουά… κάνοντας τον απολογισμό για την Εθνική Γυναικών της Ολλανδίας εκ των υστέρων, το αποκορύφωμα της αγωνιστικής μας χρονιάς δεν θα έπρεπε να είναι αυτό, αλλά έτσι ήρθαν τα πράγματα. Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για την ομάδα το Προολυμπιακό Τουρνουά, μιας και η Ολλανδία δεν έχει καταφέρει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες τις τελευταίες 2 φορές… οπότε ήταν σημαντικό να περάσουμε. Δυστυχώς, μετά την πρόκριση, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα “αδειάσαμε”, ίσως επαναπαυθήκαμε θα έλεγα… αποβλήθηκε ένα μεγάλο άγχος εξασφαλίζοντας την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς, δημιουργώντας όμως μια χαλαρότητα που αργότερα κόστισε. Χωρίς να αποτελεί αυτό τον μοναδικό παράγοντα για την κακή μας πορεία φέτος, “εγκεφαλικά” μας επηρέασε πολύ. Επίσης, ήμασταν λιγότερο “πεινασμένοι” στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αδικαιολόγητα βέβαια», δήλωσε με ειλικρίνεια ο Έλληνας προπονητής.
Ακολουθεί ένας μικρότερος Ολυμπιακός κύκλος μέχρι το Παρίσι 2024. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για τους πρώτους σας Ολυμπιακούς Αγώνες ως ομοσπονδιακός τεχνικός;
«Οι στόχοι μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι είναι ξεκάθαροι: θέλουμε ένα μετάλλιο. Στοχεύουμε στο μετάλλιο, ωστόσο ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να το κερδίσουμε. Θα δουλέψουμε σκληρά και μεθοδικά και στο Παρίσι θα το κατακτήσουμε»!
Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαλαχτάρη